ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απανωτοί έλεγχοι ΟΑΥ για κατάχρηση ΓεΣΥ, αναστολή σύμβασης κλινικής

24 Αυγούστου 2023, 12:09

images

Απανωτούς ελέγχους πραγματοποιεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για το θέμα της κατάχρησης του Γενικού Συστήματος Υγείας από τους παροχείς, ενώ αναστάληκε η σύμβαση με κλινική έπειτα από τη διάπραξη αδικημάτων.

Μιλώντας στο ΥgeiaWatch, η διευθύντρια του ΟΑΥ, Μαρία Κυθραιώτου, εξήγησε ότι «στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνει ο Οργανισμός, η διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρξουν σοβαρές υποψίες ότι πραγματοποιούνται πράξεις ή δραστηριότητες ή εφαρμόζεται πρακτική η οποία δεν συνάδει με τη νομοθεσία ή με τη σύμβαση των παροχέων, γίνεται ένας προκαταρκτικός έλεγχος και όταν αυτές οι υποψίες είναι αρκετά σοβαρές τότε ο Οργανισμός προχωρά σε αναστολή».

«Η αναστολή μίας σύμβασης είναι προσωρινή κατάσταση, δηλαδή δεν καταλήγει ο Οργανισμός ότι είναι ένοχος κάποιος, αλλά γίνεται η αναστολή, ούτως ώστε να μπορέσει με τον διορισμό ερευνώντα λειτουργού να προχωρήσει σε περεταίρω έρευνα για να διαπιστώσει εάν γίνονταν παράνομες πράξεις ή όχι οι οποίες θα καταλήξουν σε τερματισμό ή θα επαναφέρουν τον παροχέα πίσω», είπε.

Συμπλήρωσε ότι για να καταλήξει ο Οργανισμός στην απόφαση να προχωρήσει με αναστολή, θα πρέπει τα στοιχεία που έχει ενώπιον του να είναι σοβαρά.

«Γίνονται συνέχεια έρευνες σε καθημερινή βάση και όταν ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές έρευνες και καταλήξουμε ότι είναι σοβαρά τα στοιχεία που έχουμε, προχωράμε με αναστολές», πρόσθεσε

Κύκλωμα μεταξύ δύο επαρχιών

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», κύκλωμα το οποίο λειτουργούσε μεταξύ δύο επαρχιών στήθηκε το τελευταίο διάστημα με φερόμενους ως εμπλεκόμενους, κλινικάρχες και γιατρούς.

Στην εν λόγω κλινική διενεργούνταν χειρουργικές επεμβάσεις από συγκεκριμένο γιατρό του ΓεΣΥ, ο οποίος προέρχεται από άλλη επαρχία από αυτήν στην οποία εδρεύει η κλινική με την οποία ο ίδιος δεν είναι συμβεβλημένος.

Για λόγους που σχετίζονται μάλλον με το καθεστώς εργασίας του (που δεν αφορά τον ΟΑΥ), τα αιτήματα για αποζημίωση από τον οργανισμό για τις επεμβάσεις που διενεργούσε, υποβάλλονταν στο όνομα άλλου συναδέλφου του, της ίδιας ειδικότητας, συμβεβλημένου με την συγκεκριμένη κλινική.

«Συνήθως οι περιπτώσεις που καταλήγουν σε αναστολή προκύπτουν από πολλές και διαφορετικές πηγές. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε και καταγγελίες από δικαιούχους και κάποια στοιχεία τα οποία αντλήσαμε από το σύστημα πληροφορικής αλλά και καταγγελίες από άλλους», δήλωσε στο YgeiaWatch η κ. Κυθραιώτου.

«Μια αναστολή είναι αρκετά σοβαρή για έναν πάροχο. Γι’  αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πριν προχωρήσουμε στην αναστολή και στη συγκεκριμένη περίπτωση που πρόκειται για κλινική είναι ακόμη πιο σοβαρή. Δεν είναι το ίδιο να αναστέλλεις ένα γιατρό με το να αναστέλλεις μια ολόκληρη κλινική. Την ώρα που αναστέλλεις την κλινική, επηρεάζεις και τους υπόλοιπους γιατρούς που συνεργάζονται με την κλινική αυτή», ανέφερε.

Όπως δήλωσε, στη συγκεκριμένη περίπτωση σε αυτό το στάδιο έγινε αναστολή σύμβασης όπως έγινε και στο παρελθόν με γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο που εξετάζεται από ερευνώντα λειτουργό.

«Στις περιπτώσεις που φαίνεται να υπάρχουν και ποινικά αδικήματα προχωράμε σε αποστολή όλου του υλικού στην Αστυνομία», τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Κυθραιώτου, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει και σε άλλες αναστολές το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις για δύο νοσηλευτές που χρέωναν το σύστημα για πράξεις που δεν πραγματοποιούνταν αλλά και η σύμβαση για έναν ειδικό ιατρό (νευρολόγο) και έναν φυσιοθεραπευτή.

«Ο οργανισμός στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνει και για τους φυσιοθεραπευτές μελετά και ερευνά τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του για να μπορέσει να καταλήξει σε ενδεχόμενες αναστολές σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψίες ότι γίνονται πράγματα που δεν θα έπρεπε να γίνονται», τόνισε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα