ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαντά στον Θ. Αντωνίου το ΥΠΟΙΚ για ΓεΣΥ

05 Αυγούστου 2022, 17:53

images

Απάντηση στις «ανυπόστατες και παραπλανητικές» αναφορές του προέδρου του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου δίνει το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), υποδεικνύοντας ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ΟΑΥ κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και με μεγάλη απόκλιση να διογκώσει τις εθνικές δαπάνες υγείας κατά περίπου 50%.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, η μεγάλη αυτή απόκλιση των εθνικών δαπανών υγείας από όλες τις εκτιμήσεις και σχετικές μελέτες, προκάλεσε τριγμούς σε όλο το οικοδόμημα του συστήματος.

Σημειώνει επίσης ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ είναι συνυφασμένη με την ευρωστία των δημόσιων οικονομικών δεδομένου ότι, μεγάλο μέρος των εσόδων του προέρχεται από το κράτος, είτε υπό την ιδιότητά του ως εργοδότης, είτε μέσω της Γενικής Κυβερνητικής Συνεισφοράς

Επισημαίνεται ακόμη ότι το αποθεματικό του ΟΑΥ στις αρχές του 2020 ήταν ύψους €190,2 εκατ. περίπου, ενώ στο τέλος του 2020 αυξήθηκε σημαντικά και ανήλθε στα €353 εκατ. Ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή στο τέλος του 2021, το αποθεματικό κυμάνθηκε στα €319,6 εκατ.

Προστίθεται ότι η δημιουργία αποθεματικών πρέπει να περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία του ΟΑΥ και σε καμία περίπτωση να μην είναι εις βάρος των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και κατά παράβαση της νομοθεσίας και του σφαιρικού προϋπολογισμού.

Τι είχε δηλώσει ο Θ. Αντωνίου 

Ο κ. Αντωνίου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο στις 18 Φεβρουαρίου, σχολίασε την πρόσθεση του ΥΠΟΙΚ για αποκοπή €150 εκατ. από το ΓεΣΥ, θέμα το οποίο συζητήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Ελέγχου με αρκετές εντάσεις μετά την παρουσίαση και των πορισμάτων της Ετήσιας Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΑΥ και τη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αντωνίου είχε χαρακτηρίσει την πρόθεση αυτή του ΥΠΟΙΚ ως «παράτυπη», σημειώνοντας πως αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συστήματος, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό από τον ΟΑΥ.

Παραβιάζεται το μονοασφαλιστικό σύστημα

Μεταξύ άλλων, το ΥΠΟΙΚ κάνει αναφορά στον μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ, ο οποίος διασφαλίζεται από τον σφαιρικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, σε περίπτωση που παραβιάζεται η νομοθεσία και καλύπτονται δαπάνες, που έπρεπε να παρέχονται από το ΓΕΣΥ, από άλλους προϋπολογισμούς τότε παραβιάζεται το μονοασφαλιστικό και δημιουργούνται προϋποθέσεις για πολυασφαλιστικό σύστημα.

«Είναι αυτές τις αρχές αρχιτεκτονικής του ΓΕΣΥ και τις πρόνοιες της νομοθεσίας που οφείλει να υπερασπίζεται ο κ. Αντωνίου αντί να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση», προστίθεται.

Κάνοντας αναφορά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2022 στο ΥΠΟΙΚ, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και εντεταλμένων / εξουσιοδοτημένων από το ίδιο το ΔΣ του ΟΑΥ, Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συμφωνήθηκε η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και η ανάληψη των υποχρεώσεων του ΟΑΥ όπως οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία.

«Οι σχετικές αποφάσεις, εγκρίθηκαν μάλιστα από το ΔΣ του ΟΑΥ κάτι που καταδεικνύει το ανυπόστατο των ισχυρισμών του κ. Αντωνίου», αναφέρεται, καθώς επίσης ότι «η ρευστότητα του ΟΑΥ ουδέποτε έχει τεθεί σε κίνδυνο και ως εκ τούτου, αναφορές προς αυτήν την κατεύθυνση όχι μόνον δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του Οργανισμού, αλλά και υπονομεύουν το ΓεΣΥ στο σύνολό του».

Όπως αναφέρει η απάντηση, «η ανάληψη από τον ΟΑΥ όλων των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, περιλαμβανομένης της αποστολής ασθενών σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων και των σχετικών δαπανών για φάρμακα κλπ., αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ομαλή λειτουργία του αλλά και προάσπιση του κύριου εργαλείου για την βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία που είναι ο σφαιρικός προϋπολογισμός».

Καθήκον του ΥΠΟΙΚ, όπως αναφέρεται, είναι να παρέμβει εκεί και όπου διαπιστώνει ότι, δεν εφαρμόζεται ή δεν εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία του ΓεΣΥ, αυτό έπραξε και αυτό θα πράττει. Επίσης, η νομιμότητα των ενεργειών του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνεται μέσα από την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ημερ. 1/03/2022, σε σχέση με τον συμψηφισμό οφειλών του ΟΑΥ με τη Γενική Κυβερνητική Συνεισφορά.

Σημαντική είναι εξίσου η ορθολογική διαχείριση του ΓεΣΥ εκ μέρους του ΟΑΥ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των εργαζομένων, συνταξιούχων και εργοδοτών.

Αναφέρεται ακόμη ότι είναι προφανής η προσπάθεια του κ. Αντωνίου και του ΑΚΕΛ να πολιτικοποιήσουν ένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων το οποίο αναδείχθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή και για το οποίο το ΥΠΟΙΚ ουδεμία σχέση έχει, για να πλήξουν την Κυβέρνηση, η οποία εφάρμοσε το ΓΕΣΥ, πολλαπλασίασε τις δαπάνες, και θα προασπιστεί την εφαρμογή του την ίδια ώρα που θέτουν βόμβες στα θεμέλιά του αρνούμενοι να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία.

Πού συμφωνεί το ΥΠΟΙΚ

Πέραν των αντιπαραθέσεων, το ΥΠΟΙΚ, συμφωνεί με τη γραπτή δήλωση του κ. Αντωνίου, ημερομηνίας 3/8/22, ότι «η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση και κοινωνική κατάκτηση του λαού μας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΓεΣΥ, είναι πλέον γεγονός, έκλεισε τρία χρόνια λειτουργίας και εδράζεται σε πολύ γερά θεμέλια».

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα