ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκου ζητούν οι Οικολόγοι

01 September 2023, 10:52

images

Τη στήριξη της εκστρατείας των Ευρωπαίων Πρασίνων για απαγόρευση της χρήσης του φυτοφαρμάκου γλυφοσάτη (Round Up), ζητά το Κίνημα Οικολόγων από τους πολίτες μέσω της υπογραφής τους.

Όπως εξηγούν σε σχετική ανακοίνωση, τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αποφασίσει για την επανέγκριση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη (Round Up) ή για την πλήρη απαγόρευση της χρήσης του σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

«Το 2017 η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη χρήση της για ακόμα πέντε χρόνια, δίνοντας όμως το δικαίωμα στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τη χρήση προϊόντων εγκεκριμένων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπό ιδιαίτερες περιστάσεις», σημειώνει.

«Θεωρούμε πως η χρήση της γλυφοσάτης (Round Up) δεν είναι απαραίτητη για τους παραγωγούς καθώς σύμφωνα με μελέτες είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία επιβλαβής για το περιβάλλον και – ενδεχομένως - για την υγεία των ανθρώπων και ιδιαιτέρως των ιδίων των παραγωγών», τονίζουν.

«Ήρθε η ώρα όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κάνοντας χρήση του δικαιώματος της από την ΕΕ για απαγόρευση χρήσης της γλυφοσάτης», αναφέρουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υποστηρίζει τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, την αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών και την ενίσχυση των Κύπριων παραγωγών έναντι των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από το εξωτερικό και των γενετικά τροποποιημένων φρούτων και λαχανικών.

Τέλος αναφέρουν ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είχε καταθέσει από το 2015 πρόταση νόμου ενώπιον της Βουλής, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή, διάθεση και χρήση της γλυφοσάτης (Round Up) και των παρασκευασμάτων που την περιέχουν, ωστόσο όπως υποστηρίζουν αυτή εκκρεμεί ακόμα.

Σύνδεσμος για υπογραφή: https://act.greens-efa.eu/glyphosate?source=gg_email_food_20230831&link_id=1&can_id=f9a27c6d34fc8d361f45422ac4d0dde2&email_referrer=email_2032098&email_subject=this-is-outrageous

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα