ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιμέτωπη με μια νέα επιδημία χολέρας η Αϊτή

24 Οκτωβρίου 2022, 10:02

images

Με μια νέα επιδημία χολέρας που εξαπλώνεται ταχέως είναι αντιμέτωπη η Αϊτή καθώς μια ένοπλη συμμορία έχει αποκλείσει εδώ και εβδομάδες έναν βασικό τερματικό σταθμό καυσίμων στα βόρεια της πρωτεύουσας, επιδεινώνοντας την παράλυση της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του νησιού έχει απομονωθεί, και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, είτε από σοβαρές ελλείψεις καυσίμων είτε από τις ένοπλες συμμορίες που ελέγχουν τεράστιες περιοχές.

Χωρίς υγειονομική περίθαλψη, οι ασθενείς με χολέρα, που υποφέρουν από οξεία διάρροια, μπορούν να πεθάνουν από αφυδάτωση μέσα σε λίγες ώρες.

«Είναι μια καταστροφή. Είμαστε συγκλονισμένοι», δήλωσε ο γιατρός Ζαν Ουίλιαμ Παπέ, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ΜΚΟ του, που ονομάζεται Gheskio, λειτουργεί δύο από τα 15 κέντρα θεραπείας χολέρας της χώρας.

Σε ένα από αυτά, στην πρωτεύουσα του Πορτ-ο-Πρενς, «έχουμε 80 κρεβάτια και είναι όλα κατειλημμένα», είπε. «Λόγω της έλλειψης καυσίμων, οι άνθρωποι στις φτωχογειτονιές μου είπαν ότι υπήρξαν αρκετοί θάνατοι στις περιοχές τους, επειδή δεν ήταν δυνατή η μεταφορά των ασθενών», πρόσθεσε.

Μια ένοπλη συμμορία έχει αποκλείσει εδώ και εβδομάδες έναν βασικό τερματικό σταθμό καυσίμων στο Βαρώ, βόρεια της πρωτεύουσας, επιδεινώνοντας την παράλυση της χώρας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι την Τετάρτη, 33 θάνατοι από χολέρα και 960 ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο απογοητευτική, λένε οι ειδικοί, δεδομένου ότι ακόμη και οι σοβαρές περιπτώσεις χολέρας αντιμετωπίζονται εύκολα με λίγες μέρες ανάπαυσης και επανυδάτωσης και ότι υπάρχει εμβόλιο για τη χολέρα. Αυτό το εμβόλιο, ωστόσο, είναι αποτελεσματικό μόνο για περίπου πέντε χρόνια και η τελευταία μεγάλη στοχευμένη εκστρατεία εμβολιασμού στην Αϊτή ήταν το 2017.

Περίπου οι μισές από τις περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά κάτω των 14 ετών, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξασθενεί από την κακή διατροφή λόγω της φτώχειας.

«Πολλοί από αυτούς τρέφονται πολύ άσχημα», είπε ο Παπέ, προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να βρουν τις φλέβες τους για να χορηγήσουν διαλύματα ενδοφλεβίως.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 4,7 εκατομμύρια Αϊτινοί, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, υποφέρουν από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση πρόσβασης σε πόσιμο νερό σε περιοχές που ελέγχονται από συμμορίες, όπως η γειτονιά του Μπρούκλιν στην κοινότητα Cite Soleil της πρωτεύουσας, η οποία δεν έχει καθαρό νερό εδώ και τρεις μήνες.

Η χολέρα προκαλείται από την κατάποση νερού ή τροφής μολυσμένης με ένα βακτήριο που ονομάζεται vibrio cholerae.

Ο υψηλός κίνδυνος απαγωγής από τις συμμορίες έχει εμποδίσει ομάδες βοήθειας να εισέλθουν σε αυτές τις περιοχές για να απολυμάνουν σπίτια και κτίρια με χλώριο.

Ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα λεωφορείων για να μεταφέρουν με ασφάλεια το προσωπικό τους στα κέντρα θεραπείας, οι ελλείψεις καυσίμων θα μπορούσαν να το καταστήσουν αδύνατο «σε λίγες εβδομάδες», είπε ο εκπρόσωπος.

Η ανησυχία αυξάνεται επίσης για τους κατοίκους της υπαίθρου, οι οποίοι, χωρίς πρόσβαση σε καύσιμα, μπορεί να χρειαστεί να περπατήσουν μέρες για βοήθεια.

Ένοπλες ομάδες αποκλείουν τώρα τους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, με το Πορτ-ο-Πρενς να είναι «κυριολεκτικά περικυκλωμένο, στραγγαλισμένο», είπε εκπρόσωπος της UNICEF στο ΓΠΕ. Τα γραφεία της UNICEF έχουν λεηλατηθεί και οι αποστολές φαρμάκων έχουν μπλοκαριστεί στο λιμάνι.

Ο ΟΗΕ επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο όπλων, σε πολλές συμμορίες. Ωστόσο, παραμένει διχασμένος για το αν θα στείλει μια νέα διεθνή δύναμη στη χώρα.

Ο Σιλβέν Αλντιγκιέρι, αναπληρωτής διευθυντής έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας στον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, ανέφερε ότι μια τέτοια δύναμη, μπορεί να είναι σε θέση να δημιουργήσει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους για δύσκολες ζώνες» και να βοηθήσει τις δωρεάν προμήθειες που έχουν πλέον αποκλειστεί στα λιμάνια.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, αναμένονται αεροπλάνα που θα μεταφέρουν επιπλέον προμήθειες τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά Άρθρα