ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντικαρκινικός Σύνδεσμος: Οι ανισότητες στην παροχή φροντίδας κοστίζουν ζωές

04 Φεβρουαρίου 2022, 06:00

images

Οι ανισότητες στην παροχή φροντίδας στους καρκινοπαθείς κοστίζουν ζωές υπογραμμίζει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου.

Όπως επισημαίνει, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και ειδικά, σήμερα, τονίζεται, που καθημερινά παρατηρούνται ιατρικά άλματα στους τομείς της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου «είναι αδιανόητο να υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, του μορφωτικού τους επιπέδου, της χώρας στην οποία ζουν, του φύλου, του χρώματος, της ηλικίας, ή της θρησκείας τους».

«Όλοι έχουμε χρέος να εξαλείψουμε, ανά το παγκόσμιο, κάθε είδους ανισότητα στην παροχή φροντίδας προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας. Με τη συμμετοχή μας σε διεθνή και ευρωπαϊκά σώματα υψώνουμε τη φωνή μας υπέρ όλων όσων μάχονται ενάντια στον καρκίνο και διεκδικούμε ίση πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή και ανακουφιστική φροντίδα ανεξάρτητα από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ασθενών, το φύλο, την καταγωγή ή το θρήσκευμά τους», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Δρ. Αδάμος Αδάμου.

Για 50 χρόνια ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού του έργου, προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε όσους καρκινοπαθείς διαμένουν στην Κύπρο, χωρίς καμία εξαίρεση.

Τον περασμένο χρόνο, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου προσέφερε, δωρεάν, περισσότερες από 60.000 εξυπηρετήσεις σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο και οικείους τους.

Μιλώντας στο YgeiaWatch ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι «η επέκταση της «Αροδαφνούσας», με την αποκλειστική δωρεά της οικογένειας Κύπρου και Έλενας Τσέντα, βοήθησε ώστε ο στόχος να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, συνεχίζουμε με την περαιτέρω επένδυση στις υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και φυσιοθεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε περισσότερα περιστατικά στο σπίτι των ασθενών σε όλες τις πόλεις και χωριά της Κύπρου, αλλά και να εξυπηρετούμε εξωτερικούς ασθενείς στην «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία, στο «Ευαγορείο» στη Λεμεσό και στα επαρχιακά μας γραφεία στις υπόλοιπες πόλεις», τονίζεται.

«Παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, την περασμένη χρονιά, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου προσαρμόστηκε και εξελίχθηκε. Όλο το προσωπικό του Συνδέσμου συνεχίζει να εργάζεται με στόχο οι ασθενείς μας να λαμβάνουν υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας που να συμβάλλουν στη διατήρηση της ποιότητας ζωής τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο στην Κύπρο

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τη Eurostat, οι αιτίες θανάτου στην Κύπρο που αφορούσαν κάποιο είδος καρκίνου για το 2018 σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω (ανά 100.000 κατοίκους) ήταν οι εξής:

·         Καρκίνος του πνεύμονα: 139.7

·         Καρκίνος του παχέος εντέρου: 84.2

·         Καρκίνος του προστάτη: 173.4

·         Καρκίνος του μαστού: 109.7

Οι θάνατοι από κακοήθη νεόπλασμα του μαστού για το 2018 στο σύνολο των γυναικών είχαν φτάσει το 4.6% και στο σύνολο των ανδρών το 0.2%.

Οι θάνατοι στα άτομα λόγω αυτού με ηλικία μικρότερη από 65 ετών είχαν φτάσει το 7.0%, ενώ στα άτομα 65 ετών και άνω ανήλθε στο 65.1%.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τον καρκίνο (ανά 100.000 κατοίκους) κατά το 2013 και 2018 έχουν ως εξής: μερική εκτομή μαστικού αδένα 5.6 για το 2013 και 10.5 για το 2018, ολική μαστεκτομή 24.0 για το 2013 και 26.7 για το 2018.

Όσον αφορά την αναλογία εξιτηρίου για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με νεοπλάσματα για το 2018 στην Κύπρο ήταν γύρω στους 600-700 ασθενείς.

Η μέση διάρκεια παραμονής ασθενών για νεοπλάσματα στα νοσοκομεία το 2013 ήταν 6.8 μέρες και το 2018 ήταν 6.7 μέρες.

Οι μονάδες μαστογραφίας για το 2019 στην Κύπρο ήταν 5.7 (ανά 100.000 κατοίκους).

Οι ογκολογικοί χώροι ημερήσιας φροντίδας το 2013 ήταν 3.0 και το 2018 ήταν 7.5.

Ο εξοπλισμός ακτινοθεραπείας για το 2013 ανήλθε στο 0.5 και το 2018 στο 0.8.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα