ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανθίζει ο τουρισμός υγείας και ευεξίας στην Κύπρο

26 Ιουλίου 2023, 16:15

images

Ανθίζει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, ο τουρισμός υγείας αποτελώντας σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Διευθυντής Υπηρεσιών, Εμπορίου και Ψηφιοποίησης του ΚΕΒΕ, Χρίστος Πετσίδης σημειώνει στο YgeiaWatch ότι ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια σημαντική ανοδική, διεθνή πορεία, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής βιομηχανίας για πολλές χώρες.

Αναφέρει ότι τα θέματα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας αλλά και το αίσθημα της εμπιστοσύνης, αποτελούν κύρια στοιχεία στην επιλογή του προορισμού για κάθε ταξιδιώτη, ιδιαίτερα δε για τους ταξιδιώτες υγείας.

«Οι διεθνείς τάσεις των ταξιδιών και του τουρισμού γενικότερα, δείχνουν σημαντική αύξηση στους ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας. Η τάση αυτή συνεχώς θα αυξάνεται, λόγω της επιμήκυνσης του προσδόκιμου ζωής και της βελτίωσης της υγείας», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Πετσίδη, μεταξύ των κύριων συστατικών που στηρίζουν και αναπτύσσουν τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, πέραν από τις υποδομές υγείας, συμπεριλαμβάνεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία η οποία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για τους ταξιδιώτες υγείας.

Πέραν από την υγειονομική φροντίδα, επισημαίνει, οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα ξενοδοχεία στους ταξιδιώτες υγείας, προσεγγίζοντας τις ειδικές ανάγκες των ασθενών και των συνοδών τους, κατά την άφιξή τους, τη διαμονή, ακόμα και την αναχώρησή τους, αποτελούν ουσιαστικές και καθοριστικές εμπειρίες.

«Είναι προφανές ότι οι ασθενείς που ταξιδεύουν με σκοπό να λάβουν κάποιου είδους ιατρική περίθαλψη, έχουν πολλές και ιδιαίτερες ανάγκες. Για το λόγο αυτό η παραμονή και διαμονή τους σε  τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να προσαρμόζεται με τον τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες αυτές», εξηγεί.

Τονίζει ότι οι υπηρεσίες ευεξίας, που σήμερα είναι οι πλέον διαδεδομένες και αφορούν τον τουρισμό υγείας στα ξενοδοχεία, αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες υγείας. Η περίπτωση αυτή αφορά τη βελτίωση και διατήρηση της φυσικής και ψυχικής υγείας του ταξιδιώτη υγείας με προγράμματα spa, θαλασσοθεραπείας, αισθητικής, άθλησης, διατροφής, γιόγκα και άλλων προγραμμάτων ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Για το λόγο αυτό, σημειώνει, στους χώρους αυτούς θα πρέπει να παρέχονται οι αναγκαίες ανέσεις, συνθήκες και τα μέσα, καθώς και τα ανάλογα συστήματα ασφαλείας, που να διασφαλίζουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, με τρόπο που να ανταποκρίνονται με απόλυτη επάρκεια στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πελατών, καθιστώντας τη διαμονή τους σαν μια πραγματική εμπειρία.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, τους Συνδέσμους των Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ και το SPA Association που ανήκουν στη δύναμη του ΚΕΒΕ, μελετά όλα τα ενδεχόμενα για τη στήριξη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων με ειδικές χορηγίες, για να μπορέσουν να αναπτύξουν υπηρεσίες υγείας, καθώς και υπηρεσίες για την υποβοηθουμένη διαβίωση των ταξιδιωτών υγείας.

Ο στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η περαιτέρω και ουσιαστική ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας καθώς και του προσβάσιμου τουρισμού.

 Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα