ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχούν για επιπτώσεις στα παιδιά παιδοογκολογικού από εργασίες αναβάθμισης

22 Φεβρουαρίου 2024, 06:24

images

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των νοσηλευμένων και ιδιαίτερα των παιδιών που βρίσκονται στο παιδογκολογικό τμήμα του Μακάριου Νοσοκομείου, από την επικείμενη έναρξη των εργασιών για αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων και υποδομών του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, γονείς και εργαζόμενοι στο Μακάριο Νοσοκομείο, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από την κακή ποιότητα του αέρα στην περιοχή που θα προκληθεί όταν ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, οι γιατροί του Μακάριου Νοσοκομείου, έχουν ήδη κάνει διαβήματα και ζητούν να προφυλαχθεί ο παιδογκολογικός θάλαμος με συστήματα, τα οποία εμποδίζουν τις ουσίες και τον αέρα να εισέρχεται στο κτίριο.

Την ίδια ώρα, θα αποστείλουν επιστολή στην διεύθυνση Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους αλλά και παραθέτοντας τις βασισμένες σε εμπειρογνωμοσύνη προτάσεις τους για προστασία των νοσηλευομένων.

Κακή ποιότητα του αέρα

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Πρόεδρος του Ιδρύματος για παιδιά με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις, Αρτέμης Αρτεμίου, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ανέγερσης, οι οικοδομικές εργασίες θα επιβαρύνουν τόσο πολύ τον περιβάλλοντα αέρα, που η ποιότητα αέρα θα είναι τόσο κακή και σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια μηχανημάτων φιλτραρίσματος αέρα στο υφιστάμενο κτίριο (λόγω παλαιότητας) αλλά και το γεγονός ότι τα μωρά είναι ανοσοκατασταλμένα, θα προκληθεί τεράστιος κίνδυνος.

«Οι γιατροί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, κάνοντας λόγο για θανατηφόρο κίνδυνο τουλάχιστον στην παιδογκολογική κλινική και στην εντατική παίδων και νεογνών.  Εμείς στην αρχή είμαστε πολύ χαρούμενοι αλλά τώρα είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρέπει να γίνει. Όπως με ενημέρωσαν οι επιστήμονες, υπάρχει κίνδυνος αύξησης της θνησιμότητας στη παιδογκολογική κλινική από 35%-95%», τονίζει.

Ερωτηθείς ο ειδικός στη παιδογκολογία, Δρ. Λοΐζος Γ. Λοΐζου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία εργοταξίων σε κοντινή απόσταση από νοσοκομεία, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες, αναφέροντας ότι πρόκειται για επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη.

«Είναι γεγονός και έχει δημοσιευτεί σε αριθμό ερευνών ότι όταν γίνονται εργασίες οποιασδήποτε μορφής οικοδομικού τύπου και ιδιαίτερα σε νοσοκομεία στα οποία υπάρχουν τμήματα όπου περιθάλπονται ανοσοκαταταλμένοι ασθενείς και ιδιαίτερα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι λοιμώξεων που απειλούν τη ζωή όπως μεταξύ άλλων επικίνδυνες μυκητιασικές μολύνσεις», εξήγησε.

Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε ο επιστήμονας , απαιτείται κάθε φορά που υπάρχουν εργασίες, να λαμβάνονται τα άκρως απαραίτητα και επιβαλλόμενα μέτρα για την προστασία των ασθενών από τους κινδύνους που δημιουργούνται στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Καμία θέα για τα παιδιά

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Παιδογκολογικού Τμήματος του Μακάριου Νοσοκομείου, Λουΐζα Στεφανίδου, υπογράμμισε ότι πέραν από τους κινδύνους στην υγεία των παιδιών αλλά και όλων των νοσηλευμένων, τους γονείς στεναχωρεί και το γεγονός ότι το νέο κτίριο θα κτιστεί ακριβώς μπροστά από το υφιστάμενο κτίριο του παιδογκολογικού «με αποτέλεσμα  να μην υπάρχει καθόλου θέα για τα παιδιά και τους γονείς που νοσηλεύονται μακροχρόνια διαστήματα μέσα στον θάλαμο».

Τις ανησυχίες της για το ζήτημα εξέφρασε πρόσφατα και η μικρή Ολυμπία που παλεύει με τον καρκίνο, στην εκδήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.

«Σύντομα θα ξεκινήσει και εργοτάξιο δίπλα από το νοσοκομείο το οποίο θα βάζει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και θα μειώσει την επαφή με την εξωτερική θέα. Για τα παιδιά που νοσηλεύονται όπως και εγώ εβδομάδες και μήνες συνεχόμενους, είναι εξαιρετικής σημασίας η διατήρηση  καλής ψυχολογίας, έχοντας ανάμεσα στα άλλα απρόσκοπτη θέα προς το εξωτερικό περιβάλλον», είπε. 

Αναμένουν απαντήσεις από Υπ. Υγείας

Απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας για τα ποια μέτρα θα ληφθούν, ώστε να μην  επηρεαστεί η υγεία των παιδιών που βρίσκονται στην Παιδογκολογική Κλινική αλλά και στις άλλες κλινικές του Νοσοκομείου, ζήτησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη όπως ληφθούν μέτρα ασφάλειας του αέρα και πρόληψης πιθανών λοιμώξεων, δεδομένου ότι υπάρχουν εντατικές και ανοσοκατασταλμένα παιδιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες εργασίες, πέραν της οχληρίας και της αναστάτωσης που θα προκαλέσουν σε παιδιά των οποίων η ψυχική και σωματική υγεία είναι ευάλωτη, εγκυμονούν και τον κίνδυνο να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα στην περιοχή.

«Καθίσταται επιτακτική η κατάλληλη διαχείριση της σκόνης και της οχληρίας που θα προκύψει από το εργοτάξιο και αυξημένα μέτρα προστασίας των ασθενών, ιδιαίτερα για Νοσοκομείο Παίδων αλλά και συγκεκριμένα την Παιδογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου, η οποία θα επηρεαστεί άμεσα αφού βρίσκεται δίπλα από τους χώρους ανέγερσης του νέου κτιρίου», τονίζει.

Επιπλέον, ο κ. Κουκουμάς ανάμεσα σε άλλα, ζητά απαντήσεις αναφορικά με το ποια μέσα θα αξιοποιηθούν, ούτως ώστε να μπορούν τα παιδιά να κυκλοφορούν στους εξωτερικούς χώρους της Παιδογκολογικής Κλινικής κατά την περίοδο των εργασιών αλλά και το εάν η δημιουργία εργοταξίου στο συγκεκριμένο χώρο , θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και της πρόσβασης των ασθενών, είτε στο Μακάριο Νοσοκομείο, είτε στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου.

Επίσης ζητά να του απαντηθεί αν έχουν περιληφθεί στον διαγωνισμό και στην μελέτη και κατασκευή του έργου, όροι και τεχνικές προδιαγραφές που να εξασφαλίζουν ότι δεν θα επηρεαστούν με οποιοδήποτε τρόπο τα παιδιά στην Παιδογκολογική Κλινική αλλά και στις άλλες κλινικές του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από τις αρμόδιες αρχές σχετική μελέτη.

Σημειώνεται ότι τα έργα θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά το τμήμα εντατικής νεογνών και το τμήμα θαλασσαιμίας, για τα οποία  έχουν ολοκληρωθεί οι σχεδιασμοί και προγραμματίζεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 να ξεκινήσουν τα οικοδομικά έργα.

Η δεύτερη φάση, αφορά το τριώροφο κτίριο που θα κτιστεί νότια του Μακαρίου σε απόσταση μερικών μέτρων από την παιδογκολογική κλινική. Και αυτά τα έργα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν εντός του 2024.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα