ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχίες γονέων για πρώιμη εφηβεία στα παιδιά

04 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Η πρώιμη εφηβεία στα παιδιά φαίνεται να προκαλεί ανησυχία τόσο στους γονείς όσο και στα ίδια τα παιδιά, καθώς επηρεάζει τη σωματική και ψυχολογική τους διάσταση, για την οποία θα πρέπει να γίνει διάγνωση και αντιμετώπιση από ειδικό γιατρό.

Η παιδίατρος και παιδοενδοκρινολόγος Δρ Μερόπη Τούμπα, σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, εξήγησε ότι η εφηβεία είναι η μεταβατική φάση στην οποία το παιδί αλλάζει μέχρι την ενηλικίωση και επισυμβαίνουν σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ηλικία της έναρξης της εφηβείας διαφέρει σε κάθε παιδί και εξαρτάται από κληρονομικούς – γενετικούς παράγοντες καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης, υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι ή παθολογικές αιτίες οι οποίες θα φέρουν την εφηβεία νωρίτερα σε σχέση με το φυσιολογικό.

Όπως διευκρίνισε, φυσιολογικά στα κορίτσια η εφηβεία αρχίζει από 8 ετών και άνω, δηλαδή θα αρχίσουν τα πρώτα σημάδια που είναι η έναρξη της αύξησης του στήθους, ενώ στα αγόρια η έναρξη της εφηβείας σηματοδοτείται με την αύξηση του μεγέθους των όρχεων και η ηλικία είναι από 9 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τη Δρ Τούμπα, οποιοδήποτε σημάδι εφηβείας εμφανιστεί πριν από τα 8 στα κορίτσια και πριν από τα 9 στα αγόρια θεωρείται ότι είναι πρώιμο σημάδι εφηβείας και θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει εγκατεστημένη εφηβεία σε αυτή την ηλικία. Τότε το παιδί θα πρέπει να αποταθεί σε ειδικό και να γίνει η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της πρώιμης εφηβείας, πρόσθεσε,

Σημείωσε ότι, «είναι γεγονός ότι όσο πιο νωρίς αρχίζει η εφηβεία, τόσο μεγαλύτερη είναι και οι έκπληξη των γονιών και φυσικά και ο φόβος. Οι γονείς τρομάζουν στην ιδέα ότι το παιδί θα αρχίσει την εφηβεία νωρίτερα».

Συχνότερη η πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια

Η  Δρ Τούμπα ανέφερε ότι στα κορίτσια εάν αρχίσει η έναρξη της εφηβείας πολύ νωρίς, τότε θα έρθει και η έμμηνος ρύση (περίοδος) πολύ νωρίς. Ως εκ τούτου, αυτό θα έχει αντίκτυπο πιο πολύ στην ψυχολογία του παιδιού και λιγότερο στο τελικό ανάστημα.

«Η έναρξη της εφηβείας στα 8 και άνω είναι φυσιολογική, αλλά δεν σημαίνει ότι το κορίτσι θα έχει περίοδο σε αυτή την ηλικία. Η έναρξη είναι με την πρώτη αύξηση του μαζικού αδένα (του στήθους). Από το σημείο αυτό μέχρι να έρθει η περίοδος θα περάσει ενάμισι ή δύο έτη και κάθε παιδί θα εξελιχθεί με διαφορετικό ρυθμό», σημειώνει.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι άλλα παιδιά θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα και άλλα θα εξελιχθούν πολύ αργά. Επομένως αυτό το διάστημα το παιδί θα ωριμάσει και πνευματικά και θα είναι έτοιμο να δεχθεί τις ψυχολογικές αλλαγές τις εφηβείας.

Από την άλλη, «αν αυτό συμβεί νωρίτερα, τότε το παιδί δεν είναι πνευματικά ώριμο να δεχθεί αυτές τις αλλαγές, υπάρχει μπέρδεμα, υπάρχει έντονη αντίδραση από την μεριά του παιδιού αλλά και στρες στους γονείς», συμπληρώνει.

«Η διαχείριση της περιόδου θα ήταν πιο λογικό να είναι εφικτή μετά την ηλικία των 10 ετών», είπε.

Σχετικά με το ύψος του κοριτσιού, αυτό είναι γενετικά προκαθορισμένο ύψος από τους γονείς, δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα εξαρτηθεί και από την έναρξη της εφηβείας, άρα εάν η εφηβεία αρχίσει πιο νωρίς και εάν προχωρήσει πολύ γρήγορα τότε το τελικό ύψος θα έχει επηρεαστεί προς τα κάτω».

Πρόσθεσε ότι στα κορίτσια το ύψος μπορεί να σταματήσει σε δύο ή τρία χρόνια μετά την περίοδο και κατά μέσο όρο προσθέτουν 10-12 επιπλέον εκατοστά στο ύψος.

Για τα αγόρια από 9 ετών και κάτω εάν εμφανίσουν οποιοδήποτε σημάδι πρώιμης εφηβείας, τότε θεωρείται παθολογικό, σύμφωνα με τη Δρ Τούμπα.

«Στα αγόρια δεν είναι τόσο συχνή η πρώιμη εφηβεία. Πιο συχνή είναι η αργή εφηβεία, δηλαδή η εμφάνιση οποιουδήποτε χαρακτηριστικού του φύλου και κυρίως της ανάπτυξης των όρχεων πάνω από την ηλικία των 15 ετών. Όσο πιο νωρίς εμφανιστούν τα σημάδια και στα αγόρια επηρεάζεται και η ψυχολογία τους», εξηγεί.

Όσον αφορά το ύψος στα αγόρια, αναφέρει ότι παρουσιάζουν το εφηβικό τους άλμα, δηλαδή την ταχεία αύξηση του ρυθμού του ύψους, στην μέση της εφηβείας. «Εκεί αλλάζει και η φωνή τους και αρχίζει και η απότομη ανάπτυξη του ύψους τους. Σίγουρα μετά το πέρας της εφηβείας, υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης του ύψους. Επομένως τα αγόρια ψηλώνουν και στα 18 και 19 έτη», δηλώνει.

Αντιμετώπιση πρώιμης εφηβείας

Η Δρ Τούμπα, σημείωσε ότι εάν διαγνωστεί πρώιμη εφηβεία στο παιδί, τότε θα πρέπει να γίνει πρώτα διερεύνηση για να βρεθεί η αιτία και μετά να συστηθεί η θεραπεία η οποία εξατομικεύεται για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την ίδια, η πρώιμη εφηβεία είναι μία παθολογική κατάσταση και θα πρέπει να διερευνηθεί, να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί.

«Εάν η περίοδος στα κορίτσια έρθει πάνω από 10 ετών, το παιδί είναι ώριμο να το διαχειριστεί, τότε δεν χρειάζεται να πάρει οποιαδήποτε θεραπεία γιατί και το ύψος και η ψυχολογία δεν θα επηρεαστεί», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει για τη θεραπεία με ενέσιμο φάρμακο ορμονών, η Δρ  σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο φάρμακο για το οποίο υπάρχει ένα ερωτηματικό εκ μέρους των γονιών, είναι ένα φάρμακο το οποίο καταστέλλει, παγώνει τις ορμόνες της εφηβείας και όταν θα είναι έτοιμο το παιδί να αντιμετωπίσει τις αλλαγές της εφηβείας, τότε η θεραπεία διακόπτεται».

«Το εν λόγω φάρμακο πρέπει να δίνεται σε πολύ μικρά παιδιά τα οποία έχουν διαπιστωμένη πρώιμη εφηβεία», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα