ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναζητούν προοπτικές συμφωνίας συντεχνίες - ΟΚΥπΥ

06 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Προοπτικές συμφωνίας με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), αναζητούν εκπρόσωποι συντεχνιών των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, σήμερα ο Υπ. Υγείας και οι συντεχνίες θα έχουν συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της συνομολόγησης της συλλογικής σύμβασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συντεχνίες εκφράζουν την ελπίδα για θετικές προϋποθέσεις κατάληξης, ενώ το Υπουργείο Υγείας, επιδιώκει όπως επιτευχθεί συμφωνία τουλάχιστον σε ότι αφορά το θέμα των αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το YgeiaWatch, στόχος του Υπουργείου, είναι να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία, έστω και αν κάποια θέματα παραμείνουν σε εκκρεμότητα και τα οποία μπορούν να συζητηθούν στην πορεία.

Σημειώνεται ότι η τεχνική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρεις εκπρόσωπους του ΟΚΥπΥ και έναν εκπρόσωπο από κάθε συντεχνία (ΔΕΟΚ, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΙΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ), συστάθηκε με πρωταρχικό στόχο να οριοθετήσει τις παραμέτρους που θα συνθέτουν το τελικό πλαίσιο της σύμβασης για τη χρονική περίοδο 2023 - 2025.

Οι μέχρι τώρα συναντήσεις της τεχνικής επιτροπής συντεχνιών και ΟΚΥπΥ, η οποία εξετάζει ζητήματα τεχνικής φύσεως που αφορούν τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, δεν έχουν αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού δεν υπήρξε έδαφος για γεφύρωση του μεταξύ τους χάσματος.

Το κλίμα που επικράτησε στις προηγούμενες συναντήσεις ωστόσο, δεν ανατρέπει την προοπτική κατάληξης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης συνάντησης συντεχνιών και ΟΚΥπΥ με την τέως Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη, ο Οργανισμός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των εργαζομένων να μην βασίζονται στην οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματα του Οργανισμού, αλλά να είναι σταθερές για τα δύο πρώτα χρόνια.

Βασική επιδίωξη των συντεχνιών, είναι όπως η σύμβαση να εδράζεται σε κάποιες βασικές αρχές που αφορούν γενικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η οποία θα πρέπει να τοποθετεί τους εργαζόμενους με βάση τα καθήκοντα τους σε ένα πλαίσιο και να διαλαμβάνει το ποια είναι η εξέλιξη τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ απέρριψαν το προηγούμενο διάστημα πρόταση του ΟΚΥπΥ για το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας και προχώρησαν σε απεργιακά μέτρα.

Τι προνοεί η πρόταση του ΟΚΥπΥ

Η πρόταση του ΟΚΥπΥ προς τις συντεχνίες προβλέπει για τα έτη 2023 μέχρι 2025:

  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή
  • 1% ετήσια σταθερή μισθοδοτική αύξηση
  • Αναπροσαρμογή σταθερής αύξησης 0% - 150%
  • 1% κυμαινόμενη αύξηση βασισμένη σε σύστημα αξιολόγησης η οποία θα δίνεται οριζόντια.

Επίσης, από το 2026 προβλέπεται:

  • Παροχή Τιμαριθμικής αναπροσαρμογής
  • 1% ετήσια σταθερή μισθοδοτική αύξηση
  • Αναπροσαρμογή σταθερής αύξησης 0% - 150%
  • Κυμαινόμενη αύξηση βασισμένη σε σύστημα αξιολόγησης σε ποσοστό 0% - 1.5% στην απόδοση του οργανισμού και θα διανέμεται στη βάση ατομικής αξιολόγησης.

Ζητούν ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας

Σημειώνεται ότι ο γγ του ΑΚΕΛ τάχθηκε χθες υπέρ της ρύθμισης των σχέσεων εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων επαγγελματιών υγείας ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου χρειάζεται να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις και ρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσηλευτηρίων, τη διαμόρφωση προοπτικής αλλά και προκειμένου οι επαγγελματίες της υγείας να αμείβονται σύμφωνα με την ευθύνη που αναλαμβάνουν στον χώρο εργασίας τους και το τι επιβάλλει η προσφορά της εργασίας που παρέχουν.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα