ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο τετ-α-τετ Κανάρη με ΟΚΥπΥ, συντεχνίες

20 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ) και των συντεχνιών θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 15:00 η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη σε μια προσπάθεια συνέχισης του διαλόγου, μετά την απόρριψη της οικονομικής πρότασης του Οργανισμού, για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο ΟΚΥπΥ αναμένεται να καταθέσει στην Υπουργό Υγείας το έγγραφο με τις απαντήσεις του σε σχέση με ερωτήματα που υπέβαλαν σε επιστολή τους οι έξι συντεχνίες, που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα της Υγείας αναφορικά με τις πρόνοιες της σύμβασης που ο Οργανισμός παρουσίασε στο πλαίσιο της προηγουμένης συνάντησης.

Σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι μέχρι χθες το μεσημέρι ανέμενε τις απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ με σκοπό να τις μελετήσει.

«Σκοπός είναι να βγει μια πρόταση που θα αρμόζει με τις απαντήσεις που θα δώσει ο ΟΚΥπΥ στα πολλά ερωτήματα που έθεσαν οι συντεχνίες», είπε η Υπουργός.

«Εύχομαι ότι μέσα από αυτή την πρόταση θα βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για να βρεθούν λύσεις και να μην υπάρξουν περεταίρω αντιδράσεις από πλευράς συντεχνιών», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνουν στο κοινό έγγραφο που απέστειλαν οι συντεχνίες στον ΟΚΥπΥ, στις πρόνοιες της πρότασης που τους δόθηκε από τον Οργανισμό υπάρχει μεγάλη διάσταση σε σχέση με τα δικά τους ζητούμενα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός δε προτίθεται να υποβάλει νέα πρόταση στις συντεχνίες.

«Η πρόταση είναι κατατεθειμένη. Εμείς απαντούμε στα ερωτήματα που τέθηκαν», τόνισε.

Τι προνοεί η πρόταση του ΟΚΥπΥ

Η πρόταση του ΟΚΥπΥ προς τις συντεχνίες προβλέπει για τα έτη 2023 μέχρι 2025:

  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή
  • 1% ετήσια σταθερή μισθοδοτική αύξηση
  • Αναπροσαρμογή σταθερής αύξησης 0% - 150%
  • 1% κυμαινόμενη αύξηση βασισμένη σε σύστημα αξιολόγησης η οποία θα δίνεται οριζόντια.

Επίσης, από το 2026 προβλέπεται:

  • Παροχή Τιμαριθμικής αναπροσαρμογής
  • 1% ετήσια σταθερή μισθοδοτική αύξηση
  • Αναπροσαρμογή σταθερής αύξησης 0% - 150%
  • Κυμαινόμενη αύξηση βασισμένη σε σύστημα αξιολόγησης σε ποσοστό 0% - 1.5% στην απόδοση του οργανισμού και θα διανέμεται στη βάση ατομικής αξιολόγησης.

Ποια ζητήματα θέτουν οι συντεχνείες

Στο έγγραφο με τα ερωτήματα που απέστειλαν οι συντεχνίες, μεταξύ άλλων ζητούν από τον ΟΚΥπΥ  να παρουσιάσει το κόστος της πρότασης σε βάθος 10ετίας ή/και 20ετίας και αυτό να συγκριθεί με την πρόταση που έχουν υποβάλει οι συντεχνίες και έχει κοστολογηθεί στα πλαίσια της τεχνικής επιτροπής

Παράλληλα, ζητούν όπως διευκρινιστούν οι προθέσεις του Οργανισμού αναφορικά με την πρόνοια της πρότασης για αναπροσαρμογή της σταθερής αύξησης από 0% -150%».

Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες θέτουν το ερώτημα στον ΟΚΥπΥ για το αν προτίθεται να θέσει πρόταση αναδρομικά για να καλύψει και το προσωπικό που προσλήφθηκε προγενέστερα.

Ερώτημα τίθεται και σε σχέση με τη λύση που προτείνει ο Οργανισμός σε ότι αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες, ενώ το προσωπικό πετυχαίνει πολύ καλή αξιολόγηση, η οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματα του Οργανισμού είναι αρνητικά, λόγω των κακών χειρισμών και αποφάσεων της διοίκησης και διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ.

Σημειώνουν, πως σύμφωνα με τα όσα τους έχουν λεχθεί, τα αρνητικά αποτελέσματα του Οργανισμού θα έχουν αντίκτυπο στις απολαβές των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ, αφού απέρριψαν  την πρόταση του ΟΚΥπΥ προχώρησαν σε απεργιακά μέτρα σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα