ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φως στο τούνελ για συλλογικές συμβάσεις ΟΚΥπΥ

21 Δεκεμβρίου 2023, 06:16

images

Στη δημιουργία ενός νέου κλιμακίου, το οποίο θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και έναν εκπρόσωπο από κάθε μια εκ των έξι συντεχνιών των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, εναποτίθενται οι προσδοκίες για εξεύρεση συναινετικών λύσεων για τελική συνομολόγηση της συλλογικής συμβάσης στον Οργανισμό.

Αν και το κλίμα μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών ήταν τεταμένο κατά την έναρξη της χθεσινής συνάντησης παρουσία της Υπουργού Υγείας, τα πνεύματα φαίνεται να κατευνάστηκαν όταν ο ΟΚΥπΥ δεσμεύτηκε να εξετάσει την πιθανότητα ικανοποίησης μιας από τις βασικές απαιτήσεις των συντεχνιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το YgeiaWatch, ο ΟΚΥπΥ θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των εργαζομένων να μην βασίζονται στην οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματα του Οργανισμού, αλλά να είναι σταθερές για τα δύο πρώτα χρόνια. Ωστόσο, το ποσό της αύξησης δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.

Παράλληλα, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, η ομάδα που θα συσταθεί θα οριοθετήσει τις παραμέτρους που θα συνθέτουν το τελικό πλαίσιο της σύμβασης για τη χρονική περίοδο 2023 - 2025.

Περεταίρω, η ομάδα θα μελετήσει τις λεπτομέρειες της σύμβασης, τι προνοεί η νομοθεσία και αν χρειάζεται θα γίνει αλλαγή στους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ.

Η ομάδα θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης με τα εμπλεκόμενα μέρη, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργείου, του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών, με σκοπό να προχωρήσουν προς την τελική σύμβαση.

«Θεωρώ ότι υπήρξε θετική προσέγγιση από όλους μας. Όντως υπήρχε θέληση για να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις», σημείωσε η Υπουργός.

Ελπίζουν σε επίλυση των διαφορών 

Μιλώντας στο ΥgeiaWatch ο Αντρέας Μάτσας, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις και αποστάσεις οι οποίες με τη σύγκληση της ομάδας ενδεχομένως να επιλυθούν.

«Υπάρχει μια κοινή συνισταμένη που είναι η ανάγκη να πάει καλά ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος αποτελεί βασική συνιστώσα του ΓεΣΥ. Οπότε με αυτό το στοιχείο και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι πρέπει να επενδύσουμε και να δώσουμε ώθηση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, θεωρώ ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε κατάληξη», υπογράμμισε.

Ο κ. Μάτσας επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη επέκτασης της εφαρμογής του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, αναφέροντας ότι η προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής, μπορεί να ξεκινήσει από τον ΟΚΥπΥ, ως ένα πρώτο σημείο αναφοράς.

«Θεωρώ ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε.

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε ότι η σύμβαση θα πρέπει να εδράζεται σε κάποιες βασικές αρχές που αφορούν γενικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Η σύμβαση θα πρέπει να τοποθετεί τους εργαζόμενους με βάσει τα καθήκοντα τους σε ένα πλαίσιο και να διαλαμβάνει το ποια είναι η εξέλιξη τους, έχοντας υπόψιν τα καθήκοντα τους και την υπηρεσία τους. Εμείς από την πλευρά μας πάμε καλή τη πίστει, για να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση», πρόσθεσε.

Η βασική επιδίωξη είναι να εξευρεθεί λύση η οποία θα καλύπτει τα βασικά εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Αντρέας Αντωνίου.

«Ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί τις συντεχνίες. Μπαίνουμε σε αυτό διάλογο με θέληση επίλυσης του προβλήματος και όχι για να τον οδηγήσουμε σε αδιέξοδο. Συνεπώς, αν δείξει την ίδια θέληση και ο ΟΚΥπΥ για το καλώς νοούμενο συμφέρον και των εργαζομένων και του Οργανισμού θα βρούμε την λύση», κατέληξε.

«Θα μπούμε στο διάλογο και θα προσπαθήσουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους του ΟΚΥπΥ και κατ’ επέκταση ο Οργανισμός να έχει μια σταθερή θέση στα εργασιακά, για να μην προκύπτει πρόβλημα στη στελέχωση των νοσοκομείων», διαμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ Σάββας Ιακώβου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα