ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναστέλλουν μέτρα εν αναμονή πρότασης οι φαρμακοποιοί

31 Ιανουαρίου 2023, 13:27

images

Δεν αποσύρουν, αλλά αναστέλλουν τα μέτρα αντίδρασης οι φαρμακοποιοί, μέχρι να τεθεί ενώπιον τους η πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, αναφορικά με το αίτημα τους για συμπλήρωση του προϋπολογισμού του 2022, λόγω της παραχώρησης περισσότερων φαρμάκων από τα συμφωνηθέντα εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης που παρατηρήθηκε.

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρια Ισσέγιεκ, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «είχαμε δώσει διορία μέχρι το τέλος του μήνα στον ΟΑΥ να μελετήσει το θέμα και θα έχουμε μαζί τους συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου για να μας ενημερώσουν τι προτίθενται να κάνουν».

Στην προηγούμενη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο με την ελπίδα να βρεθεί λύση και να μην υπάρξουν απεργίες, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα των φαρμακοποιών.

Διόρθωση από το 2023

Οι δηλώσεις του διευθυντή του ΟΑΥ Αντρέας Παπακωνσταντίνου στο YgeiaWatch, είναι ενδεικτικές της υπερσυνταγογράφησης που σημειώνεται.

Ανέφερε ότι «στο μνημόνιο που διαβουλευόμασταν είχαμε πει ότι θα γίνει προσπάθεια να μην ξεπεραστούν τα 15 εκατ. κουτιά ετησίως και τώρα είναι στα 19 εκατ.».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι φαρμακοποιοί επέμεναν ότι πρέπει να γίνει αναδρομικά κάποια διόρθωση για το 2022, ωστόσο ο οργανισμός δεν μπορεί να πάει αναδρομικά στο 2022. Εντούτοις, σημείωσε ότι «θα το εξετάσουμε ώστε αν υπάρχει πρόβλημα να μην επαναληφθεί το 2023».

«Θα τους καλέσουμε και θα δούμε για το 2023, να καθοριστεί ο σωστός προϋπολογισμός, αν χρειάζεται κάποια διόρθωση και αν θα επηρεάσει την αμοιβή τους», είπε, προσθέτοντας ότι για το 2023 αν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, σίγουρα θα επηρεάσει θετικά την αμοιβή τους.

Αναφορικά με το αν έχουν αποφασιστεί μέτρα αντίδρασης οι φαρμακοποιοί, η κ. Ισσέγιεκ είπε ότι «εξαρτάται από την πρόταση που θα μας δοθεί την οποία θα μεταφέρουμε στα συλλογικά μας όργανα για απόφαση».

«Περιμένουμε να δούμε την πρόταση, τι συμπεριλαμβάνει το 2023 και το νέο μοντέλο όπως μας ενημέρωσαν και τότε θα τοποθετηθούμε», δήλωσε.

Επίσης, «τα μέτρα δεν έχουν αποσυρθεί, απλώς έχουν ανασταλεί», ενώ ο Σύλλογος θα επεξεργαστεί οποιαδήποτε μέτρα σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν με την πρόταση.

Από την άλλη, η κ. Ισσέγιεκ αναφέρει ότι «θα θέλαμε να ξεκινήσουμε θετικά και να θεωρήσουμε ότι ο οργανισμός θα δει με ορθό τρόπο το αίτημα των φαρμακοποιών, γιατί είναι οφθαλμοφανές ότι έχει ξεφύγει των συμφωνηθέντων . Ο ΟΑΥ πρέπει να μας δώσει εκείνη την πρόταση που θα είναι προς όφελος όλων για να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα προς όφελος του ασθενή».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα