ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή – Μήπως σε αφορά;

26 September 2023, 12:44

images

Στη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή, συμμετέχει ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου (ΣΥΕΛ) σε συνεργασία με την Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος και Διάχυσης για τις Γλωσσικές Διαταραχές.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ 16 και 22 Οκτώβρη, θα γίνονται ενημερωτικές αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενημερωτικές διαλέξεις σε σχολεία, διανομή ενημερωτικών τριπτύχων, ενημέρωση μέσω τηλεοπτικών εκπομπών και φωταγώγηση κτηρίων με μωβ και κίτρινο που είναι τα χρώματα για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου, η 20η Οκτωβρίου 2023 έχει επιλεγεί από τον οργανισμό Raising Awareness of Developmental Language Disorder, ως η μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή.

Το σύνθημα της εκστρατείας στην Κύπρο φέτος είναι «Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή. Μήπως σε αφορά;» και έχει σκοπό να αναδείξει τη συχνότητα αυτής της διαταραχής και το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται ούτε διαγνώσκεται συχνά.

Τι είναι η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ) είναι μια διαταραχή επικοινωνίας που παρεμβαίνει στη μάθηση, την κατανόηση και τη χρήση της γλώσσας. Αυτές οι γλωσσικές δυσκολίες δεν εξηγούνται από άλλες καταστάσεις, όπως η απώλεια ακοής ή ο αυτισμός, ή από άλλες περιστάσεις, όπως η έλλειψη έκθεσης στη γλώσσα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD) η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την ομιλία, την ακρόαση, την ανάγνωση και τη γραφή ενός παιδιού. Είναι μια από τις πιο συχνές αναπτυξιακές διαταραχές, που επηρεάζει περίπου 1 στα 14 παιδιά στο νηπιαγωγείο. Ο αντίκτυπος του ΑΓΔ παραμένει και στην ενήλικη ζωή.

Τι προκαλεί την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχη;

Η ΑΓΔ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές προκαλούνται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος που αλλάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι ακριβείς αιτίες των εγκεφαλικών διαφορών που οδηγούν σε ΑΓΔ είναι άγνωστες.

Ωστόσο οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές τείνουν να είναι κληρονομικές.

Το 50% -70% των παιδιών με ΑΓΔ έχουν τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας με τη διαταραχή. Επιπλέον, άλλες σχετικές νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως η δυσλεξία ή ο αυτισμός, είναι πιο συχνές στα μέλη της οικογένειας ενός παιδιού με ΑΓΔ.

Η εκμάθηση περισσότερων από μία γλωσσών ταυτόχρονα δεν προκαλεί ΑΓΔ. Η διαταραχή μπορεί, ωστόσο, να επηρεάσει τόσο πολύγλωσσα παιδιά όσο και παιδιά που μιλούν μόνο μία γλώσσα.

Για πολύγλωσσα παιδιά, η ΑΓΔ θα επηρεάσει όλες τις γλώσσες που μιλάει ένα παιδί. Η εκμάθηση δηλαδή πολλών γλωσσών δεν είναι επιβλαβής για ένα παιδί με ΑΓΔ. Ένα πολύγλωσσο παιδί με ΑΓΔ δεν θα δυσκολευτεί περισσότερο από ένα παιδί με ΑΓΔ που μιλά μόνο μία γλώσσα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΑΓΔ;

  • Ένα παιδί με ΑΓΔ σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί να μιλήσει (αρχίζει να μιλάει αργότερα από τους συνομηλίκους του). Παρόλο που ορισμένα παιδιά καθυστερούν να μιλήσουν  τελικά φτάνουν τους συνομηλίκους τους, τα παιδιά με ΑΓΔ έχουν επίμονες γλωσσικές δυσκολίες.
  • Δυσκολεύεται να μάθει νέες λέξεις και να κάνει συζήτηση
  • Δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες επειδή δεν κατανοεί πλήρως τι του λένε
  • Κάνει συχνά γραμματικά λάθη όταν μιλάει

Τα συμπτώματα σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες 

  • Περιορισμένη χρήση σύνθετων προτάσεων
  • Δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων
  • Δυσκολία στην κατανόηση της μεταφορικής γλώσσας
  • Προβλήματα ανάγνωσης
  • Αποδιοργανωμένη αφήγηση και γραφή
  • Συχνά γραμματικά και ορθογραφικά λάθη

Είναι η ΑΓΔ το ίδιο τις μαθησιακές δυσκολίες;

Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή δεν είναι το ίδιο με μια μαθησιακή δυσκολία. Αντίθετα, η ΑΓΔ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μαθησιακές δυσκολίες, καθώς τα προβλήματα με τις βασικές γλωσσικές δεξιότητες επηρεάζουν την απόδοση στην τάξη.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά με ΑΓΔ είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με μαθησιακές δυσκολίες από τα παιδιά που δεν έχουν ΑΓΔ.

Μ.Μ

Σχετικά Άρθρα