ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλεργίες: Ποια συμπτώματα κτυπούν καμπανάκι

23 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Οι περιβαλλοντικές αλλεργίες, δηλαδή οι αλλεργίες που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες που υπάρχουν στο περιβάλλον, έχουν συχνά εποχιακή εμφάνιση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος είναι ότι πολλές περιβαλλοντικές αλλεργίες προκαλούνται από παράγοντες που σχετίζονται με την ανθοφορία.

Για τον λόγο αυτό, η εποχή που διανύουμε τώρα, είναι μία από τις περιόδους του χρόνου, κατά την οποία οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένο αριθμό ατόμων που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ συμπτωμάτων

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Κωνσταντίνος Τσιούτης, Παθολόγος και Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρει ότι οι συνήθεις αλλεργικές εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με αλλεργιογόνα αυτής της περιόδου, είναι οι τυπικές, όπως ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), φτάρνισμα, βήχας, ειδικά σε άτομα που έχουν υποκείμενο αναπνευστικό νόσημα, όπως άσθμα, κόκκινα ερεθισμένα μάτια, φαγούρα στα μάτια ή στο λαιμό και εξανθήματα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τσιούτη, τα ίδια αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικές εκδηλώσεις σε διαφορετικά άτομα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει απαραίτητα συγκεκριμένο προφίλ συμπτωμάτων.

Υποδεικνύει ότι αυτό πολλές φορές δημιουργεί σύγχυση με ιώσεις του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, ειδικά σε περιόδους επιδημίας.

«Στην Κύπρο για παράδειγμα, διανύουμε τώρα περίοδο εποχιακής γρίπης και κοινού κρυολογήματος, που συχνά μπορεί να εκδηλωθούν με τα πιο πάνω συμπτώματα και έτσι να μην είμαστε σίγουροι αν ο/η ασθενής μας έχει αλλεργία ή κάποια ίωση», προσθέτει ο επιστήμονας.

Σημεία που δείχνουν αλλεργίες

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα σημεία που μπορούμε να εντοπίσουμε για να τα ξεχωρίζουμε.

«Για παράδειγμα η αλλεργία δεν κάνει πυρετό, ή πόνο στα κόκκαλα (μυαλγίες). Η αλλεργία έχει συχνά φαγούρα και εξανθήματα», εξηγεί.

Επίσης, συχνά οι ασθενείς με αλλεργία, επιβεβαιώνουν ότι εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, γεγονός που παραπέμπει σε περιβαλλοντική αλλεργία.

«Με ένα καλό ιστορικό μπορεί και να εντοπίσουμε το πιθανότερο αίτιο της αλλεργίας κ έτσι να βοηθήσουμε τον/την ασθενή μας να αποφεύγει τις αλλεργικές εκδηλώσεις», τονίζει.

Δύο φορές το χρόνο η έξαρση

«Η έξαρση παρατηρείται δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη για παράδειγμα με τους ανθούς και το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια και τους ανθούς των αγριόχορτων», προσθέτει η πνευμονολόγος , Ελπίδα Φοιτίδου.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Φοιτίδου, περισσότερες δυσκολίες αυτές τις δύο εποχές, έχουν τα άτομα με υπόβαθρο άσθματος.

Τα συμπτώματα του άσθματος, περιλαμβάνουν βήχα, φλέγματα, σφυρίγματα, βάρος στο στήθος, δύσπνοια. Μπορεί να παρουσιαστεί ένα από αυτά τα συμπτώματα ή οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών.

«Αν πρόκειται για μια απλή επιπεφυκίτιδα ή φταρνίσματα και ρινική καταρροή, αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντισταμινικά που θα δώσει ο φαρμακοποιός. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε το άτομο πρέπει να επισκεφθεί τον προσωπικό του γιατρό. Αν όμως χειροτερεύουν και δεν υποχωρούν, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το κατώτερο αναπνευστικό, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αποταθεί σε πνευμονολόγο», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη γιατρό, τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ο ασθενής χρήζει αξιολόγησης από πνευμονολόγο, είναι βήχας, βάρος στο στήθος, δύσπνοια και συριγμός (ήχος σφυρίγματος με έντονο ρυθμό κατά την αναπνοή).

Τότε, ο πνευμονολόγος θα προχωρήσει σε αξιολόγηση για να διαφανεί μέσω και της σπιρομέτρησης, αν πρόκειται για αλλεργία ή αν υπάρχει υπόβαθρο άσθματος.

Οι αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν για πρώτη φορά, τόσο σε πολύ μικρές, όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι αλλεργίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν μπορούν να θεραπευτούν, ωστόσο μπορούν να είναι σε ύφεση και να μην επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Το σημαντικότερο βήμα, είναι η αποφυγή της έκθεσης στον παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα