ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

AIDS: Μελετούν τρόπους χορήγησης προφυλακτικής αγωγής PrEP

16 Απριλίου 2024, 06:00

images

Έπιασε δουλειά η Εθνική Επιτροπή για το AIDS μετά την ανασύσταση και επαναδραστηριοποίησή της, με πρωταρχικό στόχο την εισαγωγή της δωρεάν διάθεσης της προφυλακτικής αγωγής PrEP για τον HIV καθώς και την επίλυση των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί πολίτες.

Η PrEP αφορά στη χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής (Pre Exposure Prophylaxis – PrEP) σε άτομα με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου για μόλυνση με HIV, πριν από πιθανή έκθεση στον HIV σε αντίθεση με την PEP (Post Exposure Prophylaxis – PEP), που αφορά στη χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής μετά από πιθανή έκθεση στον HIV, εντός 48-72 ωρών.

Σημαντικές δράσεις Υπ. Υγείας

«Η Εθνική Επιτροπή προωθηθεί πολύ σημαντικές δράσεις, όπως είναι η προληπτική αγωγή prep αλλά η ένταξη νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων», ανέφερε στο YgeiaWatch η Πρόεδρος της Επιτροπής και Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την Δρ Κωνσταντίνου, επιπλέον έχει συσταθεί υποεπιτροπή για την εισαγωγή της Prep, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της προετοιμασίας μελέτης και κατευθυντήριων οδηγιών για τη χορήγηση της Prep, οι οποίες στη συνέχεια θα υποβληθούν για συζήτηση και αξιολόγηση.

 «Η υποεπιτροπή μελετά τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και ετοιμάζει τις κατευθυντήριες οδηγίες, όπως για παράδειγμα σε ποιους θα χορηγείται η θεραπεία αλλά και το κόστος», τόνισε.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), γίνεται προσπάθεια εμπλουτισμού των αντιρετροικών φαρμάκων με πιο σύγχρονα φάρμακα αλλά και επέκτασης της διάρκειας της συνταγής.

Όπως εξήγησε η Δρ Κωνσταντίνου, μέσω της επέκτασης της διάρκειας της συνταγής, θα επιτευχθεί διευκόλυνση στη πρόσβαση των φαρμάκων οροθετικών ατόμων στη φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Σημειώνεται ότι η σύγχρονη αντιρετροική αγωγή, επιτρέπει πλήρη καταστολή του ιικού πολλαπλασιασμού και αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου αλλά και τη μετάδοση του ιού καθότι ένα άτομο το οποίο επιτυγχάνει ιολογική καταστολή, καθίσταται και μη μεταδοτικό μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής που αποτελεί και τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης της νόσου.

218 διαγνώσεις  ΗΙV λοίμωξης

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και αφορούν το 2022, οι διαγνώσεις της ΗΙV λοίμωξης έφτασαν τις 218, από το σύνολο των οποίων οι 154 αφορούσαν άντρες και οι 64 γυναίκες.

Συγκεκριμένα οι 158 αφορούσαν αλλοδαπούς πολίτες ενώ οι υπόλοιπες 60 αφορούσαν Κύπριους πολίτες.

Πίσω η ποιότητα ζωής οροθετικών

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης, στην οποία σκιαγραφήθηκε το προφίλ του Κύπριου οροθετικού πολίτη, μόνο το 48% έχει καλή ποιότητα ζωής.

Ποιοι μπορούν να λαμβάνουν PrEP

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την PrEP μπορούν να λαμβάνουν άτομα αρνητικά στον ιό HIV αλλά με σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης, όπως σύντροφοι ατόμων με HIV λοίμωξη που, είτε δεν είναι σε θεραπεία, είτε έχουν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, καθώς και άτομα σε πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά συχνότητας του HIV και τα οποία επιπροσθέτως έχουν απροφύλακτη σεξουαλική επαφή με περισσότερους από έναν συντρόφους ή έχουν ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες ήδη εφαρμόζεται το πρόγραμμα PrEP,  προηγείται έλεγχος για την HIV λοίμωξη πριν από τη χορήγηση της αγωγής, ενώ συστήνεται και ετήσιος έλεγχος όσων λαμβάνουν την αγωγή για τον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η PrEP μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης με HIV κατά 99% όταν λαμβάνεται σύμφωνα με τις συστάσεις.

Παρότι υπάρχουν λιγότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της PrEP σε άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, η χρήση της μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης με HIV κατά τουλάχιστον 74% όταν λαμβάνεται βάσει των οδηγιών.

Περαιτέρω, το 2022, 23 χώρες δήλωσαν ότι η PrEP ήταν διαθέσιμη και πλήρως αποζημιούμενη μέσω του συστήματος υγείας τους. Επιπρόσθετα, 15 χώρες δήλωσαν ότι γενόσημη μορφή της PrEP ήταν διαθέσιμη στο πλαίσιο υγειονομικής περίθαλψης, αν και δεν αποζημιώνεται πλήρως.

Ωστόσο, κατά το διάστημα συλλογής των δεδομένων, 17 από τις 55 χώρες (5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν είχαν ακόμη εφαρμόσει επίσημα τη χορήγηση της PrEP μέσω του συστήματος υγείας τους.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα