ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άγνοια δικαιούχων για σωστή χρήση του ΓεΣΥ

11 Απριλίου 2024, 15:45

images

Άγνοια για τη σωστή χρήση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), φαίνεται να χαρακτηρίζει μεγάλο αριθμό δικαιούχων ακόμη και μετά την πάροδο πέντε χρόνων από την εφαρμογή του.

Αυτό διαφάνηκε μέσα από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας , με τους βουλευτές να τονίζουν την επιτακτική ανάγκη σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των δικαιούχων με πιο ομαλή λειτουργία του συστήματος και αποφυγή της συμφόρησης που σήμερα παρατηρείται στο ΓεΣΥ.

Παράλληλα, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την ανάγκη για καλλιέργεια ορθής κουλτούρας στους δικαιούχους του συστήματος, αφού όπως εντοπίστηκε, σε πολλές περιπτώσεις κλείνουν ραντεβού σε περισσότερους από έναν ειδικό ιατρό της ίδιας ειδικότητας στη συνέχεια επισκέπτονται τον πρώτο αλλά δεν προχωρούν σε ακύρωση των υπόλοιπων ραντεβού, κάτι το οποίο, όπως λέχθηκε συμβάλλει στο να μεγεθύνεται το πρόβλημα των λιστών αναμονής.

Θα «κλαίμε επί ερειπίων»

«Διαπιστώνεται ότι πάρα πολλές φορές τόσο οι πάροχοι υπηρεσιών όσο και οι γιατροί δέχονται από τους δικαιούχους πίεση για εξυπηρέτηση παράλογων απαιτήσεων. Αν συνεχίσουμε με αυτές τις καταχρήσεις μετά από λίγα χρόνια θα κλαίμε επί ερειπίων», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), τα περισσότερα παράπονα που δέχεται  το Παρατηρητήριο αφορούν στις τιμές της συνεισφοράς ΙΙ των φαρμάκων, αφού όπως φαίνεται, οι δικαιούχοι δεν γνωρίζουν ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρεί κάθε χρόνο σε επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπούλος σημείωσε ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν κάνει σωστή χρήση του συστήματος αφού δεν έχει μπει στη ουσία του πως δουλεύει το σύστημα.

«Μετά από 5 χρόνια λειτουργίας είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα τα οποία διαχρονικά υπάρχουν στο σύστημα χωρίς να ξεφεύγουμε από τη βάση του συστήματος», υπογράμμισε.

Όπως αναφέρθηκε μεγάλος αριθμός ασθενών δεν γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει το γενόσημο φάρμακο, με την ίδια δράση το οποίο είναι ενταγμένο στο σύστημα με μηδενική συνεισφορά.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Mediterranean Hospital of Cyprus Δρ. Αντρέας Παναγιώτου ανέφερε ότι είναι υποχρέωση του γιατρού αλλά και του φαρμακοποιού να ενημερώνει τους ασθενείς για τα γενόσημα φάρμακα.

Σημειώνεται ότι σήμερα σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσε  ποσό πέραν του €1 εκατ. για ενημερωτική εκστρατεία του ΟΑΥ με τον πρόεδρο της επιτροπής  να υποδεικνύει ότι πρέπει επειγόντως οι ασθενείς να ενημερωθούν και να αποκτήσουν συγκεκριμένη κουλτούρα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα