ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Κέντρο Κοχλιακών και Άλλων Ακουστικών Εμφυτευμάτων του ΓΝ Λευκωσίας

03 Μαρτίου 2022, 13:11

images

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΑΓΙΩΤΟΣ*

ΓΕΝΙΚΑ

Το Κέντρο Κοχλιακών και Άλλων Ακουστικών Εμφυτευμάτων του ΓΝΛ/σίας παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής. Στα άτομα αυτά τα κλασικά ακουστικά βαρηκοΐας δεν μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική ενίσχυση στης ακοής και έτσι πρέπει να αναζητηθεί μια πιο κατάλληλη λύση. Η επιλογή που τώρα υπάρχει για αυτούς τους ανθρώπους είναι τα ακουστικά εμφυτεύματα (κατά κύριο λόγο κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλά και άλλα όπως εμφυτεύματα οστέινης αγωγής).

ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Το κοχλιακό εμφύτευμα, είναι μία ηλεκτρονική συσκευή υψηλής τεχνολογίας, η οποία αφού τοποθετηθεί στον ασθενή, προσλαμβάνει τον ήχο, τον μετατρέπει σε ηλεκτρικά ερεθίσματα και με αυτά διεγείρει κατευθείαν το ακουστικό νεύρο. Πρόκειται στην ουσία για ένα βιονικό αυτί. Αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο εσωτερικό τμήμα τοποθετείται με μια λεπτή, μικροχειρουργική επέμβαση πίσω από το αυτί και καταλήγει με ένα καλώδιο στον κοχλία του αυτιού, εκεί όπου ξεκινά το ακουστικό νεύρο. Το δεύτερο εξωτερικό τμήμα τοποθετείται μετά την επέμβαση πάνω από το δέρμα στην ίδια θέση, και φέρει ένα επεξεργαστή ήχου, ο οποίος δίνει το σήμα στο εσωτερικό τμήμα. Ο επεξεργαστής ρυθμίζεται κατά τακτά διαστήματα ώστε το επίπεδο της ακοής να είναι το καλύτερο δυνατό.

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ: 

Κοχλιακό εμφύτευμα μπορούν να λάβουν ασθενείς όλων των ηλικιών. Για παράδειγμα βρέφη ή παιδιά που έχουν γεννηθεί με σοβαρή βαρηκοΐα ή κώφωση, ή ενήλικες και ηλικιωμένοι οι οποίοι είτε σταδιακά είτε απότομα έχασαν την ακοή τους.

ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Για να προχωρήσει ένας ασθενής στην κοχλιακή εμφύτευση θα πρέπει προηγουμένως να αξιολογηθεί και να λάβει καθοδήγηση από μια ομάδα ειδικών, την οποία αποτελούν: ωτορινολαρυγγολόγος, ακοολόγος, λογοθεραπευτής, ψυχολόγος και εάν πρόκειται για παιδί επιπλέον δάσκαλος κωφών. Η ίδια πολυθεματική προσέγγιση ακολουθείται και στην μετά την εμφύτευση περίοδο, καθώς η ακουστική αποκατάσταση, δηλαδή η εξάσκηση και προσαρμογή στο εμφύτευμα είναι διαδικασίες απαραίτητες για την καλή απόδοση του εμφυτεύματος.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Για τους πιο πάνω λόγους, η σύγχρονη προσέγγιση απαιτεί την προσφορά των πιο πάνω υπηρεσιών από εξειδικευμένα και οργανωμένα κέντρα. Το Κέντρο μας είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Κύπρο και είναι οργανωμένο με βάση τα σύγχρονα πρότυπα. Οι ασθενείς μας υποψήφιοι ή φορείς κοχλιακού εμφυτεύματος προέρχονται από ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα (από βρέφη μέχρι ηλικιωμένους). Τέλος στο Κέντρο ακολουθούνται τυποποιημένες διαδικασίες στη βάση εφαρμογής ενός Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας.

ΑΡΙΘΜΟΙ

Η 1η κοχλιακή εμφύτευση Κύπριου ασθενούς έγινε το 1995 στη Γερμανία. Έκτοτε έχουν τοποθετηθεί 264 κοχλιακά εμφυτεύματα σε 209 ασθενείς. Κατα την εμφύτευση 112 ασθενείς ήταν παιδιά και 97 ενήλικες (νεαρότερος 8 μηνών, γηραιότερος 81 ετών). Το 2021 έχουμε τοποθετήσει συνολικά 22 κοχλιακά εμφυτεύματα, εκ των οποίων τα 12 ήταν σε παιδιά και τα υπόλοιπα 10 σε ενήλικες. Ο νεαρότερος ασθενής που έλαβε εμφύτευμα ήταν 10 μηνών και ο μεγαλύτερος 70 ετών. Επίσης τη χρονιά που μας πέρασε έγιναν 178 ρυθμίσεις των επεξεργαστών ήχου και ομιλίας στα εξωτερικά μας ιατρεία.

*Ωτορινολαρυγγολόγος, Υπεύθυνος και Συντονιστής του Κέντρου Κοχλιακών και Άλλων Εμφυτευμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (ΟΚΥπΥ)

**Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο ΕΔΩ (https://shso.org.cy/clinic/kochliakon-kai-allon-akoustikon-emfytevmaton/

Σχετικά Άρθρα