ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Έξυπνο Γόνατο και η Ρομποτική Χειρουργική στην Ολική Αρθροπλαστική

01 September 2023, 11:08

images

 Του Δρος Νίκου Γρανίτσα Ορθοπεδικού Χειρουργού Γονάτων

Το «έξυπνο γόνατο» αποτελεί μια προηγμένη προσέγγιση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, που συνδυάζει τη ρομποτική χειρουργική, την τεχνητή νοημοσύνη και την εμπειρογνωμοσύνη του χειρουργού.

Συγκεκριμένα, η ρομποτική χειρουργική στην ολική αρθροπλαστική γόνατος παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης και επιτρέπει στο χειρουργό να διεξάγει την επέμβαση με μεγάλη ακρίβεια και ελάχιστη επίπτωση στους γύρω ιστούς.

Κρίνεται απαραίτητη όταν η φθορά του γόνατος προκαλεί σημαντικό πόνο, περιορισμένη κίνηση και δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες, και αποτελεί στην ουσία μια έξυπνη μέθοδο, με ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, εξατομικευμένο και μοναδικό για κάθε γόνατο, και μάλιστα με ρομποτική ακρίβεια και ευστοχία.

Πότε χρησιμοποιείται:

Το «έξυπνο γόνατο» μέσω της ολικής αρθροπλαστικής με ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου το γόνατο έχει υποστεί μεγάλη φθορά λόγω οστεοαρθρίτιδας, τραυματισμού ή άλλων σχετικών παθήσεων. Ο πόνος, η περιορισμένη κίνηση και η απώλεια ποιότητας ζωής είναι τα κύρια συμπτώματα που υποδηλώνουν την ανάγκη για τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση.

Πλεονεκτήματα για γιατρό και ασθενή:

Ακρίβεια: Η μέθοδος «έξυπνο γόνατο» επιτρέπει στον χειρουργό να εκτελεί την επέμβαση με μεγάλη ακρίβεια και ελάχιστη επίδραση στους γύρω ιστούς.

Εξατομικευμένη Προσέγγιση: Η χρήση εξατομικευμένων οδηγών επιτρέπει την προσαρμογή της επέμβασης στην ανατομία και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Ελάχιστος Πόνος και Επούλωση: Η ακρίβεια της ρομποτικής χειρουργικής μειώνει τον πόνο μετά την επέμβαση, με αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση.

Μικρότερος Κίνδυνος Λοιμώξεων: Εφόσον η επέμβαση είναι λιγότερο επεμβατική, μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων και επιπλοκών.

Προεγχειρητικός έλεγχος και χειρουργείο:

Πριν το χειρουργείο, πραγματοποιείται αξονική τομογραφία του γόνατος, από τις ενδείξεις της οποίας αναπαράγεται ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο της μοναδικής ανατομίας του κάθε ασθενούς. Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό και χρησιμοποιείται για να αναπτύξει ο χειρουργός ένα λεπτομερές, εξατομικευμένο και τρισδιάστατο προεγχειρητικό πλάνο, βάσει του οποίου θα κινηθεί.

Δηλαδή, με τη χρήση του ειδικού αυτού λογισμικού και της εικονικής πραγματικότητας, αναπαράγεται ένα τρισδιάστατο μοντέλο του πάσχοντος γόνατος και καθορίζεται το μέγεθος και η τοποθέτηση του μοσχεύματος, ώστε να επιτευχθεί άριστο αποτέλεσμα. Εφόσον ο ιατρός εγκρίνει το τρισδιάστατο μοντέλο, γίνεται κατασκευή ενός εκμαγείου του γόνατος όπου εμφανίζονται όλες οι βλάβες και αλλοιώσεις που υπάρχουν. Πάνω σε αυτό το εκμαγείο κατασκευάζονται οι οδηγοί που θα επιτρέψουν στον ιατρό να διαμορφώσει το γόνατο του ασθενούς για την ιδανική τοποθέτηση του μοσχεύματος.

Στο χειρουργείο ο ιατρός εφαρμόζει τους οδηγούς, προετοιμάζει το γόνατο, τοποθετεί το μόσχευμα και κλείνει το τραύμα. Με απλά λόγια, το 40% περίπου της όλης διαδικασίας γίνεται ήδη εκτός χειρουργείου.

Αποτελέσματα:

Οι ασθενείς μετά το «έξυπνο γόνατο» ανακτούν γρηγορότερα και επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με μεγαλύτερη άνεση, ενώ μπορούν να περπατήσουν μετά από ένα εικοσιτετράωρο. Ο πόνος μειώνεται σημαντικά, ενώ η αντοχή της τεχνητής αρθροπλαστικής είναι μεγάλη, ώστε να προσφέρει στους ασθενείς βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Συμπερασματικά, το «έξυπνο γόνατο» και η ρομποτική χειρουργική στην ολική αρθροπλαστική του γονάτου αντιπροσωπεύουν τη συνάντηση της υψηλής τεχνολογίας με τη σύγχρονη ιατρική, προσφέροντας ακρίβεια, εξατομίκευση και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος κάθε ασθενούς.

Ο Δρ. Νίκος Α. Γρανίτσας είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός Γονάτων. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιστοποιημένος χειρουργός για AMIS & MyKNEE της MEDACTA. Το «έξυπνο γόνατο» αλλιώς MyKNEE της MEDACTA πραγματοποιείται αποκλειστικά στο American Medical Center, στη Λευκωσία.

Επικοινωνία: Δρ. Νίκος Γρανίτσας, Γεωργίου Γρίβα Διγενή 36 Β block, Γραφείο 103, Τ.Κ: 1066 | +35722552210 | +35797681518 E: ngranitsas@gmail.com.

Σχετικά Άρθρα