ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια η θέση της σούπας στη διατροφή μας

02 Οκτωβρίου 2023, 17:39

images

Οι σούπες αποτελούν ειδική κατηγορία τροφής με τεράστια γευστική και θρεπτική ποικιλία. Οι κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, σούπες με λαχανικά και ζυμαρικά και τα όσπρια μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις γευστικές προτιμήσεις και προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά πλεονεκτήματα. Υπάρχουν δυο κυρίες ομάδες από σούπες διαυγείς ή αλλιώς το ζωμό (bouillon) και τις πυκνές ή κονσομέ (consommé).  

Διατροφική Αξία Σούπας

Στη Κύπρο η σούπα κατέχει ιδιαίτερη θέση, κυρίως τις χειμωνιάτικες μέρες, και μπορείτε να τη βρείτε σε διάφορες εκδοχές, κρεατόσουπα, ψαρόσουπα ή λαχανικών.  Ποια όμως η διατροφική αξία της κάθε σούπας; Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα υλικά που θα προστεθούν.

Η θρεπτική αξία της κάθε σούπας φαίνεται να διαφοροποιείται ανάλογα με τα συστατικά τα οποία προστίθενται σε αυτή. Αρχικά οι σούπες οι οποίες περιέχουν ζυμαρικά είναι εύπεπτες και αποτελούν ιδανική επιλογή για τα άτομα τρίτης ηλικίας.  Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.  Οι σούπες οι οποίες περιέχουν κρέας αποτελούν σούπες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με πολύ καλή βιοδιαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι απορροφάτε καλύτερα από τον οργανισμό. Μια κρεατόσουπα είναι ιδανική για τα παιδιά, τα οποία έχουν αυξημένες ανάγκες πρωτεΐνης. Οι σούπες με λαχανικά αποτελούν ακόμη μια πολύ δημοφιλή επιλογή. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα αλλα και φυικες ινες. Τέλος η ψαρόσουπα αποτελεί καταπληκτική  πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο κατανάλωσης του ψαριού. Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D.

Οφέλη από την κατανάλωση σούπας στο οργανισμό: 

Τα οφείλει από την κατανάλωση σούπας φαίνεται να είναι αρκετά. Αρχικά συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού καθώς αποτελείται κατά πολύ μεγάλο μέρος από νερό (45-75% του όγκου της) με αποτέλεσμα να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, το νερό σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε φυτικές ίνες (λόγω των λαχανικών) βοηθούν στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας έτσι την καταπολέμηση δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων όπως είναι η δυσκοιλιότητα.

Παράλληλα συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας σούπας ως πρώτο πιάτο δημιουργεί πιο έντονα την αίσθηση του κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου τροφίμου κατά την ίδια χρήση, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς μικρότερη ανάγκη πρόσληψης πρόσθετης τροφής.

Τελος, η  κατανάλωσης μιας σούπας μπορεί να μας απαλλάξει και από το άγχος της παρασκευής ενός φαγητού. Άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο για καθημερινό μαγείρεμα, μπορούν στο γραφείο ή στο σπίτι να απολαύσουν μια σούπα , το οποίο αποτελεί ένα ελαφρύ, γρήγορο και αυτοτελές γεύμα, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ακόμη και μια έτοιμη στιγμιαία σούπα, η οποία παρασκευάζεται σε 2-3 λεπτά, μπορεί να έχει μια θέση στην κατηγορία των ατόμων που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν. Αυτές οι έτοιμες σούπες μπορούν να καταναλωθούν είτε ως σνακ είτε ως κυρίως γεύμα.

Μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα;

Η κατανάλωση σούπας μπορεί να συντείνει στην ισορροπημένη διατροφή, αφού μπορεί να γίνει πλήρες γεύμα και να περιέχει πολλές ομάδες τροφών. Μπορεί να περιέχει από την ομάδα των δημητριακών (πατάτα, ρύζι, ψωμί), λαχανικά, κρέας ή ψάρι ή πουλερικά, όσπρια, τυρί ή γάλα και λίπος.

Ηροδότου Σταυρούλλα 

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολογος 

Σχετικά Άρθρα