ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος του Πνεύμονα: Ο ρόλος των νέων εναλλακτικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης

20 Νοεμβρίου 2023, 10:48

images

Η αξιολόγηση του ενδεχόμενου μείωσης των κινδύνων ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, ως αποτέλεσμα της χρήσης των νέων εναλλακτικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης, αποτέλεσε το επίκεντρο της ομιλίας του διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένου Ιατρού-Ογκολόγου και Καθηγητή Ιατρικής Δρ. David Khayat, στο πλαίσιο του 11ου International Multithematic Scientific Bio-Medical Congress, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το κάπνισμα, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Δρ. Khayat, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα, επομένως η διακοπή του αποτελεί την καλύτερη λύση για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, πολλοί καπνιστές δεν διακόπτουν το κάπνισμα ούτε ακόμη και όταν βρεθούν ενώπιον μιας σοβαρής ασθένειας και παρά την παρότρυνση των ιατρών.

Κατά τη διάλεξή του με τίτλο «Evaluating the lung cancer risk reduction potential of novel tobacco and nicotine containing products – A matter of dose response», ο καθηγητής Khayat, επεσήμανε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να εξαχθούν ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα που θα επιτρέψουν την πλήρη κατανόηση του αντικτύπου των εναλλακτικών αυτών προϊόντων στη μείωση της επίπτωσης του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα. Ωστόσο, ελλείψει των μακρόχρονων δεδομένων, είναι επιτακτικής ανάγκης η αξιολόγηση της ενδιάμεσης προσέγγισης, για να γίνει αντιληπτή η δυνητική μείωση του κινδύνου που προσφέρουν αυτά τα νέα προϊόντα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία αναδεικνύουν ότι όσο μικρότερος είναι ο βαθμός έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Khayat, προσθέτοντας ότι τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού χωρίς καύση περιέχουν λιγότερες τοξικές ουσίες και χαμηλότερα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών σε σύγκριση με τον συμβατικό καπνό τσιγάρου.

Ο καθηγητής κατά τη διάλεξή του, υπογράμμισε ότι τα άτομα που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, η πρωταρχική και πιο αποτελεσματική επιλογή για αυτούς είναι η πλήρης διακοπή του. Παρ' όλα αυτά, σημείωσε, για τα άτομα που δεν διακόπτουν το κάπνισμα είναι σημαντικό να διερευνήσουν τις επιλογές των εναλλακτικών προϊόντων καπνού. Αξιοποιώντας τα δεδομένα από τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (Heated Tobacco Products – HTPs) που εγκρίθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, οι καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους σε καρκινογόνες ουσίες.

Ο καθηγητής, εξήγησε ότι «καθώς συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε και να αναλύουμε δεδομένα, είναι πιθανόν να αξιολογηθεί ότι τα νέα εναλλακτικά προϊόντα καπνού έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της επιβάρυνσης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τη δημόσια υγεία».

Ο Δρ. David Khayat βρέθηκε στην Κύπρο, ως προσκεκλημένος της Philip Morris Cyprus. Είναι Καθηγητής Ιατρικής, Ιατρός-Ογκολόγος στην Κλινική Bizet στο Παρίσι και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Παθήσεων του Μαστού στο Κέντρο Καρκίνου MD x`, Πανεπιστήμιο του Τέξας, Χιούστον, ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων διετέλεσε επικεφαλής της Ιατρικής Ογκολογίας στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière για 28 χρόνια, στο Παρίσι και πρόεδρος του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου από το 2004 έως το 2006. Ο καθηγητής Khayat ήταν ένας από τους διοργανωτές της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής κατά του Καρκίνου, το 2000 και το 2001, και της Χάρτας του Παρισιού κατά του Καρκίνου, το 2000, αμφότερες στην UNESCO. Μεταξύ πολλών τιμητικών διακρίσεων που έχει λάβει, έχει τιμηθεί και για τη συμβολή του στην εκπόνηση στρατηγικής καταπολέμησης του καρκίνου και ιατρικής φροντίδας στη Γαλλία.

Σχετικά Άρθρα