ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η συμβολή της Πυρηνικής Ιατρικής στον πολίτη και στην επιστήμη

20 Μαΐου 2021, 11:47

images

Το προφίλ του Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού του ΟΚΥπΥ και το έργο που επιτελεί

Η Πυρηνική, ειδικότητα της Ιατρικής που χρησιμοποιεί τα ραδιενεργά στοιχεία (ραδιονουκλίδια) για διαγνωστικούς αλλά και θεραπευτικούς σκοπούς, έχει μια ιστορία πολλών δεκαετιών και συνεχώς εξελίσσεται.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, παρουσιάζει μια σημαντική εξέλιξη τόσο σε ερευνητικό όσο και σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο, μετά και την κατασκευή των υβριδικών συστημάτων PET/CT και SPECT/CT και πιο πρόσφατα το PET/MRI.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Η τεχνολογία κατάφερε να συνδυάσει τα συστήματα της πυρηνικής μαζί με τα ακτινολογικά συστήματα, δηλαδή μπόρεσε να παντρέψει την λειτουργική με την ανατομική απεικόνιση αντίστοιχα. Με την σύντηξη των εικόνων που επιτεύχθηκε στα νέα υβριδικά συστήματα μπόρεσε να γίνει η ανατομική συσχέτιση των διαφόρων εστιών πρόσληψης των ραδιοφαρμάκων που παρατηρούνται στο σώμα του ασθενή.

Επιπλέον, οι εξελίξεις στον τομέα της ραδιοφαρμακολογίας και η παραγωγή πολλών νέων μορίων τα οποία μπορούν να συνδεθούν με διάφορα ραδιοφάρμακα πρόσθεσαν νέες απεικονιστικές και θεραπευτικές δυνατότητες στη φαρέτρα της ιατρικής κοινότητας, καθώς και την προώθηση της λεγόμενης εξατομικευμένης για τον ασθενή θεραπείας. Μόρια/υποδοχείς που εκφράζονται στην επιφάνεια των καρκινικών αλλά και άλλων τύπων κυττάρων γίνονται στόχοι σύνδεσης διαφόρων ραδιοφαρμάκων για διαγνωστικούς λόγους.

Θεραπεία κατά του καρκίνου

 Θεραπευτικά, με την σύνδεση των ίδιων αυτών μορίων/υποδοχέων με άλλα υψηλότερης ενέργειας ραδιοϊσότοπα, μπορεί να γίνει η ακτινοβόληση των καρκινικών κυττάρων τοπικά. Παραδείγματα που ήδη χρησιμοποιούνται σήμερα στην κλινική πρακτική είναι η απεικόνιση και η θεραπεία μεταστατικών νευροενδοκρινών όγκων και του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη.

Η συμβολή του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής 

 Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής που στεγάζεται στο Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού του ΟΚΥπΥ ξεκίνησε την λειτουργία του το 2006 και επαναλειτούργησε τον Μάιο του 2021 από μια ομάδα πλήρως καταρτισμένων επαγγελματιών υγείας, σε ανακαινισμένους χώρους στον 1ο όροφο.

Μετά και την εγκατάσταση ενός καινούριου και σύγχρονου υβριδικού συστήματος SPECT/CT είναι έτοιμο να παρέχει μία ευρεία γκάμα εξετάσεων, μέσα σε ένα ευχάριστο και άνετο για τους ασθενείς περιβάλλον. Ο αξονικός τομογράφος 16 τομών που διαθέτει είναι σε θέση να πραγματοποιεί και διαγνωστικές εξετάσεις.  Στα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος περιλαμβάνεται και η διόρθωση της εξασθένισης της ακτινοβολίας (attenuation correction), η οποία σε ορισμένες εξετάσεις, όπως το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης καρδιάς, είναι πολύ σημαντική για την καλύτερη εκτίμηση των ευρημάτων και την ορθότερη διάγνωση.

Εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο Τμήμα είναι το σπινθηρογραφήμα:

  • Οστών (απλό και 3ων φάσεων)
  • Αιμάτωσης και αερισμού πνευμόνων
  • Θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων
  • Ολοσωματική απεικόνιση με Ιώδιο-131
  • Αιμάτωσης μυοκαρδίου (μετά από κόπωση και σε ηρεμία), MUGA
  • Νευροενδοκρινικών όγκων (Οctreoscan, MIBG)
  • Εγκεφάλου (αιμάτωσης, βασικών γάγγλιων - DATSCAN)
  • Νεφρών (στατικό, δυναμικό) και Ραδιοϊσοτοπική κυστεογραφία
  • Γαστρεντερικού (εντοπισμός αιμορραγίας, ΗΙDA, Meckel΄s, κ.α.)
  • Εντοπισμός λεμφαδένα φρουρού, Λεμφαγγειογραφία
  • Εντοπισμού εστίας φλεγμονής κ.ά.

Επιπλέον, στο Τμήμα της Πυρηνικής του Γ.Ν. Λεμεσού πραγματοποιούνται θεραπείες με ραδιοφάρμακα σε ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας, όπως το ραδιενεργό ιώδιο Ι-131 (ενεργότητας <30mCi) που χορηγείται σε περίπτωση υπερθυρεοειδισμού ή καρκίνου του θυρεοειδούς, ή το ράδιο-223 που χορηγείται σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη με οστικές μεταστάσεις. Παράλληλα, στο Τμήμα γίνεται και ασθενών με ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς.

  • Με προσωπικό πέραν των 7.000 ατόμων, εννέα νοσηλευτήρια και 38 κέντρα υγείας σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της Κύπρου, ο ΟΚΥπΥ είναι θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας. Η παροχή ασφαλούς και υψηλής ποιότητας φροντίδας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης είναι ύψιστη προτεραιότητα για τον ΟΚΥπΥ.

Σχετικά Άρθρα