ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Επαναστατική Μέθοδος της Αρθροπλαστικής Ώμου

13 Νοεμβρίου 2020, 12:44

images

Τι είναι η Αρθροπλαστική Ώμου;

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μια επιλογή για τη θεραπεία της σοβαρής αρθρίτιδας της άρθρωσης του ώμου. Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί τη διάβρωση του χόνδρου της άρθρωσης. Καθώς ο χόνδρος φθείρεται, υπάρχει τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης, μιας και λείπει το προστατευτικό στρώμα του χόνδρου, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο. Η σοβαρή αρθρίτιδα των ώμων εκτός από τον πόνο, μπορεί να προκαλέσει και περιορισμό της κίνησης. Αν και στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανεκτά με μερικές απλές θεραπείες, όπως είναι τα φάρμακα και η τροποποίηση των δραστηριοτήτων, σε τελικά στάδια και έντονη συμπτωματολογία μπορεί να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία.

Συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα της αρθρίτιδας των ώμων είναι:

  • Πόνος
  • Περιορισμένο Εύρος Κίνησης
  • Δυσκαμψία
  • Οίδημα της Άρθρωσης
  • Κριγμός κατά την κίνηση

Θεραπεία

Υπάρχουν απλές θεραπείες για την αρθρίτιδα του ώμου, που πρέπει να δοκιμάσει ο ασθενής πριν καταλήξει στη χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής. Επειδή ο ώμος δε φορτίζεται, όπως οι άλλες μεγάλες αρθρώσεις (γόνατα και ισχία), πολλοί ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν την αρθρίτιδα του ώμου, με μερικές απλές θεραπείες και τροποποιήσεις των δραστηριοτήτων τους.

Χειρουργική επέμβαση

Η ολική αρθροπλαστική του ώμου αποτελείται από 2 μεταλλικά τμήματα και ένα πλαστικό. Κατά την επέμβαση, η κεφαλή του βραχιονίου αφαιρείται και τοποθετείται το ένα μεταλλικό τμήμα της αρθροπλαστικής στο βραχιόνιο, το άλλο μεταλλικό τμήμα στην ωμοπλάτη, ενώ το πλαστικό κομμάτι τοποθετείται ανάμεσα στα δύο μεταλλικά εμφυτεύματα.

Χρόνος αποκατάστασης

Οι ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τις συνήθεις συντηρητικές θεραπείες για την αρθρίτιδα του ώμου χωρίς αποτέλεσμα, είναι δυνητικά υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής. Η επίσκεψη σε εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό, η κλινική εξέταση και οι απεικονιστικές εξετάσεις θα σας βοηθήσουν στην απόφασή σας, σχετικά με την επιλογή της θεραπείας. Οι ασθενείς πρέπει να συζητήσουν με τον Ορθοπεδικό, να καταλάβουν πώς γίνεται η αρθροπλαστική του ώμου, τους πιθανούς κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης και να κατανοήσουν τους στόχους της θεραπείας.

Η Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου

Η ανάστροφη αρθροπλαστική του ώμου ονομάστηκε έτσι, γιατί είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, που να αναστρέφει τη φυσιολογική ανατομία. Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από μία σφαίρα (κεφαλή βραχιόνιου οστού) και μία κοιλότητα στην ωμοπλάτη που υποδέχεται τη σφαίρα και η οποία ονομάζεται ωμογλήνη. Η ανάστροφη αρθροπλαστική έχει την κοιλότητα υποδοχής στο βραχιόνιο και τη σφαίρα στην ωμοπλάτη.

Η σημασία του σχεδιασμού αυτού είναι ότι η πρόθεση από μόνη της μπορεί να δώσει κίνηση στον ώμο, όταν η άρθρωση δεν είναι ικανή από μόνη της.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • Η αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου
  • Μεγάλη και μη χειρουργήσιμη ρήξη του τενόντιου πετάλου του ώμου

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου                        Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου












Δρ. Δημήτρης Λύρας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

American Medical Center

*Ο Ορθoπαιδικός Χειρουργός Δημήτρης Λύρας έχει ειδικευθεί στο DenverColorado των Η.Π.Α. στην Πρόσθια Ελάχιστης Επεμβατικότητας Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου (AMIS) και στις Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Εξατομικευμένες Αρθροπλαστικές του Γόνατος (Minimal Invasive Hip and Knee Fellowship). Ανήκει στην ομάδα NeuroSpine Specialists του American Medical Center, στηΛευκωσίαΣτοιχεία Επικοινωνίας: American Medical Center / Τηλ: 22 476626 / e-mail: info@spinemaster.gr

 


Σχετικά Άρθρα