ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή Ημέρα Νοσηλευτή Ογκολογίας 18η Μαΐου 2023

18 Μαΐου 2023, 09:51

images

Η 18η Μαΐου κάθε χρόνου, έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νοσηλευτικής Ογκολογίας, European Oncology Nursing Society - EONS, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Νοσηλευτή Ογκολογίας.

Οι νοσηλευτές ογκολογίας – αιματολογίας σε όλη την Ευρώπη στοχεύουν  μέσω των εκδηλώσεών τους να προωθήσουν και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που τους αφορούν.

To ECND (European Cancer Nursing Day) εστιάζει σε ένα διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο, με βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες της EONS η οποία έχει να κάνει με την αναγνώριση και τον εορτασμό του θετικού αντικτύπου που έχουν οι νοσηλευτές ογκολογίας στην ποιότητα της φροντίδας για τον καρκίνο σε όλη την Ευρώπη.

Φέτος οι εορτασμοί  θα διεξαχθούν στο Εδιμβούργο, με θέμα «Καινοτομία ως βασικό όπλο κατά του καρκίνου» και θα δοθεί έμφαση στις πρωτοποριακές νέες προσεγγίσεις στη φροντίδα του καρκίνου, μέσω της νοσηλευτικής καινοτομίας και στον τρόπο με τον οποίο αυτή επεκτείνεται στους 5 τομείς δράσης: Πολιτική, Πρόληψη, Εξατομικευμένη Φροντίδα, Συμμετοχή ασθενών και Πρακτική Εκπαίδευση.

Το hashtag #ECND23Go4Innovation παραπέμπει σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια να αναγνωριστεί η σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές ογκολογίας και θα γιορτάσει τη θετική επίδραση που έχουν στην ποιότητα της φροντίδας για τον καρκίνο σε όλη την Ευρώπη.

Η ογκολογική νοσηλευτική είναι ένας εξειδικευμένος τομέας που παρέχει φροντίδα υψηλής ποιότητας, τόσο στους ασθενείς με καρκίνο όσο και στις οικογένειές τους. Μια ολοκληρωμένη, καινοτόμος και διεπιστημονική προσέγγιση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των σωματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών πτυχών του καρκίνου.

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και η συχνότητά του αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, οι νοσηλευτές ογκολογίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγειονομικής περίθαλψης, την πρόληψη του καρκίνου, τον προ-συμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη ανίχνευση.

Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και η θεραπεία του είναι πολύπλοκη, εξατομικευμένη και συνεχώς εξελισσόμενη. Η πλήρης αναγνώριση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη.

Οι νοσηλευτές ογκολογίας διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις για την πρόληψη του καρκίνου, τη διάγνωση, τις θεραπείες, τη διαχείριση των συμπτωμάτων, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, την επιβίωση και τη φροντίδα στο τέλος της ζωής.

Διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον συντονισμό της φροντίδας του καρκίνου και εργάζονται σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας ώστε να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς φτάνουν στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θεραπείας και φροντίδας.

Οι νοσηλευτές ογκολογίας παρέχουν όλο το εικοσιτετράωρο εξατομικευμένη φροντίδα που είναι προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενούς και εκπαιδεύονται να παρέχουν τεκμηριωμένη εκπαίδευση και υποστήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Όλοι εμείς οι νοσηλευτές του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου πρωταγωνιστούμε στις επιστημονικές εξελίξεις για τη φροντίδα των ασθενών μας, καθώς το Κέντρο θεωρεί επιτακτική ανάγκη οι σημερινοί νοσηλευτές που εργάζονται στο Κέντρο να έχουν διευρυμένη  ακτίνα δράσης  μέσα από την εκπαίδευση και τη γνώση.

Η υιοθέτηση σωστών πρακτικών, στη βάση πολιτικών διαδικασιών, με γνώμονα την εξατομικευμένη φροντίδα μέσα από καινοτόμες πρακτικές είναι το κλειδί της επιτυχίας που κάνει το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, αλλά και όλους εμάς, πρωτοπόρο στο υψηλό επίπεδο φροντίδας.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ογκολογικής Νοσηλευτικής ECND (European Cancer Nursing Day) 18η Μαΐου 2023, αποτελεί σήμερα μία ευκαιρία για συγκεκριμένες δράσεις ώστε να υποστηριχθεί, να προστατευθεί και να αναδειχθεί ο ρόλος του νοσηλευτή ογκολογίας.

Αυτή είναι η ευκαιρία μας να βεβαιωθούμε ότι η σημασία της ογκολογικής νοσηλευτικής  γίνεται κατανοητή σε όλη την Ευρώπη, εστιάζοντας στην πραγματική αξία του νοσηλευτή.

Λάβετε μέρος σε αυτόν τον εορτασμό  χρησιμοποιώντας αυτό το πολύ σημαντικό hashtag #ECND23Go4Innovation».

Δήμητρα Γαβριηλίδου

Survivorship Nurse RN,BSc,MSC (APN)

Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου



Σχετικά Άρθρα