ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελπίδες στη χειρουργική γλοιωμάτων του εγκεφάλου

08 Οκτωβρίου 2019, 13:00

images

Ο κύριος στόχος στη χειρουργική των γλοιωμάτων του εγκεφάλου είναι η ριζική αφαίρεσή τους ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικού νευρολογικού ελλείμματος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ριζική αφαίρεση των βλαβών αυτών αποτελεί το πιο σημαντικό παράγοντα για την πρόγνωση των ασθενών.

Νέες τεχνικές και μέθοδοι που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στην πιο ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των γλοιωμάτων του εγκεφάλου.

Η έλευση του μικροσκοπίου, του ενδοσκοπίου, της νευροπλοήγησης, οι αναβαθμισμένες απεικονιστικές τεχνικές, η κρανιοτομία με τον ασθενή ξύπνιο συνιστούν κάποιες από αυτές.

Ειδικότερα, η νευροπλοήγηση έχει προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη χειρουργική των γλοιωμάτων του εγκεφάλου, επιτρέποντας την εντόπιση τόσο της βλάβης όσο και των ορίων αυτής στα αρχικά στάδια της χειρουργικής επέμβασης.

Παρόλα αυτά όμως, κατά τη φάση της χειρουργικής αφαίρεσης της βλάβης, οι συνθήκες αλλάζουν τόσο από την αφαίρεση των τμημάτων της βλάβης όσο και από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που αφαιρείται. Συνεπώς στο σημείο αυτό η μέθοδος της νευροπλοήγησης που αφορά τα προεγχειρητικά δεδομένα της βλάβης, δεν προσφέρει με ασφάλεια την αναγνώριση τόσο της βλάβης που δεν έχει αφαιρεθεί όσο και των ορίων αυτής.

Η χρήση του Υπέρηχου Διεγχειρητικά έρχεται να καλύψει αυτό το κενό προσφέροντας σε πραγματικό χρόνο , κάθε στιγμή, πληροφορίες τόσο για το τμήμα της βλάβης που δεν έχει αφαιρεθεί όσο και για τα όρια αυτής.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές διεγχειρητικά ,προκειμένου να ξεπεράσει το εμπόδιο της συνεχούς μετακίνησης του εγκεφαλικού ιστού (brainshift), που συνεχώς προκύπτει τόσο από την αφαίρεση τμημάτων της βλάβης όσο και τη συνεχή εκροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, κατά τη φάση της χειρουργικής επέμβασης.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της διεθνούς βιβλιογραφίας (New Hope in Brain Glioma SurgeryThe Role of Intraoperative UltrasoundA Review,Brain Sci. 2018 Nov; 8(11): 202.)τα αποτελέσματα της χρήσης του υπέρηχου διεγχειρητικά είναι εξαιρετικά και συγκρίσιμα άλλων πολύ πιο ακριβών μεθόδων, όσον αφορά το βαθμό εκτομής των γλοιωμάτων του εγκεφάλου.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η συνδυασμένη χρήση της μεθόδου της Νευροπλοήγησης και του Υπέρηχου διεγχειρητικά αποτελεί τη σωστή στρατηγική για τη ριζική αφαίρεση των γλοιωμάτων, βελτιώνοντας σημαντικά την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών των ασθενών που πάσχουν από αυτά.

Γράφει ο Σπυρίδων Λαφαζάνος, MD, PhD

Νευροχειρουργός

www.s-lafazanos.gr

Σχετικά Άρθρα