ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας: Η άτυπη «πρεσβεία» της Κύπρου παγκοσμίως για την Υγεία

21 Δεκεμβρίου 2022, 10:02

images

*της Δρος Ανδρούλλας Ελευθερίου

Αν η Κύπρος μπορούσε να επαινεθεί σε διεθνές επίπεδο για τις πολιτικές και το έργο της τις τελευταίες δεκαετίες σε μια μόνο πτυχή του τομέα της υγείας, αυτό θα συνέβαινε αδιαφιλονίκητα για τη σημαντικότατη, πολυετή συμβολή της στη βέλτιστη διαχείριση μια σοβαρής, γενετικής αιτιολογίας, αιματολογικής πάθησης με τεράστιες συνέπειες για τους επηρεαζόμενους ασθενείς και ποικίλες προεκτάσεις στην κοινωνία και την οικονομία, εν γένει.

Αναφέρομαι ασφαλώς στη θαλασσαιμία, στον έλεγχο και την αντιμετώπιση της οποίας η χώρα μας πρωτοστάτησε, μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία, ήδη από τη δεκαετία του ’70, όταν Κύπριοι γονείς και ασθενείς, συνεπικουρούμενοι από αρκετούς αφοσιωμένους επιστήμονες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και διεκδίκησαν λύσεις απέναντι στην επέλαση μιας νόσου που κόστιζε τη ζωή σε αμέτρητους συνανθρώπους μας.

Εντεύθεν, από τη μικρή μας Κύπρο δηλαδή, ξεκίνησε και το έργο του ένας οργανισμός άμεσα συνυφασμένος με την ιστορική πορεία της θαλασσαιμίας στη χώρα μας και παγκοσμίως, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ). Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της στην Κύπρο το 1986, η ΔΟΘ εργάζεται άοκνα για τη στήριξη, επιμόρφωση και προώθηση των δικαιωμάτων και των αναγκών των ασθενών με θαλασσαιμία και αιμοσφαιρινοπάθειες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε τι συνίσταται όμως η προσφορά της ΔΟΘ και πώς μετουσιώνεται σε πράξη; Πέρα από την εκπαίδευση και υποστήριξη των ασθενών με θαλασσαιμία και αιμοσφαιρινοπάθειες απανταχού, η Ομοσπονδία καταπιάνεται με θέματα που άπτονται της πρωτοβάθμιας υγείας, της ιατρικής έρευνας, της διαθεσιμότητας και ασφάλειας του αίματος, της ποιότητας των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στους πάσχοντες, και με πολλά άλλα ζητήματα.

Είναι άξιο λόγου πως παράλληλα με τη  δημιουργία και ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών και πολιτικών για την ολιστική αντιμετώπιση μιας τέτοιας πολυοργανικής, χρόνιας νόσου, όπως είναι η θαλασσαιμία, επωφελείται μια πλειάδα άλλων παθήσεων και υποστηρίζεται συνολικά η δημόσια υγεία. Αρκεί να θυμηθούμε πως τη δεκαετία του ’60 και με πρώτο στόχο τότε την προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή παιδιά που έπασχαν από θαλασσαιμία, άνοιξε ο δρόμος για την ευρύτατη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού απέναντι στο δώρο της αιμοδοσίας και την εξασφάλιση σε βάθος χρόνου της πλήρους αυτάρκειας της Κύπρου στις ποσότητες αίματος που έχει ανάγκη.

Σήμερα, μέσα από τη δυναμική της παρουσία και δράση σε πάνω από 65 χώρες και τη στενή της συνεργασία με πολυάριθμους επίσημους φορείς, μεταξύ των οποίων και ο ΠΟΥ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και πάνω από 50 οργανισμοί επιστημόνων, ιατρών, ερευνητών και ακαδημαϊκών διεθνούς βεληνεκούς, η ΔΟΘ εκπροσωπεί την Κύπρο στα πέρατα του κόσμου και την αναδεικνύει τόσο ως δρομοδείκτη για τη βελτίωση της περίθαλψης εκατομμυρίων άλλων ασθενών που υποφέρουν εξαιτίας της νόσου κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και ως επίκεντρο στον χάρτη των σπουδαίων ιατροφαρμακευτικών εξελίξεων που σημειώνονται για την ολιστική αποθεραπεία της θαλασσαιμίας.

Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, την πολυσχιδή της προσφορά στον τομέα της Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βράβευσε το 2015 τη ΔΟΘ με το Dr Lee Jong-wook Memorial Prize για τη δημόσια υγεία. Μια ύψιστη διάκριση και για την ίδια την Κύπρο που κανένας άλλος οργανισμός δεν έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα στη χώρα.

Καθώς το τέλος ενός ακόμη πολυτάραχου χρόνου πλησιάζει και η περίοδος προσφέρεται για απολογισμό και σκέψεις για τα μελλούμενα, οι προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας στην Υγεία είναι πολλές σε εσωτερικό και εξωτερικό, συνάμα, επίπεδο και πρέπει να μας βρουν προετοιμασμένους.

Η πανδημία της Covid-19, η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, καθώς και νέες αναδυόμενες απειλές για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής,  από τη μία, και οι εξελίξεις στο ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας και, ειδικότερα, στη ραγδαία και ελπιδοφόρα πρόοδο στον χώρο της καινοτομίας, του φαρμάκου και των θεραπειών για πολλές ασθένειες, στο νομοθετικό πλαίσιο που περιβάλλει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις τάσεις σε Ευρώπη και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, από την άλλη, μας καλούν να βρούμε άμεσες και αποτελεσματικές απαντήσεις.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, καθίσταται ξεκάθαρο ότι στον κλάδο της Υγείας απαιτούνται άμεσα λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, την ώρα που τα εγχώρια συστήματα υγείας έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Και οι λύσεις αυτές δε μπορεί παρά να δοθούν μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων, νομοθετών, ακαδημαϊκών, παρόχων υπηρεσιών υγείας, φορέων ασφάλισης και φυσικά των ασθενών και της επιστημονικής κοινότητας, όπως συνέβη στη χώρα μας με το παράδειγμα της θαλασσαιμίας.

Στη ΔΟΘ ατενίζουμε την επόμενη μέρα με αισιοδοξία και φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το έργο και τις συνεργασίες μας σε όλη την υφήλιο και την Κύπρο για να προσφέρουμε στους ασθενείς μας ένα ακόμη καλύτερο αύριο. Η επένδυση σε αυτούς και την ευημερία τους δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη δέσμευση, αλλά υποχρέωση απέναντι στο μέλλον της υγείας του τόπου μας και του κόσμου.

*Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου

 Ιολόγος BSC, MSc, PhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

Σχετικά Άρθρα