ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Δεν χρειάζεται να εξετάσεις τον μαστό σου! Είσαι πολύ νέα!!»

15 Μαρτίου 2023, 11:36

images

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει γυναίκες και σε νεαρές ηλικίες.  Όπως επίσης αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός, ότι η διάγνωση πρέπει να γίνεται έγκαιρα, σωστά και ολοκληρωμένα, ώστε οι πιθανότητες πλήρους θεραπείας να αυξηθούν στο μέγιστο. 

Με αυτά τα δεδομένα διερωτάται κανείς, γιατί οι περισσότεροι γιατροί δεν συμβουλεύουν τις νέες γυναίκες να προβούν σε εξέταση μαστού;

Απόδειξη της στάσης μεγάλης μερίδας γιατρών αποτελεί και ένα πρόσφατο περιστατικό που διαδραματίστηκε στο γραφείο μου, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου άρθρου.

Μία νέα γυναίκα, ηλικίας 33 ετών, επισκέφτηκε το ιατρείο μου για εξέταση μαστού, μετά από δική της πρωτοβουλία.  Η γυναίκα αυτή είχε επισκεφτεί λίγες μέρες προηγουμένως το γυναικολόγο της, για να προγραμματίσουν κρυοσυντήρηση ωαρίων. Αφού τον ρώτησε εάν χρειαζόταν να προβεί στη συγκεκριμένη εξέταση, η απάντηση ήταν αρνητική, επειδή, όπως της είπε, είναι πολύ νεαρή. 

Ωστόσο, παρά την άποψη του γυναικολόγου, η ίδια αποφάσισε να προχωρήσει τελικά σε εξέταση μαστού, οπόταν και διαγνώστηκε με ένα ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο 2 εκ. και ύποπτους λεμφαδένες στη μασχάλη.  Επομένως, κατόπιν της δικής της πρωτοβουλίας να εξεταστεί, πιθανόν να έχει και μια καλή πρόγνωση.

Σκεφτείτε μόνο, τι θα γινόταν, εάν η νεαρή αυτή γυναίκα προχωρούσε με ορμονοθεραπεία για κρυοσυντήρηση ωαρίων, χωρίς να υποβαλλόταν πρώτα την εξέταση μαστού. Το αποτέλεσμα θα ήταν τουλάχιστον τραγικό.

Επομένως, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν γνωρίζει ηλικίες. Αφορά και περιπτώσεις νεαρών γυναικών, που είναι μεν λιγότερες, όχι όμως και λιγότερο σημαντικές. Ας σταματήσουμε λοιπόν να λέμε πως δεν αξίζει να εξετάσουμε χίλιες γυναίκες για να σώσουμε μια! Σήμερα έχουμε στα χέρια μας μια αρκετά προηγμένη τεχνολογία, που σε συνδυασμό με τη βοήθεια εξειδικευμένων ακτινολόγων μαστού, οι πλείστες μορφές καρκίνου μπορούν να διαγνωστούν στα πολύ αρχικά στάδια, γεγονός που τις καθιστά σχεδόν πάντα θεραπεύσιμες.

(Στοιχεία από το Αρχείο καρκίνου Κύπρου- Καρκίνος Μαστού)

Ο πιο πάνω πίνακας παρουσιάζει τα περιστατικά καρκίνου του μαστού στην Κύπρο, σε γυναίκες κάτω των 45, μια ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν συνίσταται ο προληπτικός έλεγχος.  Είναι εμφανές πως τα περιστατικά είναι πολλά και αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.  Προσωπικά, θεωρώ εγκληματικό, ενώ έχουμε τόσο σημαντικά στοιχεία στα χέρια μας, να εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι ο προληπτικός ανιχνευτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σε νεαρές ηλικίες είναι αχρείαστος.

Αυτό που χρειάζεται, είναι να ενημερώνουμε σωστά τις γυναίκες για τις πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού και να επαφίεται στις ίδιες να αποφασίσουν, εάν θέλουν ή όχι να προβούν σε εξέταση.  Επίσης, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο πλέον ειδικός στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ο ακτινολόγος με εξειδίκευση στο μαστό!  Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία άλλη ειδικότητα, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε άπαντες ότι η κάθε μας συμβουλή, απόφαση ή πράξη μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε ένα συνάνθρωπό μας. 

Καταλήγοντας, θέλω να απευθύνω μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, να μην φοβούνται τον καρκίνο του μαστού, καθώς στα αρχικά στάδια είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος.  Αυτό που οφείλουν να κάνουν, είναι να ενημερώνονται σωστά και στη συνέχεια να αποφασίζουν, εάν θέλουν να προβούν σε εξέταση μαστού. Γιατί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τη δική τους ζωή και όχι να αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για αυτές.

H έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

Ο Δρ Δημήτρης Σοφοκλέους είναι Ειδικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στην Απεικόνιση και τη Διάγνωση Μαστού. Από το 2019 βρίσκεται στο Αμερικανικό Κέντρο Μαστού του American Medical Center, το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Μαστού στην Κύπρο το οποίο είναι πλήρες μέλος του “Breast Centers Network”, του Διεθνούς Δικτύου Κλινικών που εξειδικεύονται αποκλειστικά στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Πληροφορίες: Τ: 99 552 818 | 22 476 817 E: drdiso@amc.com.cy | W: www.drdiso.cy.

Σχετικά Άρθρα