ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν θα πρέπει να γίνουν οι ηλικιωμένοι μας «πειραματόζωα» της πανδημίας της covid-19

11 Φεβρουαρίου 2021, 10:32

images

Του Δρα Χριστάκη Σεργίδη*

Η αργή και χαοτική διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στη χρήση εμβολίων με ανεπαρκείς κλινικές μελέτες.

Μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση έχει προκαλέσει στους Κύπριους ηλικιωμένους, η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου για τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 65 ετών με τα εμβόλια της AstraZeneca. Παρόλο ότι πρόσφατα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, ανακοίνωσαν την μη χρήση του εμβολίου αυτού για τις πιο πάνω ηλικίες.

Τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα προς το Υπουργείο Υγείας: Mήπως υπάρχουν κλινικές μελέτες που να δικαιολογούν τη χρήση του εν λόγω εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών για την προστασία τους από την COVID-19;

Οι ανησυχίες των ηλικιωμένων μας γίνονται ακόμη μεγαλύτερες μετά την απόφαση της Νότιας Αφρικής να διακόψει τον προγραμματισμένο εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού δεδομένα κλινικών δοκιμών κατέδειξαν ότι παρέχει ελάχιστη προστασία μεταξύ ανθρώπων νεότερης ηλικίας, από την νοτιοαφρικανική παραλλαγή, εξέλιξη που θα επιμηκύνει τον χρόνο καταπολέμησης της επιδημίας.

Θα πρέπει να γίνει επανεξέταση από τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρησιμοποίησης του εν λόγω εμβολίου και να μην καταστήσουμε τους ηλικιωμένους πειραματόζωα της πανδημίας του COVID -19.

*Ο Δρ Χριστάκης Σεργίδης είναι ερευνητής στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων.

Σχετικά Άρθρα