ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτός είναι ο βιολόγος που ανακάλυψε τον μικροοργανισμό ζύμωσης του γιαουρτιού

28 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Αφιερωμένο στο γιατρό και βιολόγο, Stamen Grigorov ήταν το χθεσινό doogle της Google. Η ιστορία του Βούλγαρου, που είχε γεννηθεί σαν χθες πριν από 142 χρόνια, είναι αξιομνημόνευτη καθώς μετά από χιλιάδες πειράματα, το 1905, ανακάλυψε τον μικροοργανισμό σε σχήμα ράβδου που προκαλεί τη ζύμωση του γιαουρτιού.

Ο Grigorov ανέλαβε θέση ως επικεφαλής γιατρός σε τοπικό νοσοκομείο στη γενέτειρά του, το Τραν και το 1906, δημοσίευσε μια εργασία που παρουσίαζε  την πρώτη χρήση των μυκήτων πενικιλίνης κατά της φυματίωσης. Συνέχισε αυτή την έρευνα και εργάστηκε ως γιατρός σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, σώζοντας χιλιάδες ζωές .

Οι μικοοργανισμοί του γιαουρτιού

Γιαούρτι είναι το όξινο πηγμένο γαλακτοκομικό προϊόν που΄ παράγεται με γαλακτική ζύμωση θερμασμένου και ψυγμένου γάλακτος από τη δράση των θερμόφιλων οξυγαλακτικών βακτηρίων Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus και Streptococcus thermophilus. Οι μικροοργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι στο τελικό προϊόν άφθονοι (≥107 κύτταρα / g) και ζωντανοί (FAO/WHO).

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος (IDF), ζυμωμένα γάλατα είναι τα προϊόντα που παρασκευάζονται από γάλατα (πλήρη, μερικώς ή πλήρως αποβουτυρωμένα, συμπυκνωμένα ή παρασκευασμένα από σκόνη γάλακτος) ομογενοποιημένα ή όχι, παστεριωμένα ή αποστειρωμένα και ζυμωμένα με τη βοήθεια ειδικών μικροοργανισμών.

Ως εκ τούτου, αν ένα προϊόν αναφέρεται στη συσκευασία του ως "επιδόρπιο γιαουρτιού" και όχι ως γιαούρτι, σημαίνει ότι δεν έχει πήξει και δεν περιέχει τους ωφέλιμους για την υγεία μας μικροοργανισμούς. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούν για την πήξει την ζελατίνη που χρησιμοποιούμε στα γλυκά.

Σχετικά Άρθρα