ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το 10ο Διεθνές Συνέδριο ETNA πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία

17 Ιουλίου 2025, 14:55

images

Τα Διεθνή Συνέδρια του ΕΤΝΑ, ως θεσμός, συμβάλλουν σημαντικά στην απόκτηση τεκμηριωμένης νέας γνώσης, διευρύνουν τους επιστημονικούς ορίζοντες στη διαπολιτισμική νοσηλευτική, βελτιώνουν τη φροντίδα υγείας υιοθετώντας πρωτοποριακές πρακτικές και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ώριμης, κριτικής και επιστημονικής σκέψης. Αποτελούν ένα ισχυρό δίκτυο ανταλλαγής γνώσης και καλών πρακτικών, με έμφαση στην πολιτισμικά ευαίσθητη φροντίδα και τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού μέλλοντος στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Έχοντας ως θέμα «Planetary Health: The Contribution of Transcultural Care – The Past, The Present, and The Future», το συνέδριο εστίασε στη διατομή μεταξύ της υγείας του πληθυσμού, των οικολογικών συστημάτων, των σύγχρονων τεχνολογιών και των πρακτικών πολυπολιτισμικής φροντίδας υγείας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πολιτισμικής επάρκειας σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις για τον πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, αναπτύχθηκαν ποικίλες θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων:

  • Ιστορικές διαστάσεις της πολυπολιτισμικής νοσηλευτικής και η επίδρασή της στη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Σύγχρονες προκλήσεις και επιτυχίες στην παροχή πολιτισμικά επαρκούς φροντίδας υγείας.
  • Μελλοντικές κατευθύνσεις γιατην πολυπολιτισμική φροντίδα στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων ζητημάτων υγείας.
  • Καινοτόμες προσεγγίσεις στην ενσωμάτωση παραδοσιακών και σύγχρονων θεραπευτικών πρακτικών.
  • Ο ρόλος της τεχνολογίας στη γεφύρωση των πολιτισμικών διαφορών κατά την παροχή φροντίδας υγείας.

Στο συνέδριο, συμμετείχαν πέραν των 100 επαγγελματιών υγείας, ερευνητών και ακαδημαϊκών από 24 χώρες και 4 ηπείρους, με ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών υγείας.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνονταν 60 Ελεύθερες Ανακοινώσεις και 18 Αναρτημένες Ανακοινώσεις (posters), όπου παρουσιάστηκαν αποτελέσματα ερευνών που διεξάχθηκαν στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, όπως και νέα δεδομένα για τη Νοσηλευτική επιστήμη με βάση τη Διεθνή βιβλιογραφία και έρευνα. Οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές προτάσεις με θέματα όπως Διαπολιτισμική Υγεία, Εκπαίδευση και Πρακτική, Σύνδεση της Νοσηλευτικής με την τεχνολογία, Προσωπικές Εμπειρίες και Καινοτομίες, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ηθική, Ρατσισμός και Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τρεις διακεκριμένοι κύριοι ομιλητές συνεπήραν το κοινό με την τεχνογνωσία και τα καινοτόμα θέματα που παρουσίασαν.

Ο καθηγητής Tamás Palicz του Semmelweis University Health Services Management Training Centre, παρουσίασε μια διαφωτιστική διάλεξη με θέμα: “Changing future healthcare and nursing: Digitalization and Artificial Intelligence”.

Η Δρ Małgorzata Szkup, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Pomeranian Medical University in Szczecin, Poland, παρουσίασε το Μοντέλο EMPOWER: A Proposal for an Innovative Framework for Multicultural Education in Medical and Health Sciences.

Η «καθηγήτρια» Candan Öztürk, στο παράνομο πανεπιστήμιο των κατεχομένων «Near East University», παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα: “Cultural diversity and the Contribution of Traditional Healing Methods to Transformation in Health”

Σε ένα ενδιαφέρον εργαστήρι από την Δρ Carmen Van Daal-Vrolijk, συζητήθηκε το θέμα: “Inclusive care: Recognizing privilege and cultural bias in nursing: a reflective workshop for inclusive care”

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ είχε μια δυναμική παρουσία, με την συμμετοχή των:  Δρ.Έλενα Ρούσου ως Αντιπρόεδρος του συνδέσμου ΕΤΝΑ, Δρ. Λυγία Τσίτση, Δρ. Σωκράτης Σωκράτους, Δρ. Κατερίνα Φιλίππου και Δρ. Παναγιώτα Έλληνα, με τρείς παρουσιάσεις και δύο αναρτημένα θέματα.

Το 10ο Διεθνές Συνέδριο ETNA σημείωσε τεράστια επιτυχία και αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία ανταλλαγής ιδεών, ενίσχυσης των διεπιστημονικών συνεργασιών και εμπλουτισμού των γνώσεων σχετικά με τις προκλήσεις που αφορούν την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερη σημασία είχε η διερεύνηση τρόπων ενσωμάτωσης της πολιτισμικής επάρκειας σε πολιτικές και πρακτικές φροντίδας υγείας, σε διαπολιτισμικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητα πλαίσια. Το συνέδριο τόνισε την άμεση ανάγκη για καινοτόμες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν στο συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της υγειονομικής φροντίδας.

Το όραμα του ΕΤΝΑ για μελλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβάνει την:

  • Ενίσχυση της ενσωμάτωσης της πολυπολιτισμικής προσέγγισης στα εθνικά συστήματα υγείας.
  • Συμμετοχή σε διευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα που σχετίζονται με την παγκόσμια υγεία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας με έμφαση στην πολιτισμική ευαισθητοποίηση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Με ανανεωμένο όραμα και επιστημονική δέσμευση, το επόμενο ραντεβού της επιστημονικής κοινότητας ETNA μεταφέρεται στην Κύπρο και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Μάιο του 2026, με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου, της συνεργασίας και της έμπνευσης για ένα πιο συμπεριληπτικό και βιώσιμο σύστημα φροντίδας υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://europeantransculturalnurses.eu/

Σχετικά Άρθρα