ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΤΕΠΑΚ: Δημόσια συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο»

24 September 2021, 07:16

images

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και άλλων επτά ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στη Συμμαχία των οκτώ Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που στόχο έχει τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Ο κ. Κόκκινος ήταν ένας εκ των ομιλητών που έλαβαν σήμερα μέρος στη δεύτερη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το ΤΕΠΑΚ με θέμα «Πως το Ευρωπαικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (EUt+) θα ενισχύσει την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», στο πλαίσιο της Συνόδου των Πρυτάνεων της Συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό αύριο Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ και τα άλλα επτά Πανεπιστήμια για αυτήν την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, όπως την χαρακτήρισε, η οποία θα προσφέρει, όπως είπε, την ευκαιρία για περαιτέρω προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Κόκκινος τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη συνεργασιών, γόνιμης αλληλεπίδρασης και κινητικότητας με ένα θεσμικό τρόπο, απαραίτητα συστατικά στοιχεία, όπως είπε, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τόσο της Κύπρου όσο και της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή. Είπε, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα Erasmus», προσθέτοντας ότι σήμερα τα πανεπιστήμια μας παράγουν ένα τεράστιο πνευματικό κεφάλαιο, τόσο από πλευράς αριθμών όσο και από πλευράς ποιότητας, ενώ έχουμε εξαιρετικούς ερευνητές και λαμπρά μυαλά, ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτό δεν μεταφράζεται σε οικονομική ανταγωνιστικότητα και σε πραγματική αξία για την οικονομία.

Ανέφερε, επίσης, ότι χρειαζόμαστε διεπιστηµονική εκπαίδευση η οποία θα εδράζεται σε δράσεις και θα στοχεύει στην επίλυση πολύπλοκων προβληµάτων, ενώ θα προωθεί ταυτόχρονα τη περαιτέρω διασύνδεση των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία και τους παραγωγικούς φορείς, με στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον της βιομηχανίας και της κοινωνίας ευρύτερα. Εξέφρασε ακόμη την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος που υπάρχει σήμερα μεταξύ των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας. 

Στη σημερινή συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Cyprus κ. Ευγένιος Ευγενίου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Theramir, κ. Μαριάννα Προκόπη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LearnWorlds κ. Πάνος Σιώζου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SignalGeneriX κ. Τάσος Κουνούδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Metabeta κ. Marius Ursache. Τη συζήτηση συντόνιζαν ο Καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας του ΤΕΠΑΚ Δρ Νικόλας Τσαπατσούλης και ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ Δρ Στέλιος Γιατρός.

Οι ομιλητές ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως το Ευρωπαικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο αποτελεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών σε θέματα έρευνας και καινοτομίας ανάμεσα στα Πανεπιστημία που συμμετέχουν στη Συμμαχία, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών και δεξιοτήτων, ενώ συμβάλλει στην προώθηση της κινητικότητας, της διεθνοποίησης, της εξωστρέφειας, της αλλαγής κουλτούρας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της Ευρωπαικής Ένωσης. Εξέφρασαν, επίσης την ανάγκη μεταφοράς των αποτελεσμάτων της έρευνας στην πραγματική οικονομία προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών μέσω της διασύνδεσης της βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κατά τη συζήτηση, τονίστηκε επίσης η σημασία της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάγκη προσαρμογής του τομέα της εκπαίδευσης και των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αναφέρθηκε ακόμη πως ο φιλόδοξος στόχος της Συμμαχίας είναι όπως το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο καταστεί ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στον κόσμο, κάτι που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσα για τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν σ’ αυτήν αλλά και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Σημειώνεται πως η διεθνοποίηση, η εξωστρέφεια και η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την Κοινωνία και τον Επιχειρηματικό Κόσμο, αποτελούν έναν από τους τέσσερεις, κύριους, πυλώνες του στρατηγικού προγραμματισμού ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, το οποίο αναλαμβάνει δράσεις και υλοποιεί πολιτικές προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο. Το ΤΕΠΑΚ έγινε τον περασμένο Απρίλιο το πρώτο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου το οποίο εφάρμοσε την Ηλεκτρονική Υπογραφή.

 Τη συζήτηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Παντελής Κελίρης, ο Διευθυντής Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών Δρ Κώστας Χόππας και άλλα στελέχη του Πανεπιστημίου ως επίσης μέλη των αντιπροσωπειών των επτά πανεπιστημίων που συμμετέχουν στη Συμμαχία.

Στη Συμμαχία συμμετέχουν συνολικά οκτώ Πανεπιστήμια από την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και τη Ρουμανία, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, έχοντας ως κεντρική ιδέα το σλόγκαν «Think human first» και φιλοδοξώντας να καταστεί ένα από τα «Πανεπιστήμια του Μέλλοντος».

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των οκτώ Πανεπιστημιών της Συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 09:00 – 10:30, στο κτήριο «Δράκος» του ΤΕΠΑΚ, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Παιδείας, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Θέμιδας Χριστοφίδου.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, θα υπογραφεί η «Συμφωνία της Λεμεσού», η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Γραφείου Συντονισμού Διεθνών Ομάδων (International Teams Coordination Office - ITCO) σε κάθε Πανεπιστημιούπολη, τη δημιουργία του Γραφείου Erasmus EUt+   και την υπογραφή Συμφώνου Συναντίληψης για τη δημιουργία συστάδων Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων.

Σχετικά Άρθρα