ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Bιβλίο για την υγειονομική φροντίδα υπό την επιμέλεια Καθηγητή ΤΕΠΑΚ

07 Ιουλίου 2025, 13:37

images

Το βιβλίο με τίτλο «Critical Perspectives on Technological Innovations in Healthcare: Building the Future» (Springer Nature) ενσωματώνει τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και την αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων στην υγειονομική περίθαλψη. Εξετάζει τη φροντίδα που βασίζεται στα δεδομένα, την άρση ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου μέσω καινοτόμων τεχνολογιών και τη διαμόρφωση πολιτικών που υποστηρίζουν την ψηφιακή καινοτομία (https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-87158-0 ).

Το βιβλίο αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εισροή τεχνολογικών λύσεων σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες εκτείνονται από την πρόληψη έως την έγκαιρη ανίχνευση, τη θεραπεία και την επιβίωση. Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αναγκών υποστηρικτικής φροντίδας παραμένει ανεκπλήρωτος, οι εν λόγω τεχνολογικές λύσεις μπορούν να γεφυρώσουν τα κενά στον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η τρέχουσα φροντίδα.

Μια πτυχή που προηγουμένως δεν έχει λάβει σημαντική προσοχή είναι η πολιτισμική επάρκεια στην ΤΝ και τη ρομποτική της υγειονομικής περίθαλψης, και ένα κεφάλαιο αφιερωμένο σε αυτό το θέμα προσφέρει ιδέες για την ανάπτυξη τεχνολογιών που είναι πολιτισμικά αρμόδιες.

Το βιβλίο προσφέρει μοναδικές γνώσεις σχετικά με τους τομείς και τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι παρεμβάσεις (π.χ. λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτισμικές πτυχές) μπορούν να ενσωματωθούν στη συνέχεια της περίθαλψης ενδυναμώνοντας τον τελικό χρήστη (επαγγελματία υγείας και ασθενή). Το βιβλίο βασίζεται στην τρέχουσα (και ενίοτε συνεχιζόμενη) έρευνα των εμπειρογνωμόνων σε αυτά τα θέματα.

Η δομή του βιβλίου παρέχει πολλαπλές προοπτικές για το θέμα και το καθιστά ελκυστικό για ένα διεπιστημονικό και πολύ επαγγελματικό κοινό, με πρωταρχικό στόχο τους νοσηλευτές, αλλά και κλινικούς ιατρούς, ερευνητές, ασθενείς, ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και φοιτητές. Η προσέγγιση αυτή καλύπτει ένα κενό στον τομέα αυτό, όχι μόνο εξοικειώνοντας τον αναγνώστη με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών παρεμβάσεων σε σχέση με την εφαρμογή τους στην κλινική πρακτική, αλλά και δίνοντας έμφαση στο τι πρέπει να λαμβάνει υπόψη η ανάπτυξη μελλοντικών παρεμβάσεων με γνώμονα τα δεδομένα και τις ανάγκες.

Το βιβλίο έχει επιμεληθεί ο Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, Δρ Ανδρέας Χαραλάμπους, το έργο του οποίου περιλαμβάνει στο ίδιο πεδίο και την έκδοση «Developing and Utilising Digital Technology in Healthcare for Assessment and Monitoring (2020)» https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-60697-8

Σχετικά Άρθρα