ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμμετοχή μελών ΔΣ ΠΑΣΥΝΜ στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών

12 Απριλίου 2024, 10:07

images

Πραγματοποιείται στις 11-12/4/24 η 118η Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών (EFN) η οποία απαριθμεί πάνω από  6 εκατομμύρια νοσηλευτές σε όλη την Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε ότι Πρόεδρος του EFN είναι ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) Δρ  Αριστείδης Χωραττάς, ο οποίος και προέδρευσε της Γενικής Συνέλευσης. Στη Γενική συνέλευση  του EFN παρευρέθηκαν από Κύπρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ Δρ Σταύρος Βρυωνίδης, ο Θεοχάρης Ιωάννου μέλος του ΠΑΣΥΝΜ και επίσημος αντιπρόσωπος του ΠΑΣΥΝΜ στο EFN και ο Δρ Κυριάκος Ανδρέου αναπληρωτής αντιπρόσωπος του ΠΑΣΥΝΜ στο EFN. Στη Γενική Συνέλευση συζητιούνται σημαντικά θέματα και  γίνεται προσπάθεια για κοινή γραμμή όπου είναι εφικτό όπως για παράδειγμα  την αντιμετώπιση της έλλειψης Νοσηλευτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα μέλη του EFN ζητούν δράση για ασφαλή επίπεδα στελέχωσης, καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας για την παροχή ασφαλούς και κατάλληλης νοσηλευτικής φροντίδας σε όλη την  Ευρώπη. Εν μέσω αυτών των αυξανόμενων ανησυχιών, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ασφαλή επίπεδα στελέχωσης στο νοσηλευτικό επάγγελμα σε όλη την Ευρώπη και να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις για την πρόσληψη και διατήρηση Ευρωπαίων νοσηλευτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη στελέχωση νοσηλευτών με κατάλληλο μείγμα δεξιοτήτων επηρεάζει θετικά τα αποτελέσματα και τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών και βελτιώνει την εργασιακή ικανοποίηση και τη διατήρηση των νοσηλευτών. (Griffiths et al., 2018; Aiken et al., 2014, Ball and Catton, 2011; Aiken et al., 2002).

Άλλα θέματα είναι ο οδικός χάρτης εφαρμογής του προηγμένου Νοσηλευτή (APN) και ειδικοτήτων Νοσηλευτών , έμφαση στην εκπαίδευση  κ.α. Το EFN υποστηρίζει την ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες ως απαραίτητη έτσι ώστε να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στη νοσηλευτική φροντίδα ,  που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των ασθενών.

Ως ΠΑΣΥΝΜ συμφωνούμε και υποστηρίζουμε την άποψη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών ότι η νοσηλευτική και οι σχεδιασμοί δεν σταματούν με το τέλος της πανδημίας. Η οικονομική κρίση του 2009 οδήγησε στην μη επαρκή στελέχωση νοσηλευτών σε κάποιες χώρες. Η  πανδημία του covid 19 τους βρήκε απογυμνωμένους, οδήγησε νοσηλευτές σε εξαντλητικά  ωράρια, σε επαγγελματική εξουθένωση  και σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος για μια καλύτερη επαγγελματική καριέρα. Τα κράτη πρέπει να προετοιμαστούν για το παρόν και το μέλλον. Οι προκλήσεις ήταν πολλές στο πρόσφατο παρελθόν (γρίπη Α, Ebola, covid 19, μαζικές καταστροφές σεισμοί, πολέμοι κ.α.) Επομένως η στελέχωση με νοσηλευτές που είναι η ραχοκοκαλιά των Νοσοκομείων , των εθνικών σχεδίων υγείας  πρέπει να είναι επαρκής και ασφαλές, η εκπαίδευση συνεχές, η ετοιμότητα στο ζενίθ για πιθανές επόμενες υγειονομικές προκλήσεις που δεν αποκλείεται  να εμφανιστούν.

Σχετικά Άρθρα