ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων: Εκδηλώσεις Παγκόσμιας Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων

01 Μαρτίου 2024, 09:57

images

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων 2024, διοργανώθηκαν διάφορες εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Στις 28/2 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική ημερίδα στο ΤΕΠΑΚ η οποία συνδιοργανώθηκε από την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων και το Κέντρο Φοιτητικής Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν πέραν των 200 ατόμων και σε αυτή παρουσιάστηκαν, μέσω διαδραστικής συζήτησης, βιώματα ασθενών ενώ παρακολουθήσαμε και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από επαγγελματίες υγείας.

Επίσης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο Erasmus+ Mentoring for Inclusion: A Big Brother to overcome shared barriers, που στόχο έχει να δημιουργήσει ένα δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν «παλιοί» και «νέοι» ασθενείς με σπάνια νοσήματα με σκοπό την μεταξύ τους ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και πρακτικών, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους αλλά και τη δημιουργία φιλιών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οργανισμοί από την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Κύπρο και σύντομα θα μπει στην πιλοτική του φάση.

Η ημερίδα τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου ενώ, χορηγός επικοινωνίας ήταν το ΡΙΚ .

Όσοι νοσηλευτές παρακολούθησαν την ημερίδα, θα λάβουν 4,2 Διεθνείς Μονάδες Συνεχούς Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαΐων (ΠΑΣΥΝΜ).

Στις 29/2 συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σπάνιων Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων εκδήλωση με τον τίτλο "Είμαστε Όλοι Σπάνιοι". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και τελούσε υπό την Αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κας Φιλίππας   Καρσερά – Χριστοδουλίδη. Η εκδήλωσε περιελάμβανε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της Ακαδημίας, της Επιστημονικής Κοινότητας και των Οργανωμένων Ασθενών με θέμα την ενσωμάτωση της κοινωνίας με τους σπάνιους ασθενείς. Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα της Σχολής Τυφλών «Μελωδύτες» υπό τη διεύθυνση του Κώστα Καρπασίτη. Ακολούθησε η καθιερωμένη φωταγώγηση του Προεδρικού Μεγάρου, υπό την παρουσία της Πρώτης Κυρίας, αλλά και άλλων σημαντικών κτιρίων όπως ιστορικό κτίριο Ηλέκτρα της CYTA, το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, η Πλατεία Ελευθερίας και άλλα.

Σχετικά Άρθρα