ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές: 26 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου 2024

22 Φεβρουαρίου 2024, 15:38

images

Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές, ανακοινώνει τα ακόλουθα σε σχέση με την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές, που έχει καθιερωθεί ανά το παγκόσμιο και αφορά φέτος στην περίοδο από  26 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου 2024.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αισθητή αύξηση περιστατικών με διατροφικές διαταραχές ανάμεσα σε παιδιά εφηβικής κυρίως ηλικίας αλλά και ενήλικες, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η διατροφική διαταραχή ή δυσκολία είναι μια ψυχογενής διαταραχή που επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου, με αποτέλεσμα και βασικό  χαρακτηριστικό την υπερβολική ενασχόληση με το βάρος και την εικόνα του σώματος. Αυτό συνήθως οδηγεί σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές, επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Μερικές από αυτές τις συμπεριφορές είναι οι αυστηρές δίαιτες, η έντονη γυμναστική, οι εκκαθαριστικές μεθόδοι, η υπερκατανάλωση τροφής κ.ά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο  πάνω και με βασικό στόχο την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα των Διατροφικών Διαταραχών, συμμετέχουμε κι εμείς, ως Σύνδεσμος, στις δράσεις της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές, αναδεικνύοντας τις στοχεύσεις και τις δράσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές.

Η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές είναι μια εκστρατεία διάρκειας μιας βδομάδας, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών, των εφήβων, των γονιών αλλά και της ευρύτερης  κοινωνίας για την πολυπλοκότητα των διατροφικών διαταραχών και για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν στα επηρεαζόμενα άτομα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ενημέρωση στοχεύει ταυτόχρονα και στην έγκαιρη  διάγνωση και θεραπεία,  μειώνοντας τις επιπλοκές που το άτομο πιθανόν να αντιμετωπίσει. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε Διατροφικής Διαταραχής, είμαστε κοντά σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια, υποστηρίζοντας την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση καθώς και τη θεραπεία σε κάθε διατροφική δυσκολία.

Ποιοι είμαστε:

Ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2003 από μια ομάδα γονέων των οποίων τα παιδιά νόσησαν με διατροφικές διαταραχές και αναγκάστηκαν, λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, να καταφύγουν σε ειδικές μονάδες του εξωτερικού για θεραπεία και αποκατάσταση. Τα προβλήματα, τα υπέρογκα ποσά που κλήθηκαν να καταβάλουν για νοσηλεία και οι διαρκείς απογοητεύσεις έκαναν τα εμπόδια να φαίνονται ανυπέρβλητα. Οι διατροφικές διαταραχές ήταν τότε μια πρωτάκουστη για πολλούς ασθένεια, σε μια εποχή που το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν ευρέως διαδεδομένα. Το σύστημα υγείας αδυνατούσε, δυστυχώς,  να ανταποκριθεί και να στηρίξει τέτοια περιστατικά, όπως επίσης και η ίδια η κοινωνία, που θεωρούσε ακόμα ταμπού την ανορεξία και τη βουλιμία.

Γι’ αυτό,  η δημιουργία  του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές κρίθηκε απολύτως αναγκαία από την ομάδα των γονιών που είχε την πρωτοβουλία, θεωρώντας την ίδρυσή του όχι μόνο  σημαντική για τον τόπο αλλά και επιβαλλόμενη, με στόχο κανένα παιδί ή ενήλικας με διατροφική διαταραχή ή δυσκολία να μη βιώσει ποτέ ξανά όσα οι ίδιοι,  τα παιδιά και οι οκογένειές τους είχαν βιώσει.  Από την αρχή της λειτουργίας του, μέσα από διάφορες ενημερωτικές διαφωτιστικές εκδηλώσεις και εκπομπές, συνέδρια, σεμινάρια, επισκέψεις σε σχολεία κ.α.,  και κυρίως με τη  βοήθεια και τη στήριξη των  ΜΜΕ, έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών, ο Σύνδεσμος κατάφερε να αναδείξει το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών, να το κάνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης, με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθούν οι βουλευτές, τα κόμματα, η κυβέρνηση και οι ιατρικές αρχές του τόπου μας και να λάβουν τότε τα αναγκαία μέτρα,  ώστε να βοηθούνται τα άτομα με σοβαρές διατροφικές διαταραχές-έφηβοι και ενήλικες, που στέλνονταν στα  κατοπινά χρόνια στο εξωτεριικό για θεραπεία,  μέσω του Υπουργείου Υγείας,  με  δαπάνη του κράτους (2006-2013), κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται σήμερα.

Η συνεχής  ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των αρχών, η ενημέρωση, η ψυχολογική και ηθική στήριξη των παθόντων και των οικογενειών τους, είναι μερικοί στόχοι που έθεσε ο Σύνδεσμος από την αρχή της ίδρυσής του και αγωνίζεται και σήμερα, στις δοσμένες συνθήκες, να τους αναδείξει και να τους επιτύχει, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, τη Βουλή και την κοινωνία γενικότερα. Σε ένα κράτος όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες πρόνοιας για τους πολίτες, δεν χρειάζεται να υπάρχουν Σύνδεσμοι.

Για τον σκοπό αυτό προγραμματίζονται διάφορες μελλοντικές δράσεις, που θα ανακοινώνονται συν τω χρόνω, με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη, την  έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική θεραπεία και την εξάλειψη, αν είναι δυνατό, των Διατροφικών Διαταραχών και  Δυσκολιών.

Από το Δ.Σ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές

Σχετικά Άρθρα