ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υποτιμούν οι γυναίκες τα ύποπτα συμπτώματα στην καρδιά

22 Μαρτίου 2021, 09:00

images

Νέα επιστημονική εργασία που παρουσιάστηκε στο ψηφιακό συνέδριο Acute CardioVascular Care 2021 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέδειξε μεγάλες διαφοροποιήσεις στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε, η καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών και ο αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος που διατρέχουν, υποτιμούνται όταν εμφανίζονται συμπτώματα όπως είναι ο πόνος στο στήθος. Υποτιμούνται μάλιστα από τις ίδιες τις ασθενείς αλλά και από τους θεράποντες γιατρούς τους...

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι όταν εμφανιστεί το συγκεκριμένο σύμπτωμα, οι γυναίκες μπορεί να περιμένουν ως και πάνω από 12 ώρες μέχρι να αναζητήσουν βοήθεια. Συγκεκριμένα, στο σύνολο 41.828 ασθενών με πόνο στο στήθος (42% γυναικών με μέση ηλικία τα 65 έτη και 58% ανδρών με μέση ηλικία τα 59), το 41% των γυναικών έναντι 37% των ανδρών μετέβη σε νοσοκομείο με την παραπάνω χρονική καθυστέρηση.

«Πρόκειται για ανησυχητικό πόρισμα, καθώς ο θωρακικός πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα της μειωμένης ροής αίματος προς την καρδιά (ισχαιμία) λόγω στένωσης της αρτηρίας η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, περιστατικό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης» σχολίασε η Δρ Gemma Martinez-Nadal από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βαρκελώνης και επικεφαλής της έρευνας.

Σχετικά με τις αρχικές διαγνώσεις, μολονότι στο 93% των περιπτώσεων και για τα δύο φύλα τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα δεν είχαν δώσει σαφή αποτελέσματα, οι γιατροί απεφάνθησαν πιθανό οξύ στεφανιαίο σύνδρομο μόνο για το 42%, το οποίο οι αναλύσεις μετέφρασαν σε 44,5% για άνδρες ασθενείς και μόλις 39% για γυναίκες. Μάλιστα, η εκτίμηση για πιθανή παρουσία του συνδρόμου παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερη για τις γυναίκες ασχέτως συνύπαρξης άλλων παραγόντων κινδύνου ή απλώς του θωρακικού πόνου.

Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο δεν διαγνώστηκε εξαρχής για το 5% των γυναικών και το 3% των ανδρών.

«Παρατηρήσαμε ότι, μολονότι παράγοντες όπως η υπέρταση και το κάπνισμα αποτελούν βασικούς υπόπτους για ισχαιμία σε ασθενείς με πόνο στο στήθος, στις περιπτώσεις των γυναικών σχεδόν αγνοήθηκαν», σχολίασε η Δρ Martinez-Nadal και πρόσθεσε ότι πολλοί γιατροί αναζήτησαν τα αίτια του πόνου σε άλλους παράγοντες όπως άγχος ή μυοσκελετικές ενοχλήσεις.

Σύμφωνα την επικεφαλής ερευνήτρια, υπάρχει μια γενικευμένη αντίληψη ότι το έμφραγμα αποτελεί ανδρική πάθηση με αποτέλεσμα λανθασμένες εκτιμήσεις, διαγνώσεις και αντιμετώπιση σε πολλές γυναίκες,  οι οποίες καταλήγουν να αποδίδουν συμπτώματα όπως ο θωρακικός πόνος στο άγχος. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες με τη συγκεκριμένη ενόχληση θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα, επεσήμανε.


Σχετικά Άρθρα