ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Yποπαραθυρεοειδισμός: Τι είναι και πώς τον αναγνωρίζουμε

31 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Ο υποπαραθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν οι παραθυρεοειδείς αδένες ενός ατόμου δεν παράγουν αρκετή παραθορμόνη. Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια πάθηση που παρουσιάζεται συνήθως λόγω τραυματισμού ή χειρουργικής αφαίρεσης των παραθυρεοειδών αδένων.

Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι δύο ζεύγη αδένων που υπάρχουν πίσω από το θυρεοειδή αδένα στο λαιμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν επιπλέον παραθυρεοειδείς αδένες, αν και ο τυπικός αριθμός είναι τέσσερις. Αυτοί οι αδένες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα , διεγείροντας την απελευθέρωση ασβεστίου όταν τα επίπεδα πέφτουν πολύ χαμηλά. Ρυθμίζουν επίσης τα επίπεδα φωσφόρου και βιταμίνης D.

Όταν οι παραθυρεοειδείς αδένες τραυματίζονται ή αφαιρούνται, δεν παράγουν αρκετή παραθορμόνη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ λίγο ασβέστιο στο αίμα και πάρα πολύ φώσφορο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα οστά, πέτρες στα νεφρά, μυϊκούς σπασμούς ή χρόνιο πόνο.

Τα άτομα με υποπαραθυρεοειδισμό, συνήθως αναπτύσσουν χαμηλό ασβέστιο αίματος (υπασβεστιαιμία) και υψηλό φωσφορικό αίματος (υπερφωσφαταιμία). Μπορεί επίσης να έχουν μυϊκό πόνο ή μυϊκούς σπασμούς.

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, ή μόνο πολύ ήπια συμπτώματα, όπως μυρμήγκιασμα στα χέρια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει σημαντικούς μυϊκούς σπασμούς ή επιληπτικές κρίσεις.

Τα άτομα με υποπαραθυρεοειδισμό έχουν μια σειρά συμπτωμάτων, από καθόλου ή ήπια έως σοβαρά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

- Μυρμήγκιασμα ή άλλες ασυνήθιστες αισθήσεις,

- μυϊκό πόνο,

- ξηρό δέρμα,

- μυκητιασική λοίμωξη,

- τετανία, ή ανεξέλεγκτες συσπάσεις και κράμπες των μυών στο σώμα,

- κούραση,

- ανησυχία,

- πονοκέφαλο, 

- αλλαγές στη διάθεση,

- κατάθλιψη.

Σε περιπτώσεις χρόνιου υποπαραθυρεοειδισμού, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν:

- Βραχνάδα, ή αλλαγές στη φωνή τους,

- συριγμό αναπνοής,

- δυσκολία στην αναπνοή.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες του υποπαραθυρεοειδισμού είναι η αφαίρεση των παραθυρεοειδών αδένων - συχνά ως θεραπεία για μια άλλη κατάσταση.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τη βλάβη στους παραθυρεοειδείς αδένες κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης του θυρεοειδούς, γενετικές αλλαγές, όπως μια μετάλλαξη στο γονίδιο CASR που επηρεάζει την έκκριση παραθορμών, τραυματισμό στον αυχένα, ασθένειες που εμφανίζονται κατά τη γέννηση και επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων, άτυπα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο σώμα και συσχέτιση με άλλα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο DiGeorge.

Μερικές σπάνιες αιτίες αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν:

Εκτεταμένη ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία κυρίως του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου και άτυπα υψηλά επίπεδα μαγνησίου και αυτοανοσία, όπου το σώμα επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα.

Τέλος, τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για υποπαραθυρεοειδισμό, θα πρέπει να μιλήσουν με ενδοκρινολόγο, να κάνουν τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος και να ζητήσουν καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών.



Σχετικά Άρθρα