ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπό αμφισβήτηση η υδροχλωροκίνη

26 Μαΐου 2020, 07:00

images

Κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 ανεστάλη προληπτικά για λόγους ασφαλείας όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η απόφαση λήφθηκε μετά τη δημοσίευση στο τελευταίο τεύχος του Lancet που θεωρεί αναποτελεσματική ή ακόμη και επικίνδυνη τη χορήγηση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19. «Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή SOLIDARITY, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται», δήλωσε ο Δρ Γκεμπρεγέσους.

Να θυμίσουμε ότι  φάρμακο υδροξυχλωροκίνη ίσως δεν έχει την τελική έγκριση ειδικών και φορέων αλλά έχει την ...εκτίμηση του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος ανακοίνωσε προ ημερών ότι λαμβάνει ένα δισκίο προληπτικά... Το φάρμακο όμως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 96.000 ασθενείς που νοσηλεύονταν με την COVID-19, κατέδειξε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Η ζήτηση για την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο που εγκρίθηκε πριν από δεκαετίες, αυξήθηκε, από τότε που ο Τραμπ συνέστησε τη χρήση της ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού, στις αρχές Απριλίου. Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα αιφνιδίασε τους πάντες παραδεχόμενος ότι παίρνει το χάπι προληπτικά.

Οι συντάκτες της έρευνας του The Lancet συνιστούν ότι αυτά τα θεραπευτικά σχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19 εκτός των κλινικών δοκιμών, μέχρι να υπάρξουν τελικά αποτελέσματα για την ασφάλεια του φαρμάκου.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα