ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Yπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Μία προσωπική ιστορία ασθενούς

05 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Η Jessica Cothran ακολουθούσε πάντα έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά για χρόνια παρουσίαζε ταχυπαλμία και δύσπνοια όταν έκανε άσκηση. Η ίδια θυμάται ένα τρομακτικό επεισόδιο όταν ένιωσε ταχυπαλμία ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της και οι δύο μικρές κόρες της ήταν στο πίσω κάθισμα. Τότε σκέφτηκε: «Πρέπει να το ψάξω». Το 2018, επισκέφθηκε έναν καρδιολόγο ο οποίος της έδωσε τις απαντήσεις που έψαχνε...

Ο γιατρός άκουσε ένα καρδιακό φύσημα, το οποίο, αν και οι υπόλοιποι γιατροί είχαν εντοπίσει, ποτέ δεν το διερεύνησαν διεξοδικά. Ήταν μόλις 38 ετών και αφού έκανε ηχωκαρδιογράφημα, διαγνώστηκε με μια πάθηση που δεν είχε καν ακούσει πριν: υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM).

Για να μοιραστούν την ιστορία της οικογένειάς τους και να προσφέρουν σε άλλους τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη χρόνια πάθηση, η Jessica και η κόρη της, Sarah, τραγουδίστρια-τραγουδοποιός και influencer του TikTok με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ακόλουθους, εντάχθηκαν στην Could it Be HCM?, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης από την Bristol-Myers Squibb.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 500 ανθρώπους έχει HCM, αλλά πολλές είναι οι περιπτώσεις που δεν έχουν διαγνωστεί, σύμφωνα με την American Heart Association. Η HCM είναι συχνά το αποτέλεσμα παθολογικών γονιδίων στον καρδιακό μυ, με αποτέλεσμα την ανώμαλη πάχυνση των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα αίματος που εισέρχεται και τελικά παρέχεται στο υπόλοιπο σώμα με κάθε καρδιακό παλμό, σύμφωνα με την AHA.

Δεδομένου ότι είναι γενετική πάθηση, σε αντίθεση με άλλες μορφές καρδιακών παθήσεων, η HCM δεν συνδέεται με τον τρόπο ζωής ή τη συνολική υγεία κάποιου.

Ο Δρ Theodore Abraham, FACC, FASE, καρδιολόγος και διευθυντής του UCSF HCM Center of Excellence και διευθυντής του Εργαστηρίου  Ηχωκαρδιογραφίας Ενηλίκων UCSF, είπε στο Healthline ότι "δεν έχει σημασία αν κάποιος τρώει μόνο σαλάτες και ασκείται καθημερινά ή καπνίζει, πίνει αλκοόλ ή τρώει πολλά χάμπουργκερ".

«Η διάγνωση της HCM συχνά συγχέεται με άλλες καταστάσεις», εξήγησε ο Abraham, ο οποίος δεν έχει σχέση με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

Η HCM μπορεί να εμφανιστεί σε νέους και ηλικιωμένους και άτομα οποιουδήποτε φύλου ή εθνότητας. Είναι πολύ σημαντικό όταν διαγιγνώσκεται ένας ασθενής με HCM να ελέγχονται και τα μέλη του στενού συγγενικού περιβάλλοντος για την παρουσία του παθολογικού γονιδίου , καθώς η πάθηση είναι δυνητικά κληρονομούμενη. 

Σχετικά Άρθρα