ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπέρταση: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη πιο συνηθισμένη νόσο

09 Νοεμβρίου 2022, 07:00

images

Ένα πειραματικό φάρμακο θα μπορούσε τελικά να προσφέρει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ασθενείς που έπαιρναν μια ημερήσια δόση του φαρμάκου baxdrostat, κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση σημαντικά, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Ο νέος τύπος από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής, λειτουργεί στοχεύοντας σε μια ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα του νατρίου στο σώμα.

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, έχουν έναν τύπο υπέρτασης που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών, αλλά δεν ανταποκρίνεται στα διαθέσιμα φάρμακα, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Morris Brown, καθηγητής ενδοκρινικής υπέρτασης στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Για να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα διαφόρων δόσεων baxdrostat, ο Brown και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 274 ασθενείς στις ΗΠΑ ,των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν τουλάχιστον 130/80 mm Hg, παρόλο που έπαιρναν τουλάχιστον τρία φάρμακα για την υπέρταση.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή φάσης 2, έλαβαν μία από τις τρεις δόσεις του νέου φαρμάκου ή ενός εικονικού φαρμάκου, μαζί με τα φάρμακα που έπαιρναν ήδη. Όσοι έλαβαν την υψηλότερη δόση του φαρμάκου, είδαν τη συστολική αρτηριακή τους πίεση - τον κορυφαίο αριθμό στη μέτρηση - να πέφτει κατά 20 μονάδες κατά τη διάρκεια της μελέτης. Παραδόξως, ακόμη και οι ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο είδαν μείωση 11 μονάδων.

Η μεγάλη βελτίωση στους ασθενείς με εικονικό φάρμακο, είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι είναι πιο σχολαστικοί σχετικά με τη λήψη των άλλων φαρμάκων τους, είπε ο Brown.

Το νέο φάρμακο φάνηκε επίσης να είναι ασφαλές κατά τη δοκιμή. «Δεν εμφανίστηκαν συμπτώματα διαφορετικά από τα αποτελέσματα του εικονικού φαρμάκου σε αυτή τη μελέτη, εκτός από ζάλη σε λίγους ασθενείς όταν έπεσε η αρτηριακή τους πίεση», είπε ο Brown, προσθέτοντας ότι υπήρξε επίσης αύξηση στα επίπεδα καλίου σε δύο ασθενείς. Ενώ τα υψηλά επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό, «δεν υπήρχαν άτομα που να μην ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν τη μελέτη λόγω αύξησης του καλίου».

Τέλος, όπως δήλωσε η ειδικός καρδιολογίας Δρ Johanna Contreras, διευθύντρια του δικτύου περιπατητικής καρδιακής ανεπάρκειας στο Mount Sinai Health System Network στη Νέα Υόρκη, η δοκιμή όχι μόνο απέδειξε ότι το φάρμακο μείωσε την αρτηριακή πίεση, αλλά ότι μια υψηλότερη δόση τη μείωσε ακόμη περισσότερο. "Και είναι μόνο μία φορά την ημέρα. Αυτό είναι υπέροχο", συμπλήρωσε.



Σχετικά Άρθρα