ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγιεινή δοντιών για τα παιδιά

07 Ιουλίου 2021, 12:00

images

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να κρίνουν το πώς να φροντίζουν τα δόντια των παιδιών τους. Γνωρίζουν ότι τα δόντια των παιδιών χρειάζονται φροντίδα αλλά πολλές φορές δεν γνωρίζουν τον τρόπο να το κάνουν.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές και οδηγίες από το Kids Health για τη φροντίδα των δοντιών στα παιδιά.

Πότε πρέπει τα παιδιά να αρχίσουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους;

Η καλή οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να αρχίζει πριν το παιδί βγάλει δόντια.  Σύμφωνα με τους ειδικούς από την ιστοσελίδα Kids Health, τα δόντια αρχίζουν να σχηματίζονται στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κατά τη γέννηση, το μωρό σας έχει 20 πρωτογενή δόντια, μερικά από τα οποία έχουν αναπτυχθεί πλήρως στη γνάθο. Συνεπώς αν το παιδί ακόμη να εμφανίσει δόντια και δεν μπορούμε να τα δούμε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί.

Υγιεινή πριν την εμφάνιση δοντιών

Ακόμη και πριν ξεκινήσει η οδοντοφυΐα του μωρού σας, με ένα υγρό πανί πάνω από τα ούλα μπορείτε να καθαρίσετε τα επιβλαβή βακτήρια.

Φροντίδα μετά την απόκτηση δοντιών

Όταν το μωρό αποκτήσει τα πρώτα του δόντια, μπορείτε να τα βουρτσίζετε με μια βρεφική οδοντόβουρτσα. Χρησιμοποιήστε νερό και ένα μικρό κομμάτι οδοντόκρεμα φθορίου (περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού).

Όταν τα δόντια του παιδιού αρχίζουν να γίνονται πυκνά μεταξύ τους μπορείτε να αρχίσετε και τη χρήση νήματος.

2+ ετών 

Περίπου στην ηλικία των 2 ετών, το παιδί σας πρέπει να μάθει να φτύνει την οδοντόκρεμα. Σε αυτό το στάδιο, αποφύγετε να δώσετε στο παιδί σας νερό ούτως ώστε να αποφύγετε την κατάποση οδοντόκρεμας.

Τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο μια ποσότητα οδοντόκρεμας φθοριούχου μεγέθους μπιζελιού.

Πρέπει πάντοτε να επιβλέπετε τα παιδιά κάτω των 8 ετών ενώ βουρτσίζουν τα δόντια τους καθώς είναι πιθανό να καταπιούν οδοντόκρεμα.

Φθορά δοντιών σε μικρή ηλικία

Ακόμη και τα μωρά μπορούν να υποστούν φθορά των δοντιών. Η ζάχαρη ή το οξύ από το χυμό, τα υπολείμματα από το γάλα που μένουν στα δόντια του μωρού για ώρες μπορούν να απομακρύνουν το σμάλτο (το στρώμα του δοντιού που προστατεύει από την τερηδόνα).

Το να κοιμάται ένα μωρό με μια πιπίλα ή το μπιμπερό μπορεί να βλάψει τα δόντια του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο Bottle mouth syndrome, «στόμα μπουκαλιού».  Όταν συμβεί αυτό, τα μπροστινά δόντια μπορεί να αποχρωματιστούν, να μπλοκάρουν και να σπάσουν. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα σάπια δόντια μπορεί να χρειαστεί να τραβηχτούν.

Πότε πρέπει τα παιδιά να επισκεφθούν έναν οδοντίατρο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά είναι απαραίτητο να δουν έναν οδοντίατρο μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια. Σε αυτήν την πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα σας εξηγήσει τις κατάλληλες τεχνικές βουρτσίσματος και νήματος και θα κάνει μια εξέταση στο μωρό σας.

Αυτές οι επισκέψεις μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση προβλημάτων νωρίς και να βοηθήσουν τα παιδιά να συνηθίσουν να επισκέπτονται τον οδοντίατρο, ώστε να μην φοβούνται να πάνε καθώς μεγαλώνουν.

Εάν ένα παιδί φαίνεται να έχει συμπτώματα από κοιλότητες ή άλλα προβλήματα, ο οδοντίατρος μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζει τοπικό φθόριο ακόμη και πριν εμφανιστούν όλα τα δόντια (αυτό μπορεί επίσης να γίνει στο γραφείο του παιδίατρου). Το φθόριο σκληραίνει το σμάλτο των δοντιών, βοηθώντας στην αποτροπή της πιο κοινής στοματικής νόσου στην παιδική ηλικία - οδοντικές κοιλότητες (ονομάζονται επίσης τερηδόνα).

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις κοιλότητες;

Οι κοιλότητες συμβαίνουν όταν τα βακτήρια και τα τρόφιμα που αφήνονται στα δόντια μετά το φαγητό δεν καθαρίζονται. Το οξύ συλλέγεται σε ένα δόντι, απομακρύνει το σμάλτο του με αποτέλεσμα να σχηματιστούν κοιλότητες-τρύπες.

Τρόποι να  προστατεύσετε τα δόντια του παιδιού σας από τις κοιλότητες

  • Ξεκινήστε καλές στοματικές συνήθειες νωρίς. Διδάξτε στα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα με φθόριο και να κάνουν νήμα τακτικά.
  • Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας για συμπληρώματα φθορίου (εάν το προτείνει και αυτός,) τα οποία θα προστατεύσουν τον σμάλτο. Οι περισσότερες οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο, αλλά μόνο η οδοντόκρεμα δεν προστατεύει πλήρως τα δόντια του παιδιού. Προσέξτε, όμως η υπερβολική ποσότητα φθορίου μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό των δοντιών. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας πριν από τη συμπλήρωση.
  • Περιορίστε ή αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα. Ζαχαρούχα τρόφιμα, χυμοί, καραμέλες ιδιαίτερα κολλώδεις καραμέλες, ζαχαρωτά κ.λ.π. μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο και να προκαλέσουν κοιλότητες. Εάν τα παιδιά σας τρώνε αυτά τα τρόφιμα, ζητήστε να ξεπλύνουν το στόμα τους ή να βουρτσίσουν τα δόντια τους μετά το φαγητό για να ξεπλύνουν τη ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για τη λήψη γλυκαντικών υγρών φαρμάκων: Πάντα τα παιδιά να ξεπλένουν ή να βουρτσίζουν μετά.

Μόνιμα δόντια

Καθώς μεγαλώνουν τα μόνιμα δόντια του παιδιού σας, ο οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φθοράς εφαρμόζοντας ένα λεπτό σφραγιστικό στρώμα ρητίνης στα πίσω δόντια, όπου γίνεται το μάσημα. Αυτή η προστατευτική επικάλυψη εμποδίζει τα βακτήρια να κατακάθονται στις δυσπρόσιτες ρωγμές των γομφίων.

Οδοντικά προβλήματα

Εάν είστε επιρρεπείς σε τερηδόνα ή ασθένεια των ούλων, τα παιδιά σας ενδέχεται να διατρέχουν αυτό τον κίνδυνο. Έτσι, εφ’ όσον υπάρχει κληρονομικότητα, μερικές φορές ακόμη και οι καλύτερες συνήθειες βούρτσισμα και νήμα δεν μπορούν να αποτρέψουν από τις κοιλότητες. Φροντίστε να καλέσετε τον οδοντίατρό σας εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στα δόντια, κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη κοιλότητας που χρειάζεται θεραπεία. Οι θεραπείες συνήθως αφορούν απονεύρωση ή σφράγισμα.

Οι τακτικοί έλεγχοι και η καλή οδοντική υγιεινή μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της ανάγκης για τέτοιου είδους θεραπείες. 

Άθληση και πολεμικές τέχνες

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ειδικό μασελάκι κατά τη διάρκεια αθλημάτων, το οποίο μπορεί να αποτρέψει σοβαρούς οδοντικούς τραυματισμούς.

Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο 

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, προγραμματίστε τακτικά οδοντιατρικές εξετάσεις ανάλογα με τις συστάσεις του οδοντιάτρου σας.

Καταληκτικά, το να διατηρείτε τα ζαχαρούχα τρόφιμα υπό έλεγχο, να ενθαρρύνετε το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα και να συνεργάζεστε με τον οδοντίατρό σας θα οδηγήσει σε καλή οδοντική υγεία.

Σχετικά Άρθρα