ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρειάζεται άμεση δράση για την ηπατίτιδα

28 Ιουλίου 2021, 06:38

images

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2004 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών λοιμώξεων.

Το 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030. Αυτό ακολουθήθηκε από δεσμεύσεις κυβερνήσεων - συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών χωρών - να αναπτύξουν εθνικά στρατηγικά σχέδια για την εξάλειψη της νόσου.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ηπατίτιδας - A, B, C, D και E - η καθεμία αποδίδεται σε διαφορετικό τύπο ιού και έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή του ήπατος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν τις πιο σοβαρές μορφές της νόσου, ηπατίτιδα Β και Γ, δεν γνωρίζουν ότι έχουν μόλυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό “The conversation” φέρει το μήνυμα «Η ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει». Είναι μια σαφής έκκληση για βελτίωση των προσπαθειών για την εξάλειψη μιας ασθένειας που σκοτώνει παγκοσμίως ένα άτομο κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Πολλές αφρικανικές χώρες που δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν την ασθένεια είτε δεν έχουν επικυρώσει τις οδηγίες τους, είτε δεν έχουν αναπτύξει πρόσβαση στη περίθαλψη της ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τις 47 χώρες στην περιοχή της Αφρικής, οι 28 έχουν αναπτύξει εθνικά σχέδια για την εξάλειψη της νόσου. Ωστόσο, μόνο 13 χώρες έχουν λάβει κάποια μέτρα.

Το παιδικό εμβόλιο που χορηγείται κατά τη γέννηση είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή της κάθετης μόλυνσης από την μητέρα στο παιδί, αλλά σε πολλές αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής πάνω από το 40% των παιδιών εξακολουθούν να μην μπορούν να λάβουν τα εμβόλια όταν τα χρειάζονται. Οι λόγοι είναι η ανισότητα στις προμήθειες εμβολίων που υπάρχει και τα ξεπερασμένα προγράμματα εμβολιασμού.

Αυτές οι προκλήσεις επιδεινώθηκαν περισσότερο από την πανδημία της νόσου COVID-19, η οποία προκάλεσε κάποια οπισθοχώρηση στην πρόοδο που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Με την κοινωνική αποστασιοποίηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης λοιμώξεων, παγοποιήθηκαν οι υπηρεσίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της ηπατίτιδας και άλλων ασθενειών.

Η ασθένεια

Στην Αφρική, 70 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται και 200.000 πεθαίνουν ετησίως από ηπατίτιδα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαθεσιμότητα θεραπείας.

Η ηπατίτιδα Β είναι η πιο κοινή μορφή της ασθένειας. Διαδίδεται μέσω μολυσμένων σωματικών υγρών, είτε μέσω σεξουαλικής επαφής, είτε κατά τη γέννηση.  Μεταδίδεται επίσης μέσω της επαφή με ανοιχτές πληγές ή αίμα, κοινή χρήση συρίγγων, ξυραφιών ή οδοντόβουρτσων και το σάλιο.

Η βασική στρατηγική για τη διαχείριση της ηπατίτιδας Β είναι η πρόληψη μέσω της χορήγησης εμβολίου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί επίσης μέσω αντιιικών φαρμάκων εφ’ όρου ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή η θεραπεία, στους περισσότερους ανθρώπους, οδηγεί μόνο στην καταστολή του ιού και όχι στην πλήρη εξάλειψή του.

Για να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου, συνιστάται η έναρξη της θεραπείας εντός των πρώτων τριών μηνών από τη μόλυνση.

Στόχοι για το 2021

Στόχος για φέτος είναι να γίνουν νέες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι κανένα μωρό δεν θα γεννηθεί με ηπατίτιδα, οι έγκυες γυναίκες να υποβληθούν σε θεραπεία, να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασθένεια, περισσότεροι νοσούντες να υποβληθούν σε θεραπεία και οι κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στις προσπάθειες για τον τερματισμό της νόσου. Απαιτούνται περισσότερες συντονισμένες προσπάθειες για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες ακόμη και εν μέσω των διαταραχών που προκαλούνται από την πανδημία.

Οι χώρες πρέπει να δεσμεύσουν περισσότερους εγχώριους πόρους για γρήγορη εξάλειψη.

Επόμενα βήματα

Η χρήση κινητών κλινικών που μπορούν να προσεγγίσουν κοινότητες σε απομακρυσμένες περιοχές θα μπορούσε να επιτρέψει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου και θεραπείας για την ηπατίτιδα.

Αυτά θα υποστηρίζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από τους ηγέτες των χωρών για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασθένεια. Απαιτούνται επίσης πλατφόρμες όπως αυτή για να υπάρξει περισσότερη υπεράσπιση για την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία περισσότερης υποστήριξης για προγράμματα πρόληψης και θεραπείας. Ακριβώς όπως για παράδειγμα τις επιτυχημένες εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το HIV / AIDS, τους κινδύνους κατάχρησης ναρκωτικών και ουσιών και την οδική ασφάλεια.

Οι εκστρατείες για την ηπατίτιδα δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς όπως σε άλλους τομείς όπως ο HIV και ο εμβολιασμός. Αυτό σημαίνει ότι η ευαισθητοποίηση για την ηπατίτιδα πρέπει να προωθηθεί περισσότερο.

Πρέπει ακόμη, να διασφαλιστεί ότι διατίθεται τακτικός έλεγχος της ηπατίτιδας σε υγειονομικές εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των υφιστάμενων περιστατικών. Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες και τα παιδιά λαμβάνουν τα εμβόλια τους εγκαίρως.

Αν και η πανδημία παρουσιάζει προκλήσεις για την εξάλειψη της ηπατίτιδας, οι αφρικανικές χώρες είναι αναγκαίο να ανακτήσουν μέρος του χαμένου χρόνου. Απαιτεί τη λήψη πιο καινοτόμων προσεγγίσεων για την προώθηση της πρόσβασης τόσο σε πληροφόρηση όσο και σε υπηρεσίες.

Σχετικά Άρθρα