ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χοληδόχος κύστη και πέτρες στη χολή

12 September 2019, 07:01

images

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα «ρεζερβουάρ» που περιέχει τη χολή, δηλαδή το υγρό που παράγεται από το συκώτι και απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο κατά τη διαδικασία της πέψης.

 Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη (χολολιθίαση) είναι μικρά «κατακάθια» ουσιών που εμποδίζουν την καλή λειτουργία της κύστης…

Τα αίτια, αν και δεν είναι πλήρως ξεκάθαρα, περιλαμβάνουν διαταραχές στη σύσταση του υγρού της χολής, σε μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά, στην υψηλή χολερυθρίνη στη χολή ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και μια γενετική προδιάθεση καθώς συναντάται σε άτομα της ίδιας ευρύτερης οικογένειας.

Τα συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα που οδηγεί το άτομο στον γιατρό είναι το έντονο κοιλιακό άλγος στο δεξιό άνω πλευρό της κοιλιακής χώρας που μπορεί να «χτυπάει» και στην ωμοπλάτη και ανάμεσα στο στήθος και να μοιάζει με πολύ έντονο κωλικό.

Ταυτόχρονα, ο ασθενής νιώθει ναυτία, φούσκωμα, και σπανιότερα ανεβάζει και πυρετό.

Εάν η κατάσταση αυτή εμφανιστεί πολύ έντονα και διαρκεί ώρες, τότε το άτομο πρέπει να οδηγηθεί αμέσως σε νοσοκομείο καθώς ενδέχεται να έχει πάθει οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης λόγω απόφραξης της από πέτρες, δηλαδή οξεία χολοκυστίτιδα.

Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και ίκτερος που επίσης χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Η χοληδόχος κύστη όταν δίνει συμπτώματα και στον υπέρηχο φανεί να περιέχει λίθους, πρέπει να αφαιρείται σε «ψυχρό» χειρουργείο λαπαροσκοπικά.

Αυτό θα γλυτώσει το άτομο από μελλοντικά προβλήματα που οδηγούν ακόμα και σε παγκρεατίτιδα ή και καρκίνο και που απαιτούν μεγάλα ανοιχτά χειρουργεία.

Πρόληψη

Σε προληπτικό επίπεδο συστήνεται η καλή διατροφή χωρίς πολλά λιπαρά, η αποφυγή της παχυσαρκίας, η αποφυγή του φαινομένου γιο-γιο (αδυνάτισμα-πάχυνση και πάλι αδυνάτισμα).

Πηγή: JOHN S HOPKINS MEDICINE

Σχετικά Άρθρα