ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χλαμύδια: Ο εχθρός είναι αόρατος...

19 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Η λοίμωξη από χλαμύδια είναι μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, ένα στέλεχος βακτηρίων από την οικογένεια των Chlamydiaceae που συνήθως επηρεάζει την ουρογεννητική οδό. 

Όταν ένα μολυσμένο άτομο κάνει κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό, τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν σε ένα μη μολυσμένο σύντροφο. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να μεταδοθούν από μια μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο  κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Συμπτώματα λοίμωξης από χλαμύδια:

Σχεδόν το 70% έως 80% των γυναικών που μολύνονται από χλαμύδια δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, λόγω της απουσίας συμπτωμάτων. Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας και οι γυναίκες που έχουν το συγκεκριμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα , μπορεί να αναφέρουν πόνο, αιμορραγία και πύον που εκκρίνεται κατά την ούρηση ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

Η μόλυνση μπορεί επίσης να περάσει στην ανώτερη γεννητική οδό και να προκαλέσει φλεγμονή των πυελικών δομών όπως η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Σχεδόν το 50% των ανδρών με χλαμύδια επίσης δεν έχουν συμπτώματα. Η ασυμπτωματική μόλυνση των χλαμυδίων σημαίνει ότι η μόλυνση μπορεί εύκολα και εν αγνοία των φορέων να μεταδοθεί σε μη μολυσμένα άτομα και ότι η πάθηση συχνά παραμένει αδιάγνωστη, ενώ οι μολυνθέντες συνεχίζουν να έχουν σεξουαλικές επαφές.

Στους άνδρες, τα χλαμύδια προκαλούν συνήθως ουρηθρίτιδα ή μόλυνση της ουρήθρας. Μεταξύ των ανδρών, τα χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο κατά την ούρηση, δυσκολία στην ούρηση και έκκριση υπόλευκου εκκρίματος από το πέος.

Με την πάροδο του χρόνου, οι επιπλοκές των χλαμυδίων μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες.

Η λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια, καθώς οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται τράχωμα, μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.

Διάγνωση και θεραπεία

Η λοίμωξη από χλαμύδια ελέγχεται τακτικά σε κλινικές σεξουαλικής υγείας, καθώς είναι μια από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Λαμβάνονται δείγματα ούρων και γεννητικών οργάνων και ελέγχονται για την παρουσία βακτηρίων. 

Τα τεστ αυτά μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν στο σπίτι χρησιμοποιώντας οικιακά κιτ. Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται εύκολα με τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Ωστόσο, η έλλειψη έγκαιρης θεραπείας μπορεί να έχει σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές.



Σχετικά Άρθρα