ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξένες γλώσσες και εγκέφαλος: Μία σχέση υγείας

13 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Νέα μελέτη σε ανθρώπους που μιλούν πολλές γλώσσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σχετικά με το πώς ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τη μητρική τους γλώσσα. Στους εγκεφάλους αυτών των πολύγλωσσων ατόμων -που μιλούν 5 ή περισσότερες γλώσσες – ενεργοποιούνται οι ίδιες γλωσσικές περιοχές όταν ακούν οποιαδήποτε από τις γλώσσες που μιλούν. Γενικά, αυτό το δίκτυο ανταποκρίνεται πιο έντονα σε γλώσσες τις οποίες ο ομιλητής κατέχει περισσότερο, με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: Τη μητρική γλώσσα του ομιλητή. Όταν ακούει τη μητρική του γλώσσα, η δραστηριότητα του γλωσσικού του δικτύου μειώνεται σημαντικά.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 34 πολύγλωσσα άτομα, καθένα από τα οποία είχε τουλάχιστον κάποιο βαθμό επάρκειας σε 5 ή περισσότερες γλώσσες, αλλά δεν ήταν δίγλωσσα ή πολύγλωσσα από τη βρεφική ηλικία. Δεκαέξι από τους συμμετέχοντες μιλούσαν 10 ή περισσότερες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένου ενός που μιλούσε 54 γλώσσες.

Ο εγκέφαλος κάθε συμμετέχοντος σαρώθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) καθώς αυτός άκουγε φράσεις που διαβάζονταν σε 8 διαφορετικές γλώσσες. Αυτές περιλάμβαναν τη μητρική τους γλώσσα, μια γλώσσα στην οποία γνώριζαν πολύ καλά, μια γλώσσα την οποία γνώριζαν μέτρια και μια γλώσσα για την οποία περιέγραφαν ότι είχαν χαμηλή επάρκεια.

Οι σαρώσεις εγκεφάλου αποκάλυψαν ότι το γλωσσικό δίκτυο δραστηριοποιούταν περισσότερο, όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν γλώσσες τις οποίες κατείχαν σε μεγαλύτερο βαθμό . Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για τις μητρικές γλώσσες των συμμετεχόντων, οι οποίες ενεργοποίησαν το γλωσσικό δίκτυο πολύ λιγότερο από τις μη μητρικές γλώσσες στις οποίες είχαν παρόμοια επάρκεια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι τόσο ικανοί στο να κατανοήσουν τη μητρική τους γλώσσα, που το γλωσσικό δίκτυο δεν χρειάζεται να εργαστεί πολύ σκληρά για να την ερμηνεύσει.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάτι μοναδικό σχετικά με την πρώτη γλώσσα που αποκτά κανείς, που επιτρέπει στον εγκέφαλο να την επεξεργαστεί με ελάχιστη προσπάθεια, λένε οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα