ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεκινούν κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά της Όμικρον

26 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ξεκίνησαν μια κλινική δοκιμή δοκιμάζοντας ένα τροποποιημένο εμβόλιο COVID-19 για την προστασία από την υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Συγκεκριμένα, οι εταιρίες δήλωσαν ότι στοχεύουν να συγκεντρώσουν έως και 1.420 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 55 ετών προκειμένου να συμμετάσχουν στη δοκιμή, η οποία θα αξιολογήσει εάν το ειδικό εμβόλιο κατά της Όμικρον είναι ασφαλές και δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε τρεις ομάδες -πλήρως εμβολιασμένοι, πλήρως εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση και μη εμβολιασμένοι- ενώ αναμένουν να ξεκινήσουν μια παρόμοια μελέτη στις ΗΠΑ, δοκιμάζοντας το εμβόλιο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν νέα έρευνα η οποία αναφέρει ότι ένα ενισχυτικό εμβόλιο παρέχει ισχυρή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών από την ταχέως εξαπλωνόμενη παραλλαγή, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τις νέες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Οι μελέτες των Κέντρων πρότειναν επίσης ότι οι υπάρχουσες ενισχυτικές δόσεις προσέφεραν «σημαντική προστασία» τόσο από λοίμωξη όσο και από συμπτωματική ασθένεια, αν και η προστασία ήταν υψηλότερη κατά τη διάρκεια του κύματος της Δέλτα σε σύγκριση με το κύμα της Όμικρον.

Επιπλέον, ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από ορισμένες από τις χειρότερες εκβάσεις της COVID-19, οι φαρμακοποιοί έχουν πει ότι θα συνεχίσουν να παράγουν εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε περίπτωση που χρειαστούν.

Ο John Moore, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College, δήλωσε ότι τα τροποποιημένα εμβόλια θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικά σε ένα «χειρότερο σενάριο», στο οποίο η παραλλαγή Όμικρον μεταλλάσσεται για να γίνει τόσο θανατηφόρα, όσο η μετάλλαξη Δέλτα. «Αυτό το σενάριο δεν είναι αδύνατο», είπε. «Εάν συμβεί, η νέα παραλλαγή θα σκότωνε πολλούς εμβολιασμένους ανθρώπους και θα άλλαζε το πρόσωπο της πανδημίας προς το χειρότερο». Με άλλα λόγια, η νέα δίκη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ασφαλιστικό», συμπλήρωσε.

Θα παραμείνει η Όμικρον η κυρίαρχη παραλλαγή ή θα γίνει δευτερεύων συντελεστής στη συνολική πανδημία; Θα προκύψει άλλη παραλλαγή που θα μοιάζει με αυτές που εμφανίστηκαν πέρυσι; «Μπορεί να μην γνωρίζουμε αυτήν την απάντηση σύντομα, αλλά τελικά είναι σχετικό με το αν και πώς ένα εμβόλιο με βάση την Όμικρον θα είναι χρήσιμο», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα