ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τύποι εγκεφάλου και επιστροφή στην κανονικότητα

22 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Η προσαρμογή σε μια ζωή που μοιάζει με αυτή πριν από την πανδημία της COVID-19 μπορεί να φαίνεται δύσκολη σε κάποιους. Κατά τη μετάβαση, η κατανόηση του τύπου του εγκεφάλου σας και η σύνδεσή του με την ευτυχία θα μπορούσε να σάς διευκολύνει σε αυτή τη διαδικασία.

«Η πανδημία απλώς κατέστρεψε τους εγκεφάλους. Όχι μόνο η COVID-19 επηρέασε αρνητικά τον εγκέφαλό μας, αλλά το χρόνιο στρες, το αλκοόλ, το κακό φαγητό, η παχυσαρκία είχαν ίδια καταστροφική επίδραση», δηλώνει ο Δρ. Daniel G. Amen, ψυχίατρος και συγγραφέας περισσότερων από 40 βιβλίων.

Αφού μελέτησε περισσότερες από 200.000 τομογραφίες εγκεφάλου ανθρώπων από 155 χώρες, ανακάλυψε πέντε βασικούς τύπους εγκεφάλου που πιστεύει ότι επηρεάζουν την ευτυχία: Ισορροπημένος, αυθόρμητος, επίμονος, ευαίσθητος και προσεκτικός.

Ο τύπος του εγκεφάλου ενός ατόμου επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία, καθώς και πώς θα τα καταφέρει σε μια περίοδο μετά την πανδημία, σύμφωνα με το Amen. 

Ειδικότερα:

1. Ισορροπημένος εγκέφαλος. Οι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο εγκεφάλου, «κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, τείνουν να τα πάνε καλά επειδή είναι ευέλικτοι και μπορούν να ζήσουν με το άγχος. Υπακούουν στην κυβέρνηση, είναι προσεκτικοί και μπορούν να κοιμηθούν», περιέγραψε ο Amen.

Περιμένει ότι τα άτομα με αυτόν τον τύπο εγκεφάλου θα τα πάνε καλά βγαίνοντας από την πανδημία για τους ίδιους λόγους.

2. Αυθόρμητος εγκέφαλος. Μια στροφή στη «νέα κανονικότητα» θα απαιτήσει από όσους έχουν αυθόρμητο εγκέφαλο να εργαστούν για την παρορμητικότητα και τη λήψη αποφάσεων.

3. Επίμονος τύπος εγκεφάλου. Ο Amen δήλωσε ότι οι επίμονοι τύποι εγκεφάλου υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας επειδή οι ρουτίνες είχαν σπάσει και η ζωή ήταν απρόβλεπτη.

«Ανάλογα με την άποψή τους για τον εμβολιασμό και την πολιτική τους στάση, πέρασαν μεγάλο μέρος της πανδημίας θυμωμένοι και δυστυχισμένοι», εξήγησε.

Η επιστροφή στο φυσιολογικό μπορεί να είναι πιο δύσκολη για αυτήν την ομάδα, αλλά ο Amen τόνισε ότι, εάν μπορέσουν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης τους μέσω άσκησης, αγνών τροφών, συμπληρωμάτων διατροφής ή και φαρμάκων, θα προσαρμοστούν καλύτερα.

4. Ευαίσθητος εγκέφαλος. Τα άτομα με ευαίσθητο εγκέφαλο «αγαπούν τη σύνδεση και η κοινωνική απομόνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν απλώς βάναυση», κατά τον Amen.

Καθώς τελειώνει η πανδημία, η αναζωπύρωση των συνδέσεων θα τους βοηθήσει.

5. Επιφυλακτικός εγκέφαλος. Επειδή τα άτομα με προσεκτικό εγκέφαλο αγαπούν την ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έτειναν να είναι ανήσυχα.

Καθώς αυτό το άγχος συνεχίζεται και μετά την πανδημία, ο επιφυλακτικός τύπος μπορεί ήδη να σχεδιάζει την επόμενη πανδημία κάνοντας πράγματα, όπως το να αποθηκεύει χαρτί υγείας για να νιώθει πιο ασφαλής.


Σχετικά Άρθρα