ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρομάζουν οι εξελίξεις στο τομέα της δημιουργίας εμβρύων

30 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Επιστήμονες στο Κέιμπριτζ δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα ποντικιού σε εργαστήριο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν ωάρια ή σπέρμα, τα οποία δείχνουν στοιχεία εγκεφάλου και καρδιακού παλμού, αναφέρει το BBC.

Τα έμβρυα ποντικιού, που αναπτύχθηκαν με τη χρήση βλαστοκυττάρων, είχαν διάρκεια ζωής μόνο οκτώ ημέρες. Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόηση των πρώτων σταδίων ανάπτυξης οργάνων και να εξηγήσουν γιατί ορισμένες εγκυμοσύνες αποτυγχάνουν.

Άλλοι επιστήμονες, προειδοποιούν ότι, ενώ η τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη, υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια που είναι τροχοπέδη στην έρευνα και πρέπει να ξεπεραστούν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), είναι οι τελευταίοι που δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Nature, ενώ ερευνητές από το Ισραήλ δημοσίευσαν επίσης παρόμοια ευρήματα πρόσφατα.

Η ομάδα του Κέιμπριτζ, μελετά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης την τελευταία δεκαετία, αλλά πολλά από αυτά δεν έχουν γίνει γνωστά. Τώρα, μιμούμενοι φυσικές διεργασίες σε ένα εργαστήριο, βρήκαν έναν τρόπο να αποκτήσουν τρεις τύπους βλαστοκυττάρων από ποντίκια για να αλληλεπιδράσουν και να αναπτυχθούν σε δομές που μοιάζουν με έμβρυα.

Τα συνθετικά έμβρυα ποντικιού, διήρκεσαν μόνο οκτώ ημέρες, λόγω ελαττωμάτων - αλλά έφτασαν στο σημείο όπου άρχισε να αναπτύσσεται ένας εγκέφαλος.

Η Magdalena Zernicka-Goetz, καθηγήτρια ανάπτυξης θηλαστικών και βιολογίας βλαστοκυττάρων στο Κέιμπριτζ και καθηγήτρια βιολογίας στο Caltech, είπε ότι ήταν "ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα" και θα μπορούσε να προσφέρει μια ματιά στο πώς σχηματίζονται τα όργανα.

«Αυτή η περίοδος της ανθρώπινης ζωής είναι τόσο μυστηριώδης ώστε δεν μπορούμε να δούμε πώς συμβαίνει σε ένα δίσκο εργαστηρίου - να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα μεμονωμένα βλαστοκύτταρα, να κατανοήσουμε γιατί τόσες πολλές εγκυμοσύνες αποτυγχάνουν και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε από το να συμβεί - είναι πολύ ιδιαίτερο», είπε.

Η πρόοδος θα μπορούσε επίσης, να σημαίνει λιγότερη εξάρτηση από ζώα για έρευνα και ένα χρήσιμο τρόπο δοκιμής νέων φαρμάκων.

Ωστόσο, ο καθηγητής Alfonso Martinez Arias, από το Universitat Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη, δήλωσε: «Πρόκειται για πρόοδο αλλά σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, ένα σπάνιο γεγονός που, ενώ επιφανειακά μοιάζει με έμβρυο, φέρει ελαττώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν".

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να εργαστούν για να διατηρήσουν την ανάπτυξη των συνθετικών εμβρύων για μία ή δύο ημέρες περισσότερο, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει χωρίς τη δημιουργία συνθετικού πλακούντα.

Τέλος, η φιλοδοξία τους είναι να αναπτύξουν παρόμοια έμβρυα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα αλλά αυτό είναι ακόμα πολύ μακριά και ηθικά πολύ πιο περίπλοκο.


Σχετικά Άρθρα