ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τριπλασιασμός των χωρών που προστατεύουν από τα βιομηχανικά τρανς λιπαρά

23 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Σαράντα χώρες έχουν θέσει σε ισχύ πολιτικές για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο 1.4 δισεκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του Π.Ο.Υ.. 940 εκατομμύρια κάτοικοι χωρών με υψηλό εισόδημα προστατεύονται πλέον από πολιτικές για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών, σε αντίθεση με τις φτωχότερες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη.

Τα λιπαρά αυτά αποτελούν μία τεχνητή χημική ένωση που εμπεριέχεται στα κέικ, τα μπισκότα, τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα μαγειρικά έλαια και αλείμματα και συνδέονται με υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θάνατο προερχόμενο από καρδιοπάθειες. Γι  ̓ αυτό και η εξάλειψή τους είναι ένα παγκόσμιο αίτημα που μπορεί να σώσει ζωές.

Φέτος, κανονισμοί για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών εφαρμόστηκαν επιτυχώς στη Βραζιλία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μάιο του 2020, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Παραγουάη, οι Φιλιππίνες και η Ουκρανία έγιναν οι πρώτες χώρες με χαμηλό εισόδημα που θέσπισαν αντίστοιχες πολιτικές, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του ΠOY να έχει εξαλείψει τα βιομηχανικώς παραγόμενα τρανς λιπαρά ως το 2023, ενώ έχει πάρει σειρά και η Νιγηρία. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που θα καθυστερήσουν αρκετά να θεσπίσουν τέτοιους κανονισμούς.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, συνεχάρη τις χώρες που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας, ωστόσο, την επιτακτική ανάγκη και ο υπόλοιπος πλανήτης να παραδειγματιστεί από αυτές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Resolve to Save Lives, Dr. Tom Frieden, επισημαίνει την ευθύνη των κυβερνήσεων για θέσπιση πολιτικής, ώστε οι πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς σχετικά με τις καρδιοπάθειες αλλά και μολυσματικές ασθένειες, όπως η COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσηλωμένος στο στόχο του, προωθεί την ανάπτυξη των χωρών και ενισχύει πρακτικές που απαγορεύουν ή εξαλείφουν την παραγωγή τρανς λιπαρών, ενώ προτείνει:

-Επένδυση στην παρακολούθηση και την επιτήρηση.

-Υποστήριξη για περιφερειακούς κανονισμούς για την επέκταση των πλεονεκτημάτων των πολιτικών για τα τρανς λιπαρά.

- Αξιοποίηση υφιστάμενων πολιτικών που εφαρμόζονται από ορισμένες χώρες ώστε να σημειώνεται πρόοδος στην περιοχή τους ανασυνθέτοντας τρόφιμα με τρανς λιπαρά και διευκόλυνση του εμπορίου.

- Παροχή τεχνικής υποστήριξης που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, την υλοποίηση και την επιβολή.

Τέλος, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους παραγωγούς τροφίμων να κάνουν πράξη  τις δεσμεύσεις τους για την εξάλειψη της βιομηχανικής παραγωγής τρανς λιπαρών από τα προϊόντα τους, και αναμένει σημαντικότεροι προμηθευτές ελαίων και λιπών να αφαιρέσουν τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα που πωλούνται στους παραγωγούς τροφίμων παγκοσμίως.


Σχετικά Άρθρα