ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις διασημότητες εξομολογούνται τη μάχη τους με την ενδομητρίωση

17 Απριλίου 2022, 08:00

images

Η ενδομητρίωση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που ενδέχεται να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες.  Σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Ενδομητρίωση της Αμερικής, επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Είναι μια χρόνια διαταραχή της εμμήνου ρύσεως που εμφανίζεται όταν το ενδομήτριο μετακινείται σε σημεία όπως είναι οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες ή κατά μήκος της λεκάνης, προκαλώντας φλεγμονή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, δύσκολες περιόδους, ακόμη και στειρότητα. «Κάποιες γυναίκες έχουν σοβαρές ουλές στις ωοθήκες τους, κάποιες εμφανίζουν κύστες που σπάνε μέσα στις ωοθήκες τους και μερικές φορές οι ωοθήκες ενσωματώνονται στο πλάι της κοιλιάς –κι όχι κοντά στις σάλπιγγες - καθιστώντας αδύνατη τη γονιμοποίηση», εξηγεί η Elizabeth Ginsburg, MD, διευθύντρια του τμήματος Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από ενδομητρίωση και κατά μέσο όρο, υποφέρουν για 10 χρόνια ή περισσότερο πριν διαγνωστούν σωστά. Τρεις διάσημες μίλησαν για τη μάχη τους με την ενδομητρίωση. Ο λόγος για τις Halsey,  Dolly Parton και Susan Sarandon

Μια αυτοαποκαλούμενη #EndoWarrior, η Halsey είναι ειλικρινής σχετικά με την εμπειρία της με την ενδομητρίωση, προσφέροντας τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και τις παρηγορητικές λέξεις ισόποσα. «Εάν υποφέρετε από χρόνιο πόνο ή μια εξουθενωτική ασθένεια, παρακαλώ να ξέρετε ότι έχω βρει χρόνο να ζήσω μια τρελή, άγρια, ανταποδοτική ζωή, και να κάνω τη θεραπεία μου με ισορροπία και εύχομαι τόσο πολύ να μπορέσετε κι εσείς», έγραψε.

Η Dolly Parton από την πλευρά της ήταν πάντα '"συνώνυμο" της δύναμης και της ανθεκτικότητας. Η ίδια έχει ξεπεράσει σοβαρά συμπτώματα ενδομητρίωσης που την επηρέασαν σωματικά και ψυχικά. «Ήταν μια απαίσια στιγμή για μένα», δήλωσε μετά τη διάγνωσή της με ενδομητρίωση. Στη συνέχεια, υποβλήθηκε σε μερική υστερεκτομή το 1985.

Τέλος, τι να πει κανείς για το σθένος της Susan Sarandon...  «Όταν το μόνο που ξέρεις είναι ο πόνος, δεν κατανοείς ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό», έχει δηλώσει η  Sarandon για το πώς είναι να πολεμάς την ενδομητρίωση σε μια γεμάτη έμπνευση και δύναμη ομιλία της στο Ίδρυμα για την Ενδομητρίωση της Αμερικής. «Δεν είναι  η  μοίρα της γυναίκας να υποφέρει, ακόμα κι αν έχουμε μεγαλώσει να το πιστεύουμε αυτό. Δεν είναι φυσιολογικό να χάσετε ένα μέρος της ζωής σας εξαιτίας του πόνου και της υπερβολικής αιμορραγίας». 

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός διαγνώστηκε με ενδομητρίωση στα 36 της χρόνια και, παρόλο που της είπαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει παιδιά, είναι μητέρα τριών παιδιών. Συνεχίζει να διηγείται την ιστορία της για να εμπνεύσει και να προσφέρει παρηγοριά σε άλλες γυναίκες που δίνουν τη δική τους μάχη.



Σχετικά Άρθρα