ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τουλάχιστον οκτώ μήνες διατηρείται η ανοσία στον κορωνοϊό

19 Φεβρουαρίου 2021, 09:00

images

Έρευνα μεταξύ των κατοίκων του χιονοδρομικού κέντρου Ισγκλ, εκεί όπου σημειώθηκε το χειρότερο ξέσπασμα κορωνοϊού στην Αυστρία, έδειξε ότι οκτώ μήνες μετά την επαφή με τον ιό, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων εξακολουθούσαν να διαθέτουν ανοσία. Αυτό δήλωσαν χθες επιστήμονες που έκαναν σχετική έρευνα.

Τα ευρήματα παρέχουν καλύτερη εικόνα για το πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη μόλυνση, και επίσης υποδηλώνουν πως η συλλογική ανοσία μπορεί να αρχίσει να επιδρά νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν ευρέως, ανέφερε η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα. Η κύρια υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αυστρίας AGES πιστεύει πως το ξέσπασμα στο Ισγκλ, κατά το οποίο χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ευρώπη μολύνθηκαν, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο πέρυσι, πριν εντοπιστούν οι πρώτες μολύνσεις στην Αυστρία.

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπουργκ διενήργησε έρευνα τον Απρίλιο σύμφωνα με την οποία το 42% του πληθυσμού του Ισγκλ είχε αντισώματα στον ιό. Σύμφωνα με επαναληπτική έρευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο και δημοσιεύθηκε σήμερα η μεγάλη πλειονότητα όσων είχαν αντισώματα στην πρώτη έρευνα εξακολουθούσαν να τα έχουν και στη δεύτερη.

«Σε ποσοστό κοντά στο 90% εκείνων που είχαν βρεθεί οροθετικοί τον Απρίλιο, αντισώματα μπορούσαν επίσης να εντοπιστούν τον Νοέμβριο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ιολόγος Ντόροτι βαν Λάερ, μία από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα η οποία περιέλαβε λίγο παραπάνω από 900 ανθρώπους, 801 από τους οποίους είχαν λάβει μέρος και στην πρώτη έρευνα.

«Παρά την ελαφρά μείωση στη συγκέντρωση αντισωμάτων μπορούμε… να πούμε πως η ανοσία είναι σχετικά σταθερή», πρόσθεσε. Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι η έρευνά του είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους της και καλύπτει μία από τις μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, βοηθώντας να απαντηθεί η ερώτηση πόσο κρατάει η ανοσία μετά τη μόλυνση. Φαίνεται να δείχνει επίσης πως η συλλογική ανοσία αρχίζει να επιδρά νωρίτερα απ΄ό,τι πολλοί είχαν υποθέσει, αφού το Ισγκλ είχε ένα πολύ μικρότερο δεύτερο κύμα μολύνσεων τον Νοέμβριο απ΄ό,τι άλλες συγκρίσιμες πόλεις στην περιοχή.


Σχετικά Άρθρα